Тревожни данни: Туристите бягат от Черноморието ни

Катастрофален спад на гостите, прогнозира анализ
Обновена: 27 фев 2019 12:03 | 27 фев 2019 10:22, Петя Славова
292

Тревожни данни за летния туристически сезон у нас. Институтът за анализ и оценки в туризма прогнозира сериозен спад на гостите по Черноморието. Отчита се и сериозен спад на заявените полети до двете ни морски летища, съобщава Bulgaria ON AIR.
Още по темата

В Созопол основно разчитат на руски туристи, но след спада на рублата от няколко лета руска реч все по-рядко се чува по улиците на Стария град.

Ирина и съпругът й всяка година почиват в Созопол. Харесват го и през зимата.  "Просто не стигат парите за пътуване зад граница. Моят брат живее в Петербург. Преди идваха тук. Сега, обаче няма да могат".

"Категорично има отлив на рускоговорящи - украинци, руснаци от Беларус", обяснява хотелиер. От туристическия бранш коментират, че има спад от 30% и на други два пазара - германския и скандинавския.

От Института за анализи и оценки в туризма също прогнозират катастрофален летен сезон. Спад се очаква и на чешките туристи, които традиционно почиват по Южното Черноморие. "Като заявени полети на летище Варна и Бургас имаме с 40 до 50% по-малко за предстоящия летен сезон".

Спад се очаква и на чешки туристи, които традиционно почиват по Южното Черноморие. "Връщаме се към нивата от 2015 г. Нещо, което е изключително притеснително.  Тогава имахме спад на търсенето, свиване на потреблението, но имахме откъде да оптимизираме", обясняват от бранша.

Засега устойчив е единствено английският пазар. Нова нискотарифна авиокомпания ще извършва полети това лято от 9 британски града до Бургас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
3
 
54
 
! Отговори
ИСТИНА преди 5 години
СЕДЕМ ГОДИНИ МОЕТО СЕМЕЙСТВО ПОЧИВАМЕ В ЕДИН И СЪЩ ХОТЕЛ .ЗА ВСЯКА ГОДИНА ЦЕНИТЕ СЕ ПОКАЧВАТ ПРИ ЕДНО И СЪЩО ПРЕДЛАГАНО ОБСЛУЖВАНЕ.ТАЗИ ГОДИНА СМЕ В ТУРЦИЯ В ХОТЕЛ С ЕДНА ЗВЕЗДА ПО-ВИСОК И 50 % ПО-ЕВТИНОВРЕМЕ Е ВЕЧЕ ЗА ИЗТРЕЗНЯВАНЕ НА БЪРЗОБОГАТАШИТЕ...
207
5
 
33
 
! Отговори
Турист преди 5 години
Вече нормалните хора имат избор къде да почиват.Кеф ти е Турция,Гърция,Испания,Италия или Дубай.Да не съм луд да почивам в Черноморието.Въобще не завиждам на тези които почиват в България.
206
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Fritz BauerПо принцип Слънчев бряг и стария Несебър бяха супер луксозни за времето си и на ниски цени.Не само красивите зелени паркове и цветя,но плажа се почистваше и заглаждаше със специални машини рано сутрин,на плажа имаше медицински пунктове обслужващи плажуващите при нужда,по целия плаж радиоточки с тиха музика или ако дете се загуби,да съобщят по точките на родителите,спасители,кабини за преобличане, душове,яхт клуб и т.н.Дори и сега няма такова обслужване по плажовете в Европа.
205
2
 
41
 
! Отговори
Каква държава преди 5 години
От тази стабилна Територия българите бягат, мигрантите бягат, а сега вече и туристите....
204
1
 
22
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Утре ще прочетем статия за бум в туризма.Всичко е мижай да те лАжем.Масово хотелите перат пари и хич не им дреме за туристите.Няма как хотел да е на печалба с два месеца работа.
203
4
 
43
 
! Отговори
Работещ българин преди 5 години
Моите деца , никога не стъпвали на черноморието ни ! И няма и да стъпят ! Не желая да видят от близо , арогантността и поведение, тип ПОПФОЛК,мръсотията и бетон , тип БЕЙРУТ ! Срам ме е ! Само Гърция и Хърватска , това знаят те ! Наслаждават се на природа ! Това е ! Благодаря ,че ни изгонихте...
202
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДругарю български хотелиер, като се научиш, че не можеш вечно да лъжеш всички и си оправиш обслужването, може и да се върнем.Ама аз гласувам не само с портфейла си, ами и с очакването да си почина, а не селските бекове да ме гледат накриво, щото няма да ги направя мултимилионер за един сезон.
201
1
 
47
 
! Отговори
Fritz Bauer преди 5 години
......продълж.дървета. Стотици дебели брястове и кедри !!..Унищожиха градинките и хубавият парк срещу Хотел Глобус навътре в Алеята...Там едно време имаше водни алеи..беше супер красиво и със рози и цветя !!Абе затриха красивия вид от 80те години .
200
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците и Гърците агресивно рекламират в сайта.Аз съм ходил и не повтарям.
199
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм стапвал на разкопаното Тиквобетономорие вече десета година и съм си много добре. Албания, Черна гора, Хърватия и Италия. Това са дестинациите.
198
1
 
28
 
! Отговори
Fritz Bauer преди 5 години
В ЗОННЕН БИЧ Помня всичко как се разви по етапи..До към 2001, беше още староя вид от 80-те години. Само Ресторант ''Ракета'' беше станал на Триетажния проститутски сборен пункт МАНИЯ 2000 година . Геори Илиев и ВИС, са купили парцел на пясъка и на ДЮНИТЕ ОТ ОБщина НЕСЕБЪР ОЩЕ 1997 ГОДИНА, И ГО ЗАСТРОИХА БРУТАЛНО върху пясъка !!!??? още 2001 година. ТОВА Е ЗА РАЗСТРЕЛ НА ПОЛОВИНАТА общинари в Несебър .И от 2003 год. започнаха огромните зверски промени в СЛ Бряг..Изсякоха стотици вековни дебели
197
2
 
10
 
! Отговори
Баба Ангелка Яга преди 5 години
E как бе - нали при ГЕРБ по разкопаните улици и некачетвените магистрали течаха реки от мед и масло, примесени със злато ?
196
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
https://youtube/watch?v=cLqPQLWJBzk
195
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Bali o zi urungel Anveljova maza che e super, ve??! A pak taneshtite v lux bliadove niamat kopeiki za samolet?! Ruskute trolove tuk da im zaemat!!!!
194
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бягат я. Kобилата-министър Ангелкова тръбеше бодро преди дни как се очаквали 3-4 милиона повече туристи тази година, как туризмът бумтял. Ама така и не загряха алчните мутробетонджии, че краткият подем доскоро се дължеше на отлива на руски (и западни) туристи от Турция и Египет. След като обстановката там се успокои, всичко си дойде на мястото и бетонният kенеф пак ще зее празен. Няма как с подобно жалко качество и цени еднакви или по-високи от тези на съседите да привлечеш трайно клиенти.
193
3
 
32
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 5 години
Ако намалят роуминга бих ходил на почивка в Турция. Затова ходя в Гърция. А на нашето не ходя. Почивката трябва да е почивка, а не ядове.
192
2
 
24
 
! Отговори
иво преди 5 години
*** кефа, нека им дойде акъла сега на алчните мутри и простаци по черноморието.Ще си спят те в бетона и ще се къпят в ***
191
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че всеки с ай кю над 100 и който не е наркоман избира Гърция или Турция... Спокойствие ,обслужване на макс, няма мутри дето искат да те пребият и разграбят по 1 или друг начин. Закривай
190
28
 
4
 
! Отговори
мани мани преди 5 години
Каменливите плажове на Елада не ме примамват.
189
1
 
31
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Постоянно растящите цени при същото ниско качество води до тука..