Ръст или спад, какво се случва с туризма в Банско?

Има ли дъмпинг на цените, хотели отчитат 30% спад на туристи
26 фев 2019 09:55,
34

Бизнесът в Банско се притеснява от сериозен спад на туристите тази година, който в определени хотели стига 30%. Според кмета на Банско Георги Икономов обаче, въпреки лошата реклама туристите в Банско се увеличават с всяка изминала година.

Туризмът в Банско през последните години се развива успешно и през лятото. Точно с това компенсира и тези хотели, които не са успели да запълнят легловата си база. До няколко месеца ще се разбере и статистиката за този зимен сезон - дали туристите отново ще са предпочели Банско като фаворит за зимната си почивка.

Още по темата

Хотелиерите в курорта обаче са на мнение, че все по-малко туристи ще посещават града, защото се рекламира като евтина дестинация и защото няма държавни изисквания към хотелите, които предлагат услуга "All inclusive", а такива има в Гърция и Турция.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов коментира данните в студиото на "България сутрин" и каза, че картели и дъмпинг пречат на Банско да се развива като туристическа дестинация.

"Фирма, която продава леглото за 108 лв. - 65лв. от него е лифт картата, остават някакви 40 лв. за нощувка, пълен пансион и всичко. Този дъмпинг, който се получава вътре в хотелиерството, пречи на Банско. Затова в Банско днес се продават 67 хотела и още 5 000 легла", посочи Драганов.

По думите му в курорта трябва да се направи организация от кмета, нещо което Румен Драганов е посъветвал и градоначалника Георги Икономов, защото сега дори няма как в курорта да отчетат реално туристите.

"Местният бизнес не е сляп. Няма подкрепа на общината, няма подкрепата на централната власт", категоричен беше Румен Драганов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му втори лифт в Банско няма, защото всички мълчат за драстичните нарушения в курорта и липсата на конкуренция, която позволява само на определени играчи да печелят.

Драганов каза, че това е и причината инвеститори да продават своите хотели, защото са били подведени, че ще има развитие в туризма и инфраструктура, с която това да стане.

Румен Драганов каза, че се очаква спад на туристите и през лятото у нас, което се потвърждава дори и от 40-50% по-малко заявени полети до летищата във Варна и Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
3
 
! Отговори
Todor R преди 5 години
Банско определено му трябва подобрена ски инфраструктура, а не фалшиви протести.
28
4
 
2
 
! Отговори
Деси преди 5 години
Е те като видят какви са опашките пред ЕДИНСТВЕНИЯ лифт и се отказват
27
5
 
2
 
! Отговори
opt_news преди 5 години
Хубаво казва Румен Драганов, че кметът на Банско трябва да направи организация, ама защо не казва и дума за Зелените, нали те възпрепядстват втория лифт. Ако имаше такъв, сега едва ли щеше да се говори за намаляване на туристите...
26
3
 
4
 
! Отговори
Стивън Лукаш преди 5 години
Писта ли? през крив макарон, само!Преди редовно отсядах в Банско, сега само ползвам пътната мрежа за достъп до планината.Тамошните *** треба да им се изясни че по важно от печалбата е дръветата,въздуха и баира.
25
2
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Липсата на каквото и да е планиране направи от Банско треторазряден курорт. Фактът, че там мафията изпра парите си и липсата на професионално туристическо обслужване също спомага за западането на това подобие на курорт.
24
3
 
7
 
! Отговори
Илия преди 5 години
Ако има отлив е заради километричните опашки за лифта. Никой не обича да виси като прани *** и да чака.
23
4
 
5
 
! Отговори
<<< преди 5 години
До МарияЧакаш като *** часове да се качиш на лифта, а и цените на заведенията по пистите са фантасмагорични ??????Банско е едно СЕЛО
22
4
 
1
 
! Отговори
Петър Янчев преди 5 години
С недуразумението начело на туризма.И заспалите държавни институци.Едни ТОМА БЕЛЕВЦИ ДА ГИ ПРАВЯТ НА ЛУДИ КАЛИНКИ.ТУРИЗМА ОТИВА КЪМ ЗАКРИВАНЕ.
21
1
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 5 години
До Ицо 4 Ицооо , Ицо , много си зле милия.
20
4
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
Крайно време е и държавата да се намеси, за да създаде подходящи условия за зимен туризъм в Банско! Не е нормално през зимата, всички туристи да чакат между 1 и 4 часа на опашка за лифт! Явно е, че трябва и втори лифт!
19
4
 
5
 
! Отговори
Мария преди 5 години
Банско ми е любимо за зимата, а и не само. То си става готино за целогодишен туризъм.
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имат напредък обаче - преди кметът беше Краваров, сега е Икономов.
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супер! Като паднат с 40-50% туристите по морето и ще стане идеално. Хотелиерите не знам как си го представят на плаж за 1000 човека да има 3000, само защото има хотели за 3000. Ще дойдат, ще видят че не става и повече няма да се върнат.
16
4
 
7
 
! Отговори
Биляна преди 5 години
Има доста туристи в България и особено в големите градове, а за зимния туризъм - Банско е най- предпочитаният курорт няма спор.На всеки, стъпил там му става ясно, че туристи определено има , а дали се крият данъци е друга тема..Лоша шега ни играят обаче някакви вътрешни драми, протести, нежелание на обособени групи да се стигне до положително за страната решение..
15
1
 
7
 
! Отговори
До V преди 5 години
Бил съм в Норвегия неколкократно и за дълго/музикант/Имам и приятели които се ожениха там още преди повече от 35 години/Новегия е с три пъти по голяма територия от България и до преди 20 тина години бяха около 4 милиона.Много ,,пакистанец" и арабин и турчин ги налази.А за социалната им политика и тази на Дания,точно ти да ми обясняваш??? Да те имат също проблеми /като всяка държава/,но от друго естество.Само с Гугъл няма как да спориш с мен.
14
5
 
5
 
! Отговори
вин преди 5 години
@v Какво значи, че Норвегия станали 5 млн.? Да, 5.250 млн. са, но след Втората световна са били под 3 и се увеличават, да не говорим за стандартите им на живот във всяко отношение! А за "дупенето" към ЕС и неполучаването на нищо, явно от гледната точка на *** не оценяваш данните за дадени вноски и получени евросредства, а и въобще растежа на икономиката ни, базиран на достъпа до европейският пазар! Някакъв вариант за развитие да предложиш?
13
4
 
9
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
"5 години СИВ феодализъм ли строи бе юнак?.Ти наистина си объркан като ремсистите. *** в Дания или Норвегия и виж що е то на социализъм.А през 1944 бяхме като Дания-селскостопански държави с наченки на индустрия.След като строихме ,,зрял социализъм"през 1990 обявихме държаввен банкрут .Е кой ни го причини това? През 1996-97 това се повтори .Е пак кой? Какво в момента можеш да сравниш с тогава?Явно че постваш за пари ,защото смислен аргумент нямаш,освен обиди,а това е признак на безсилие.
12
6
 
12
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
Ти на колко годинки си и какво помниш отсоциалистическо-ченгесарската държава и зимата на Луканов? А Беров,Попов,Виденов бе мушморок. Когато взимахме 5 долара заплата,тогава ли бяхме ,,цъфнали бе пъпчиви пубере.България да не е на 10 години бе юнак.Концесията на ,,Юлен" и Цеко Минев от кога е? Май си бил в ,,ташкент" или детска ясла по това време Поне попитай преди да пишеш глупости.Разбирачи,хлапаци!!!Поне питайте като не сте били съвременници Ееееех тия 50 задължителни поста поста !!!
11
6
 
10
 
! Отговори
V преди 5 години
В изброените от теб държави развиха капитализъм ,а не феодализъм . Освен това тези държави не се чудят като нас на кого да се надупят за да ги оправи ;) Преди се дупехме на руснаците за ефтин петрол с който субсидирахме икономиката а сега на ЕС без да получаваме нищо за дупенето в резултат на тая измама от 9 милиона станахме 6 .Въпросните държави също имат проблеми Норвегия е петролна държава с петролен фонд 400 мил. А норвежците станаха 5 мил. И там има проблеми .
10
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тези изброени държави няма Гроб-комунистическо-ченгесарска, мyтpo-мафиотска ОПГ !