Бизнесът недоволства: Българите боледуват все по-дълго!

Поетите първи 3 дни болничен от бизнеса бил неефективен
Обновена: 26 фев 2019 09:17 | 26 фев 2019 08:40, Петя Славова
202
 Бизнесът недоволства: Българите боледуват все по-дълго!
Снимка: архив, Булфото

Българите боледуват по-дълго време, показват данни на Националния осигурителен институт.  Периодът на болничен се е увеличил с една трета за последните 8 години, предаде "Монитор". Миналата година нашенците са се лекували у дома 17,6 млн. дни, а през 2010 г. - 13,3 млн. дни.

Още по темата

Това означава, че времето, в което родните служители са били неработоспособни, се е увеличило с една трета. По думите на Григор Димитров от Българската стопанска камара (БСК) българите отсъстват от работа заради заболяване средно поне по 8 дни годишно.

"Трайната тенденция работниците да боледуват по-дълго означава, че мярката бизнесът да поема първите 3 дни от болничния се оказа неефективна. Не може да се отрече, че ползването на болнични е право на осигурените хора. Въпреки това обаче не може да се подмине и фактът, че не винаги има основание за ползване на толкова дни“, анализира Димитров.

2 751 548 са изплатените обезщетения от НОИ заради болест, належащи медицински прегледи или гледане на болен член на семейството. Всеки трети нашенец, който не е бил в състояние да изпълнява служебните си задължения заради заболяване, е бил на възраст между 50 и 64 г. 23 на сто от боледуващите пък са между 30 и 39 г.

Младежите до 29 години се оказват най-малко болнави – едва 12% от обезщетенията са в тази възрастова група.


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами като ядем храни, които са все имитации на нещо си....Естествено е,че след време това се отразява и на живота на.Благодарение на този същия "бизнес".
12
0
 
16
 
! Отговори
! преди 2 години
Има безброй програми за стимулиране на ангажипаноста на служителите. Със сигурност ще намалеят болничните при подходящи стимули.
11
2
 
34
 
! Отговори
7+ преди 2 години
Какво е "Бинесът"?
10
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще боледуват българите като в предна статия пишете, че 50% не са ходили нито веднъж на лекар за годината.
9
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз бачкам за един подобен на кирчо парахода уреден комкрадец. Миналата година съм му стъпил три пъти във фирмичката. За три хиляди Евро на година толкова, даже му е много.
8
0
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те бачкаторите все повече намаляват, и ще ви питам, когато специалния етнос стане мнозинство в трудоспособната възраст, откъде ще си намирате каквито и да било работници?!Защото на специалния етнос нито му се работи, нито пък вие искате да го наемате, защото знаете какво следва...Позволихте да унищожат България, сега си берете плодовете
7
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се обърнат към техните колеги от фармацевтичния сектор и да ги накарат да не разпространяват вируси на всякъде.
6
2
 
53
 
! Отговори
Kiro преди 2 години
С тези големи заплати, човек не бива да се разболява. Животът е прекрасен, човек се храни отлично, почива и зимата на планина, и лятото на море. Това калява. Значи не трябва да се разболяваме толкова много.
5
2
 
51
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Ако даваха по-високи заплати щяхме да боледуваме по-малко, ама за 700-800 лв при 26 работни дни със най голямо удоволствие се разболявам поне за две седмици зимата, а шефа да дойде да се ме изследва ако не вярва...получава се те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че сме болни.
4
0
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работодателите са като дете, което си е счупило играча и после се ядосва защо не работи.
3
4
 
67
 
! Отговори
Киро Парахода преди 2 години
Да се спрат болничните! Всеки трябва да е на работа всеки ден от сутрин до вечер! Иначе за какво даваме тези огромни заплати от 500 лева?!
2
1
 
68
 
! Отговори
Инджиктипляктор преди 2 години
Тов нещо взеха да наглеят-не си спомням точно, колко пъти съм ходил болен на работа"защото няма кой да ме замести"докато шефа е на Бали със секретаркатаИ повечето хора са като менВечно недоволни тия..робовладелци!
1
3
 
60
 
! Отговори
радомир преди 2 години
Това ще да е заради прекрасното ни здравеопазване.У нас няма никакви мерки за превенция, камо ли да ти се наложи да отидеш на лекар, чакаш си по половин ден за ред.