Тревожни данни: Туристите бягат от Черноморието ни

Катастрофален спад на гостите, прогнозира анализ
Обновена: 27 фев 2019 12:03 | 27 фев 2019 10:22, Петя Славова
292

Тревожни данни за летния туристически сезон у нас. Институтът за анализ и оценки в туризма прогнозира сериозен спад на гостите по Черноморието. Отчита се и сериозен спад на заявените полети до двете ни морски летища, съобщава Bulgaria ON AIR.
Още по темата

В Созопол основно разчитат на руски туристи, но след спада на рублата от няколко лета руска реч все по-рядко се чува по улиците на Стария град.

Ирина и съпругът й всяка година почиват в Созопол. Харесват го и през зимата.  "Просто не стигат парите за пътуване зад граница. Моят брат живее в Петербург. Преди идваха тук. Сега, обаче няма да могат".

"Категорично има отлив на рускоговорящи - украинци, руснаци от Беларус", обяснява хотелиер. От туристическия бранш коментират, че има спад от 30% и на други два пазара - германския и скандинавския.

От Института за анализи и оценки в туризма също прогнозират катастрофален летен сезон. Спад се очаква и на чешките туристи, които традиционно почиват по Южното Черноморие. "Като заявени полети на летище Варна и Бургас имаме с 40 до 50% по-малко за предстоящия летен сезон".

Спад се очаква и на чешки туристи, които традиционно почиват по Южното Черноморие. "Връщаме се към нивата от 2015 г. Нещо, което е изключително притеснително.  Тогава имахме спад на търсенето, свиване на потреблението, но имахме откъде да оптимизираме", обясняват от бранша.

Засега устойчив е единствено английският пазар. Нова нискотарифна авиокомпания ще извършва полети това лято от 9 британски града до Бургас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То си беше грешка да подлагаме България на руснаците. Те са бедни, бавноразвиващи се и ориентацията в тази посока ни поставя назад в класацията.
187
2
 
54
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
Фекални води се изливат директно в морето, мазни и претоплени кебапчета, загоряла цаца, прости и *** сервитьори, крайбрежни капанчета в които влизате да ядете на свой риск, мазни дебеловрати мутри те изнудват за паркинг, място на плажа, шезлонг и чадъри, бетонирани пясъчни дюни, непокътнатото преди години девствено Аркутино сега е помийна яма на компликса Св. Тома - дали познахте за кое море и крайбрежие става въпрос?Добре е, че има слънчева Елада дето всичко това изброеното го няма там.
186
1
 
14
 
! Отговори
KOKO преди 5 години
KAK NJAMA DA BJAGAT-PO MORETO GI BIJAT, AKO NE PLATJAT SJANKA I SHEZLONG.TIJA SELJANDURI-KONZESIONERI-PROTEZETA NA MUTRI I MINISTRI,SA MULTIMILIONERI I LAMTJAT ZA OSHTE,A PRIHODITE IM V DARZAVNATA HAZNA-SMESHNI-TE ,PARITE OTIVAT PO DRUGI PREDNAZNA4ENIJA! HI4 DA NJAMA TURISTI-SHTE SE RADVAM MNOGO!
185
1
 
6
 
! Отговори
KOKO преди 5 години
DA POZDRAVJA ,,ASURD,, I AZ SAM NA MNENIE-HA,DANO SPADA PRODALZI,TA DA NE SE SPRE.SIGURNO,TIJA DETO SA DOSHLI PI NASHETO 4ERNOMORIE SEGA-NJAMA DA POVTORJAT.NASHITE TAPAZI I MUTRI PROSTI,KOITO ZALJAHA S BETON PLAZOVETE-DA SI IZPERAT MRASNITE PARI,NE MOZAHA I DOSEGA DA RAZBERAT,4E HORATA IDVAT NA PO4IVKAAAAAAA,A NE DA GAZJAT PI BETON......TAPA RABOTA ...NJAMAM VE4E DUMI....
184
7
 
9
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 5 години
"...НЯМАЛО РУСКА РЕЧ".....ЛЕ,ЛЕ...КАКВА МИЛА НОВИНА!!!!!
183
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До VANGELIS BLADE RUNER192 - Що не си гледаш работата, а? Имай си твоята ивица, ние си имаме нашата и ще правим с нея, каквото си решим.
182
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Черноморието не е за бедняци! Затова ходете на беломорието.
181
6
 
21
 
! Отговори
VANGELIS BLADE RUNER преди 5 години
Билгариа не може да се мери и да се конкурира със ГЪРЦИЯ..Гръцката брегова линия, заедно със обиколките на всичките острови, е колкото тази на Бразилия !..И по-голяма от на--ИТАЛИЯ, ТУРЦИЯ, МАРОКО, ИСПАНИЯ, КИТАЙ !!МЕКСИКО И САЩ ИМАТ ПОДОБНА ПО РАЗМЕРИ, ЗАЩОТО СА ГОЛЕМИ ДЪРЖАВИ .А ВАШАТА БРЕГОВА ИВИЦА Е САМО 354 КМ...КЪДЕ СЕ СРАВНЯВАТЕ С ЕЛЛАДА ??Нестига че сте малък плужекк спрямо Гърция, ами и вашта ивица е тотално застроена брутално и касапски, което е Божие Наказание заради късата ви
180
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който иска да не ходи на Слънчев бряг,то е ясно, че тука умишлено пишат срещу курорта!
179
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се реши основният въпрос:Какви туристи ни трябват, цивилизовани хора, или алкохолици!Да летуват заедно двата вида е НЕВЪЗМОЖНО!По тази причина и аз не съм стъпвал с години по плажовете с рускоговорящ!
178
1
 
42
 
! Отговори
Тъга преди 5 години
Най-милите ми детски спомени са свързани с Черноморец. Всяко лято почивахме там и беше весело. С голямата ни дъщеря всяко лято почивахме там. Имаха прекрасен плаж, а ние отсядахме винаги при едни и същи хазяи. В момента прекрасният някога плаж е *** блато, оградено от бетон. за три години съсипаха чудесен залив, но за сметка на туристите и местния бизнес приближените на кмета си наляха сметките. От това лято и нашето семейство ходи в Гърция на море.
177
2
 
25
 
! Отговори
tt преди 5 години
Че онова недоразумение с конската глава до вчера обясняваше,че туристите нарастват.
176
6
 
9
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
ПОЗДРАВЯВАМ И др.НИНОВА , С НОВИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОКУРОР!НАДЯВАМ СЕ , ДА ОПРАВДАЕ ВСИЧКИТЕ ИМ КОМАНДИРОВКИ НА БКП/БСП В ЧУЖБИНА С НАРОДНИ И ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ , ЗА ПОСЕЩЕНИЕ НА ПАНАИРИ , ИЗЛОЖЕНИЯ И ПАРТИЙНИ КЬОРСОФРИ!ХВАЛА НА ТАКВАЗ ПАРТИЯ НА ЕВРОПЕЙСКА ИЗДРЪЖКА!!!
175
1
 
37
 
! Отговори
Турист преди 5 години
Ами погледнете на какво приличат така наречените курорти - това са жилищни квартали. Каква почивка можеш да имаш в такива квартали? Мутри и комунисти си изпраха парите в грозни и лошо построени хотели ,като разрушиха красотата и привлекателността на българската природа! Кой им позволи това? Сега трябва да се разрушава кича построен от новобогаташте - комунисти.
174
2
 
27
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ПОЗДРАВЯВАМ БОЙКО БОРИСОВ И СОТИР ЦАЦАРОВС НОВИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОКУРОР!ДА ИМ Е ЧЕСТИТ И ДЪЛГО ВРЕМЕ ДА МУ СЕ РАДВАТ.....
173
0
 
0
 
! Отговори
ШМАТКА преди 5 години
До Анонимен 174 Поговорката си е много вярна ,но някои я тълкуват в обратния смисъл
172
3
 
24
 
! Отговори
skoro преди 5 години
До КРАЙ...Всичко се връща ! Тези които си построиха бетоновите чудовища по морето ще се чудят скоро какво да ги правят. И никой няма да ги спаси. Цялото ни крайбрежие ще се превърнев газови и петролни платформи, така,че на туризма сбогом...
171
0
 
31
 
! Отговори
АБВ преди 5 години
До КРАЙ...172За съжаление си прав. Останаха малко приятни местенца , като например след Царево до Резово, но и те със всяка година намаляват! Затова и все повече българи ходят в Турция и Гърция. Не защото имат много пари или пък там е по-евтино, но поне не гледат само грозни хотели.
170
4
 
27
 
! Отговори
АБВ преди 5 години
Глупава статия. Всяка година по това време започват да се пишат подобни статии, които са в двете крайности - или ще има спад, или ще има ръст на туристи. Истината ше се разбере след септември и тя ще е прблизителна, защото много туристи вече използват частни квартири или собствени или на приятели жилища и те няма как да бъдат преброени. А спад сред българите има. Очевиден е. Чалга, пияници, дрогирани, престъпност, невъобразим шум! Нормалните хора са в малките курорти.
169
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хах ... някой е недоволен от истината ...