Ефикасни ли са мерките срещу домашното насилие?

Тенденция е семейните връзки да се разпадат
28 фев 2019 11:20,
12

Поредният случай на домашно насилие завърши фатално. Задържан е 41-годишен мъж, убил съпругата си 40-годишната Кремена Николова. Според обвинението мъжът е пребил жената и я е оставил в безпомощно състояние. Тя е била все още жива след побоя, но починала от мозъчен кръвоизлив.
Още по темата

Вчера влязоха в сила по-суровите наказания за престъпления, извършени в условията на домашно насилие. Такива бяха приети в началото на месеца след поредното брутално убийство на младата Дарина и детето ѝ от бащата Викторио.

С тези нови наказания подобно убийство се наказва с до 20 години затвор. Убийството във Варна обаче е извършено два дни преди този нов закон да влезе в сила. Какво ще бъде наказанието за 41-годишния Борислав?

"Няма данни жертвата Кремена да е правила оплаквания в съда. Ако имаше молба за налагане на ограничителни мерки, тя щеше да бъде спазена. Имало е оплаквания в полицията. Органите на реда са викали мъжа, но тези протоколи не са ефективни. Мерките за борба с домашното насилие са компенсация за обявяването на Истанбулската конвенция за неконституционна. Авторството на престъплението изглежда безспорно. Не съм оптимист, че ситуацията с домашното насилие ще се подобри. Тенденцията е семейните връзки да се разпадат", отбеляза адвокатът Людмил Рангелов.

По данни на контролните органи майката на Борис е дошла в дома им, за да помогне на сина си да се изнесе.

"Ако майката на мъжа е видяла Кремена и не е направила нищо по въпроса, тогава тя носи отговорност. Но ако не я е видяла – не може да се търси отговорност от нея. Близките на жертвата имат гражданско задължение да осведомят властите за случая, но те не могат да бъдат подлагани под отговорност за бездействието си. Бракът е силна емоционална връзка, която и двете страни се опитват да запазят. Въпросът е на каква цена", добави още юристът в "България сутрин".

Според Галина Лачева, станала жертва на домашно насилие, това че многократно се подават жалби и те нямат ефект, е доказателство, че това не е ефективен начин на противодействане и борба с домашното насилие.

"Не трябва само наказателни мерки, трябва и профилактика. Обществото трябва да повдигне темата за насилието. Не би следвало насилието да се толерира във възпитанието. Обществеността трябва да реагира еднакво силно към пребит командос и към пребита жена. Нормализираме насилието в брака. Важно е да осъзнаем, че всичко има граници. Икономическото насилие, образователното насилие – не е само физическото. Жертвите много рядко биват чути", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стигне ли се до домашно насилие в семейството брака пиши го "бегал". Оплаквания в полиция или съд не могат да оправят нещата.Такива хора не трябва да живеят заедно щом изобщо се е стигнало до насилие независимо от кой от двамата.Не ги разбирам тези люде освен ако са мазохисти.
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обевидно не са, но не защото са зле уредени, а защото човешкият материал в социалните институции и в МВР не е на ниво и не си изпълнява задълженията. Освен това той е изначално масово неподходящ - зле образован, без практическо обучение и опит, лошо подбран и обучен след наемането му. Затова и не работи. И златни закони да се спуснат, това няма да оправи нещата, поради тази, именно, причина.
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тотални глупости! Не може закона да е благосклонен към убиеца на мъж и да е суров към убиеца на жена - това е социопатско, противоконституционно и дискриминационно законодателсто! Наказанията за умишлено убийство трябва да започва от 20 години нагоре за всички случаи - дали ще е командос или жена, закона, а и едно общество водено от разума не може да прави разлика. Каква е тази профилактика, какви са конвенции, това са абсолютни простотии които ще доведат единствено до източване на едни пари!
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пишете за убитите жени в Турция ,ето ви поредната убита българка от мъжа си
7
2
 
14
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Мерките не са ефикасни, но това го има по целият свят. Глуповати мъже с ниско самочувствие искащи да властват над някой са често явление. Лесно решение - няма.
6
6
 
14
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
В тази статия се прави погрешното внушение, че домашното насилие произхожда само и единствено от мъжа. И дума не се споменава, че жените редовно пребиват жестоко децата си.
5
10
 
11
 
! Отговори
Само въпроси преди 5 години
След като насилието над жени и мъже трябва да се третира еднакво, защо медиите мълчат за факта, че убийствата на мъже са 2-3 пъти повече от убийствата на жени? Защо няма Истанбулска конвенция срещу насилието над мъже? Защо няма по десет статии на ден за всяко убийство на мъже?
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали ви казах, че докато не се приеме истанбулската конвенция, всеки ден ще четете такива новини. Не че и преди не е имало подобни случаи или пък няма и пострадали мъже от жени (например самоубийство заради психически тормоз), просто се дава огромно предимство на новините с пострадали жени в момента и така до приемане на конвенцията.
3
0
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
какви закони ще помогнат когато се касае за дефектен ген извикал маика си взелиси багажа и си заминали и защо маиката не се е обадила за помощ да прикривасина си затова и двамата в затвора
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма никакви реални мерки! Жертвите нямат финансови средства обикновено, зависими са от насилника и всяко оплакване води до още повече тормоз. Дори и да ги настанят някъде ще е временно и после остават сами на улицата без собствени доходи, подслон и средства за преживяване.
1
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само си чешат езиците а никакви мерки не се взимат.Когато оня застреля жена си в кафето от тогава какво е предприето и какво е направено. Жената като е подвала оплаквания какво е предприето. Един милион лежачи на държавната софра но за какво са там и те незнаят. Ето как се процедираше по времето на недоносеният соц. Ако някой се правеше на мъж и без причина бие и тормози семейството си се пращаше за 15 дни в тухларната. Там нямаше начин да не му дойде акъла. А сега минават само с предупреждение.