Фармацевти не свалят жилетките: Проблемите им - нерешени!

Ананиев казал, че е на международна среща, а такава нямало
Обновена: 27 фев 2019 09:26 | 27 фев 2019 09:15, Петя Славова
16

Фармацевтите не успяха да стигнат до консенсус със Здравното министерство и обявиха, че протестните им действия с жълти жилетки ще продължат, след като проведоха среща със заместник-министъра Бойко Пенков, на която никой от поставените от тях въпроси не беше решен.

Аптекарите са предложили дългосрочни и краткосрочни мерки за нормализиране на лекарствоснабдяването, въвеждане на национална аптечна карта и са поискали държавни цени за всички медикаменти в страната.

Председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев обясни в "България сутрин", че ще изчакат седем дни за отговор от министерството и ако такъв липсва, е възможно отново да има затворени аптеки в страната.

Здравният министър Кирил Ананиев не е присъствал на срещата.

Още по темата

"Министър Пенков ни предаде информация, че министър Ананиев, който лично ни покани в кабинета си в 14:00 часа, е бил зает с международни срещи", обясни Вълев пред Bulgaria ON AIR.  След направена справка става ясно, че такива международни срещи обаче не са се състояли.

"Това, което се случи, е ние едностранно да изложим нашите искания, да дадем аргументи. Ние дадохме допълнителни документи и изчисления, които показват на базата на какво се основават нашите искания. Ние искаме  стабилизиране на лекарствоснабдителната система, въвеждане на единни държавни цени, въвеждане на аптечна карта и това, което е в рамките на краткосрочните мерки - синхронизиране на четирите електронни системи, така че да влязат планово, синхронизирано и също да бъдат бюджетирани", посочи председателят на Националната аптечна камара.

"Тези системи не комуникират помежду си и не се предвижда да комуникират, което е най-притеснителното, обясни още Вълев. "Настояваме да се финансира въвеждането на системата и по-нататъшната издръжка, включително и труда на фармацевта, който ще изпълнява тази услуга.

Четирите нови електронни системи са: верификация или следене за фалшиви лекарства, да няма износ на липсващи на местния пазар медикаменти, нов софтуер по системата към НАП и въвеждане на електронна рецепта.

Антон Вълев посочи, че системата за верификация твърде често дава грешки там където вече работи.  "Крайно време е правителството да направи анализ и да се дадат квоти подобно на нотариусите или на частните съдебни изпълнители, които казват, че на единица население трябва да има определен брой аптеки и тя трябва да осъществява определин услуги и чак тогава да се дава разрешение за разкриване на нови аптеки".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
А кой внася фалшивите лекарства, кой прави реекспорта и фиктивния износ? Кой дава и приема комисионни за да му се впише лекарството в позитивния списък и касата (т.е. с нашите пари) да го плаща по завишени цени? Аптеките като започнат сега да следят баркода, болниците ще го правят ли?
15
2
 
5
 
! Отговори
Помня преди 5 години
При соца нямаше всички тези дивотии , а си имаше и аптеки.Е вярно , цял месец може да не влезе никой в аптеката , ама аптекарката си вземаше заплатката. 80 лв. заковани с пирон на стената.
14
1
 
7
 
! Отговори
Така е .. преди 5 години
*** вярно тези фармацевти ги побъркаха. И не само тях. А уж държавата не се меси в бизнеса.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прави са!Писна им от изнудване!Тази уж конкуренция в момента тече и при болниците
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимна преди 5 години
До АнонименПо-тъпо нещо не бях чувала.
11
1
 
8
 
! Отговори
dk преди 5 години
най-напред закона е нарушен със съществуването на веригите и т н вертикални структури ,които съществуват на ръба на закона както се изрази марешки и както комисията за защита на конкуренцията незаконосъобразно постанови ,че не си пречат да съществуват такивасега вече едните аптеки напреднали и с милиони оборот а другите кретат на истинските фармацевти а не на шофьори и фармацевтични фирми производители ,на мафиоти и т недните могат да си позволят много разходи а другите не
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не вярвам на фармацевтичните фирми-лекарство изписано по рецептурна книжка струва 80лв.,държавата плаща 50лв. и болният доплаща 30лв. В Турция същото лекарство свободно срува 15лв.?Човека си купува от там.
9
12
 
6
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
От написаното разбирам, че аптекарите не желаят да отчитат работата си към НАП, не желаят да им се бъркат в това какви лекарства продават и препродават. Ами въщност исканията им не са в интерес на гражданите. Гражданите имаме интерес всички да се отчитат към НАП и да ни продават качествени лекарства вместо фалшиви.
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При едноличните фирми отговорноста и риска се взима персонално от собственика. Но това става когато собственика е ПРОФЕСИОНАЛИСТ. Когато е слаб той търси зад някой да се скрие при дествията си и това е общото , колективното, формалното. Такива слаби фармацевти има, както има и професионалисти. Въпроса е кой да бъдат избрани от власта
7
3
 
13
 
! Отговори
истината преди 5 години
В момента се раздават луди комисионни на управкяващите от разни софтуерни фирмички,та да приемат лобистки закони за напълно ненужни софтуери,които обаче яко ще бръкнат в джоба на търговците.Същото се отнася и за малките бензиностанции.Там комисионните ги раздава Вальо Златев.Няма начин,трябва да се влезе в положението на някои индивиди,които се страхуват от земетресения и затова си строят сигурни палати за по няколко милиона.
6
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма разумно обяснение какво искат идна малка част от аптекарите у нас. Единственото е , че искат да продават фалшиви лекарства , друго обяснение няма.
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Москва ни е взела като ЕКСПЕПИВЕНТАЛНА ЛАБОЛАТОРИЯ за политика финанси етност. И службите гледат и действат Бавничко, бавничко, бавничко
4
2
 
10
 
! Отговори
Фармацевт преди 5 години
Какво става с онова разследване на Валя Ахчиева за склада на Марешки дето изнася нерегламентирано лекарства на запад...Май се потули работата и изгониха разследващата журналистка...В България с далаверите борбата се води на ниското ниво ,а не от "главата ,където е вмирисана рибата".
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не става като питат Москва а не питат Брюксел.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До1 . Навсякъде в ЕС в САЩ И ПО СВЕТА АПТЕКИТЕ СА НА ЕДНОЛИЧНИ ФИРМИ ТЪРГОВЦИ И РАБОТЯТ БЕЗ ПРОБЛЕМИ. Тук се прави нещо в икономиката на МЗ , като нищо.
1
11
 
4
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Ами щом тези аптеки не могат да покрият задължителните изисквания, да ги затварят! Защо са ни аптеки, които продават фалшиви лекарства?