Тревожни данни: Туристите бягат от Черноморието ни

Катастрофален спад на гостите, прогнозира анализ
Обновена: 27 фев 2019 12:03 | 27 фев 2019 10:22, Петя Славова
292

Тревожни данни за летния туристически сезон у нас. Институтът за анализ и оценки в туризма прогнозира сериозен спад на гостите по Черноморието. Отчита се и сериозен спад на заявените полети до двете ни морски летища, съобщава Bulgaria ON AIR.
Още по темата

В Созопол основно разчитат на руски туристи, но след спада на рублата от няколко лета руска реч все по-рядко се чува по улиците на Стария град.

Ирина и съпругът й всяка година почиват в Созопол. Харесват го и през зимата.  "Просто не стигат парите за пътуване зад граница. Моят брат живее в Петербург. Преди идваха тук. Сега, обаче няма да могат".

"Категорично има отлив на рускоговорящи - украинци, руснаци от Беларус", обяснява хотелиер. От туристическия бранш коментират, че има спад от 30% и на други два пазара - германския и скандинавския.

От Института за анализи и оценки в туризма също прогнозират катастрофален летен сезон. Спад се очаква и на чешките туристи, които традиционно почиват по Южното Черноморие. "Като заявени полети на летище Варна и Бургас имаме с 40 до 50% по-малко за предстоящия летен сезон".

Спад се очаква и на чешки туристи, които традиционно почиват по Южното Черноморие. "Връщаме се към нивата от 2015 г. Нещо, което е изключително притеснително.  Тогава имахме спад на търсенето, свиване на потреблението, но имахме откъде да оптимизираме", обясняват от бранша.

Засега устойчив е единствено английският пазар. Нова нискотарифна авиокомпания ще извършва полети това лято от 9 британски града до Бургас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
2
 
4
 
! Отговори
Тракиец преди 5 години
Аз мисля, че на никой не му дреме там дали има или няма туристи парите трябва да се преперат в Бетон заливайте с бетон и това е.. Изсечете всичко едно дърво да не остане и чакайте. А сложете селски изкуствени палми много се кефят Мамашките. Руските селяни да дойдат.. Но и те се отвориха вече,, Сега можете да прмотирате нашето черноморие в Монголия, Туркменистан, Таджикистан.. Тея от юртите много ще им е модерен бетона..
247
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според Богопомазаните има увеличение на туристи
246
0
 
0
 
! Отговори
Ами сега? преди 5 години
До Ах, морето!В началото Господ ходеше по морето и всичко даваше на готово! Ами сега?
245
0
 
3
 
! Отговори
турист преди 5 години
YEEEEAAAAAHHH, и пак отивам във византийско
244
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБратушките идваха тук само по заслуги - преизпълнен план, най-добър в професията, краварки и доячки - всичко от работническо-селски произход а елита го нямаше!
243
3
 
9
 
! Отговори
Ах, морето! преди 5 години
Всяко лято задължително съм в Стария Созопол поне за 7 дни. От сърце се радвам на спада на руските туристи, които са шумни, нахални, пререждат ни в магазините, блъскат ни по улиците и се държат крайно високомерно. За хигиената на рускините няма да говоря.
242
0
 
9
 
! Отговори
Турист преди 5 години
Естествено, че няма да избера нашето море. Тази година цените са безбожни, в сравнение с други дестинации, къде, къде по-приятни и чисти.. Застрояване, мръсотия, лошо обслужване, неправилна политика от страна на управляващи и високи цени! Как се очаква да се пълни, не знам!
241
0
 
1
 
! Отговори
екскурзовод ГФР преди 5 години
До немецГерманеца е прав, защото сам го е преживял и почувствал!Дефицита на кадри допускаше мошеници и крадци от цялата страна! Затваряха си очитеОще в Германия туроператорите подробно информираха туристите за нашите обичаи.
240
0
 
3
 
! Отговори
обяснение преди 5 години
До АнонименХарактерна черта на българина е да краде! Какъвто е народа - такава е и властта!
239
1
 
2
 
! Отговори
гларус преди 5 години
До АнонименСъветските туристи бяха като стадо овце, облечени в басмиПарфюмите им миришеха на саламура и лицата им безлични без грим и козметика.Я елате сега да ги видите с дънкови дрехи облечени и нарисувани. Не се познават!
238
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Човек, който си е почивал пълноценно през цялата година, докато е упражнявал определена трудова дейност, няма нужда да пръска средства и ресурси, за да почива някъде на курорт. Евентуално, може да посети морето, за един-два дни, колкото да си топне краката в марната вода, и после пак обратно.... Потребността от личен автомобил, също е поради лошата организация на труда(наличието на множество неравномерно р-ни микро п-я), и наличието на професии, които изискват от служителите им да имат такъв!
237
1
 
0
 
! Отговори
икономист преди 5 години
От какво може да са изморени, ако не от продължителната пет дневна работна седмица, а в не редки случаи и шест дневна! Това може много лесно да се промени, чрез създаването на по-добра организация на труда, и намаляване на работна седмица на половина, а също и на продължителността на работния ден. За това трябва обаче допълнителна работна ръка, която ще дойде от премахването на излишните производства и услуги... Там има много потенциал за развитие! Хората няма да се натоварват от трудова д-ст.
236
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Битката за по-добри икономически позиции между държавите, е изключително неравна, и същевременно не е необходимо да има такава битка между тях. Всяка държава има своите ресурси, с които може да допринесе за по-доброто бъдеще на човечестовото, само че те трябва да се използват разумно. Пазарната икономика, за съжаление, не е в състояние да осигури разумното разходване на ресурсите. Задавали ли сте си въпроса, защо хората ходят на почивки? От какво са изморени?
235
1
 
0
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Териториите, на които са разположени нашите летни и зимни курорти, не са достатъчни за да имаме сериозни приходи от туристическа дейност. Можеш само да застроим хубавата си природа, но негативите от тава в дългосрочен план, ще са много повече от позитивите. Освен това и географското разположение на страната ни, също не предоставя възможност да имаме продължителен летен туристически сезон. В същото време обаче, ние сме страна с пазарна икономика, и трябва да търсим начини за растеж на БВП...
234
0
 
2
 
! Отговори
gazarogo6o преди 5 години
В тая *** и кучетата ще избягат.. Само ние лудите още стоим и умираме бавно и мъчително.. НО, затова че сме луди не ни е виновен никой..
233
0
 
8
 
! Отговори
бай Тошо преди 5 години
Алчността на човек е пословична,ако имаш 1000 искаш 100000. Вече никой не е доволен от това че има подслон и храна на трапезата. Всеки иска лъскава кола и почивки по тропиците,ей тая алчност вече ни разказва играта и скоро човешкия род ще изчезне. Дано е по-скоро само!
232
0
 
20
 
! Отговори
boby преди 5 години
Че кое и е тревожното на тази новина. Мен даже много ме радва, крайно време е да спрат туристите да ходят на нашето море, та да изпофалира всичкия бетон дето се наля там.
231
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До немецТоз пък!?Къде това бе?*** ти си по-голям лъжец от БСП-то бе!
230
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен всеки отиващ на почивка, иска да почива пълноценно, да се забавлява и да напълни окото с красота! Да се оправи инфраструктурата - улици, тротоари, да се градят алеи, паркове, да се озелени да се подреди и поддържа чисто. Да се удължи сезона, подобри обслужването и да се плаща по-добре на персонала. Да се направят пречиствателни станции, плажа да се поддържа чист и свободен от рекетьори. Да се ограничи безразборното застрояване. И ще видите, нещата сами ще си дойдат на място.
229
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До братушкитеСъветските туристи бяха нещо като авариен изход и резервен вариант.Никога няма да забравя 1979г като дойдоха съветските туристи на почивната станция мина Росен Бургас.ТКЗС-ари с бели кърпи, сини престилки и ГУМЕНИ БОТУШИ на плажа.Съветския човек хванат направо от къра, който няма нормални дрехи дори.