Бизнесът недоволства: Българите боледуват все по-дълго!

Поетите първи 3 дни болничен от бизнеса бил неефективен
Обновена: 26 фев 2019 09:17 | 26 фев 2019 08:40, Петя Славова
202
 Бизнесът недоволства: Българите боледуват все по-дълго!
Снимка: архив, Булфото

Българите боледуват по-дълго време, показват данни на Националния осигурителен институт.  Периодът на болничен се е увеличил с една трета за последните 8 години, предаде "Монитор". Миналата година нашенците са се лекували у дома 17,6 млн. дни, а през 2010 г. - 13,3 млн. дни.

Още по темата

Това означава, че времето, в което родните служители са били неработоспособни, се е увеличило с една трета. По думите на Григор Димитров от Българската стопанска камара (БСК) българите отсъстват от работа заради заболяване средно поне по 8 дни годишно.

"Трайната тенденция работниците да боледуват по-дълго означава, че мярката бизнесът да поема първите 3 дни от болничния се оказа неефективна. Не може да се отрече, че ползването на болнични е право на осигурените хора. Въпреки това обаче не може да се подмине и фактът, че не винаги има основание за ползване на толкова дни“, анализира Димитров.

2 751 548 са изплатените обезщетения от НОИ заради болест, належащи медицински прегледи или гледане на болен член на семейството. Всеки трети нашенец, който не е бил в състояние да изпълнява служебните си задължения заради заболяване, е бил на възраст между 50 и 64 г. 23 на сто от боледуващите пък са между 30 и 39 г.

Младежите до 29 години се оказват най-малко болнави – едва 12% от обезщетенията са в тази възрастова група.


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горкият БеГе Бизнес.....Горките робовладелчета....горките плантаторчета...няма кой да им върши черната работица....Ужас... Ми внесете си от чужбина, бизнесменчета, кво толкова :):) Нали е капитализъм, нали е свободен пазар?!? А, забравих, тя "чужбината" се премести тука във формата на бизнес паркове и сгради, та да може да се наслаждава на евтината бе-ге работна ръка. Че и те малко отклониха потока от робчета за вас....Е, па нищо. Като се интегрират ромите ше дойде и вашето време ;)
92
1
 
31
 
! Отговори
тя преди 2 години
А защо? Лоша храна , лош въздух ,безработица , нищожно заплащане , стрес, лошо здравеопазване
91
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, преобладавщо са работодателите от соца! 12 часа, 7 дневна работна седмица и 20 КАЛЕНДАРНИ дни отпуск. Работил съм при такива от ЦК на ДКМС и при хора с десни разбирания. Първите, робовладелец не ти трябва. Иначе социалисти. Вторите, абсолютно коректни. Но е епидемия. И в частнистните фирми и най-вече в държавната администрация масово фалшиви болнични! Дори не се крият във фейсбук някои "тежко"билни. Покрай празниците си е епидемия с цел свързване на почивните дни. Много се разболяват тогава.
90
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да работя Събота се радвам защото според часовете вземам между 250-400Е за една събота.......Още един успял на Запад, който лъготи и хората, за съжаление, се връзват. Надбавки за съботен труд изобщо няма, само за неделен, и то доброволни за работодателя. А това как взимате 400 евро за един пълен работен ден, просто няма да го коментирам. Защо анонимни хора толкова често лъжат за подобни неща, не ми е ясно.
89
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работех при един партиец преди 10 години.Според него на един млад човек му били достатъчни 4 часа сън и могло да работи пак.Той ни глезеше като работехме само по 10-12 часа без почивен ден.Издържах половин година.
88
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 86Защо се осигуряваме? За да ни плащат за по 1 хляб и кофичка кисело мляко, когато се разболеем?Да не внасяме осигуровки, да ни върнат всичко, което сме внесли до момента!Да работим без трудови договори, ден за ден, да ни се плаща всеки ден на ръка. Когато не се чувстваме добре, просто ще спрем да ходим на работа. Бизнесът да се оправя сам! Когато оздравеем, ще започнем работа при друг работодател. Работа много, има глад за кадри. Съгласен ли си?
87
2
 
23
 
! Отговори
Мара преди 2 години
Бизнеса е Анонимен и дава съвети
86
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам "бизнесът" първите три дни да изплаща по два лева на ден на заболелите работници, да има за един хляб и кофичка кисело мляко, те така или иначе хората като са болни нямат апетит! М.......ви и червени парцали.
85
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Законодателството в Бг е в услуга на бизнеса. КТ, трудовите договори, ИТ, БТ всички са в сговор с работодателите и ги подкрепят в смачкването и изцеждането на работника. Пълна експлоатация на обикновения човек, недостойно, позорно ниско заплащане, погазване на човешките права. Това, което е в Бг, го няма в нито една страна от ЕС.Чуждите инвеститори бягат от Бг. Някои отиват в Румъния, където заплатите са по- високи.
84
4
 
39
 
! Отговори
Фатмак преди 2 години
Не си пускайте болничен ,а си сменяйте работата.Когато работното място е уютно и заплатата е човешка на работника не му се седи в къщи.Работя в Дания имаме зала за игри зала за одих и кът за хранене с безплатни кафета и питки с масло( тяхната баничка).Ако ме "ПОМОЛЯТ!!!" да работя Събота се радвам защото според часовете вземам между 250-400Е за една събота....
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дарвин философМи глеай си у двора, е?
82
1
 
21
 
! Отговори
шматка преди 2 години
Средно 8 дни в годината много ли е???
81
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Немо 64Кога ще ходят на преглед или на спорт? Работят от тъмно до тъмно. Нямат време нито за лекар, нито за зъболекар, нито за семейството си, нито за детето си, нямат никакви социални контакти извън раб. място, защото НЯМАТ СВОБОДНО ВРЕМЕ.Ти явно си служител на бюро, който се заседява по- дълго седнал и скучае. Влез в реалния сектор, в производство, 10-12 часа на крака, с 1 почивен ден. Да видим ще мислиш ли за спорт?!
80
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнесът разболява българина.Хората в частния сектор работят по 10-12 часа дневно, 6 дена в седмицата. Един почивен ден не е достатъчен за възстановяване. Много често работят и в неделя. Извънредният труд НЕ се заплаща, не се компенсира. Отношението на работодателите към работниците е чудовищно- обиди, унижения, натиск, стрес...Машина да е, ще се повреди и бракува.После ревът, че имало много инвалиди.
79
2
 
30
 
! Отговори
Шопенхауер преди 2 години
Внуците на Шумкарите станаха "Бизнес"
78
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най много "болни" са тези чеши***тарници на държавна хранилка!А "бизнесът" това са синовете,дъщерите ,внуците и роднините на едновремешната номенклатура дето ограби държавата!
77
1
 
31
 
! Отговори
Социолог преди 2 години
Работещи бедни -феномена в ЕС сме пак.
76
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От бизнеса, като много знаят, защо не спазват законодателството. Колко от тях плащат за извънреден труд, когато работиш по празници, през уикенда и т.н.?
75
1
 
45
 
! Отговори
Дарвин философ преди 2 години
Нормално е да боледува много поради лошата храна която яде с тази мизерна заплата.Когато е зима ,а тока ти е половин заплата и то ако стопляш само една стая стоиш на стодено и мааш бел хлеб с маргарин и салам от 2 лв....Стреса на работа се парира с битов домашен алкохол от мази на блокове от казани преправени от стари перални и бойлери "също помагат" да сме кекави.
74
1
 
8
 
! Отговори
Бг Работодателя--- преди 2 години
Е готов да направи от Арнолд манекен на трудов лагер--- а държавата се опитва да ги задължи да наемат хора инвалиди или не чак толкова трудоспособни... ? Как ще стане тази ? Бг -бизнеса е унищожителен / в по голямата част / той не е градивен с поглед в бъдещето и с традиция-- тук се изсмукват всички видове ресурс на гостоприемника и ако се напече или се иска от него или закрива или се ***--работи се с минимум инвестиция за отрасъла и с максимум експлоатация и машинации...ВИРУС--хората бягат..