Тревожни данни: Туристите бягат от Черноморието ни

Катастрофален спад на гостите, прогнозира анализ
Обновена: 27 фев 2019 12:03 | 27 фев 2019 10:22, Петя Славова
292

Тревожни данни за летния туристически сезон у нас. Институтът за анализ и оценки в туризма прогнозира сериозен спад на гостите по Черноморието. Отчита се и сериозен спад на заявените полети до двете ни морски летища, съобщава Bulgaria ON AIR.
Още по темата

В Созопол основно разчитат на руски туристи, но след спада на рублата от няколко лета руска реч все по-рядко се чува по улиците на Стария град.

Ирина и съпругът й всяка година почиват в Созопол. Харесват го и през зимата.  "Просто не стигат парите за пътуване зад граница. Моят брат живее в Петербург. Преди идваха тук. Сега, обаче няма да могат".

"Категорично има отлив на рускоговорящи - украинци, руснаци от Беларус", обяснява хотелиер. От туристическия бранш коментират, че има спад от 30% и на други два пазара - германския и скандинавския.

От Института за анализи и оценки в туризма също прогнозират катастрофален летен сезон. Спад се очаква и на чешките туристи, които традиционно почиват по Южното Черноморие. "Като заявени полети на летище Варна и Бургас имаме с 40 до 50% по-малко за предстоящия летен сезон".

Спад се очаква и на чешки туристи, които традиционно почиват по Южното Черноморие. "Връщаме се към нивата от 2015 г. Нещо, което е изключително притеснително.  Тогава имахме спад на търсенето, свиване на потреблението, но имахме откъде да оптимизираме", обясняват от бранша.

Засега устойчив е единствено английският пазар. Нова нискотарифна авиокомпания ще извършва полети това лято от 9 британски града до Бургас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
89
 
! Отговори
Е, преди 5 години
не на всеки му се къпе във фекални води. А британските пияндета не придирят. Те идват за евтин алкохол.
7
4
 
122
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 5 години
Много поздрави от Гърция имат хотелиерите ни. В Гърция продължават да вдигат цените на всичко, но отлив на туристи няма. Защо ли? Защото продукта им е добър. По-добре да отида за 1 ден по-малко, но да си почина като хората, вместо да ме рекетират мутри и да хвана дизентерия. Не мерси!
6
6
 
86
 
! Отговори
Лора преди 5 години
Как няма да има спад. Черноморието е под всякаква критика - бетон навсякъде, мръсни плажове, пренатоварени с хора, хотели ужасни, обслужване безобразно. Аз лично от 4 години съзнателно не ходя на българското Черноморие.
5
6
 
97
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано никой не стъпи по Кафевоморието, а орачите на дюни дано да фалират всички.
4
4
 
90
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека, да се чудят какво да ги правят сега тия бетонни джунгли.
3
3
 
107
 
! Отговори
Е. преди 5 години
И българите бягат от черноморието, какво остана за чужденците. Миналото лято повечето ми познати бяха в Турция и Гърция.
2
3
 
131
 
! Отговори
Vanio преди 5 години
Да бъдем реалисти: морето е мръсно, плажовете също, мутри навсякъде, чалга трещи, обслужване 0...но пък цените оле майко.Съжалявам, но съсипахте Черноморието. Сега виждате резултатите.
1
20
 
66
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Видимите резултати на Бойко са налице!