Национален протест на медици: За заплати и условия на труд

Работят извънредно, на много места, заради ниско заплащане
1 мар 2019 13:00, Петя Славова
12

Медицински сестри излизат на национален протест. Предвижда се провеждането на протестни митинги едновременно пред Министерството на здравеопазването в София, пред болниците и пред сградите на общинските администрации в провинцията.

Основните искания са за стартово възнаграждение в размер на две минимални работни заплати и регулиране на работното време. Медицинските лица твърдят още, че често им се налага да работят извънредно и на две работни места заради ниското заплащане.

Вчера министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обсъди с представители на синдикатите и Асоциацията на професионалистите по здравни грижи исканията на медицинските сестри в опит да спре протеста, но въпреки това демонстрация ще има. Сестрите очакват подкрепа от пациентските организации и от Българския лекарски съюз.

Според проф. Станка Маркова протестите не са най-ефективният начин да се спечели нещо. Този митинг обаче е организиран от самите служители.

"Положението всяка година става все по-лошо. Всички работят на две места. Някои работят и извън болницата. Вече прегоряха. Дълго време свързваха двата края и търпяха", коментира председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи проф. Станка Маркова в "България сутрин".

По нейните думи, за да отговорим на минимума на необходимите кадри у нас, са нужни 30 000 специалисти по здравни грижи. Тя коментира пред Bulgaria ON AIR, че в Европа на 100 000 души се полагат 750 медицински сестри, а в България са 350.

На срещата вчера здравният министър обясни, че има отпуснати 30 млн. лева за общински и областни болници.

"Всяка година се отпускат повече пари за здравеопазване, да е усетил някой, че е по-добро здравеопазването от предната година?", попита Маркова и допълни, че болниците пак са с дългове, а общинските болнични заведения издъхват. Тя уточни, че вече средната възраст на медицинските сестри е 57 години. Тя обясни, че гледа скептично към сума, която се дава и не се знае как ще се разпредели тази сума.

Според нея, ако стартовата заплата на една медицинска сестра е равна на три минимални заплати, това ще спре младите кадри да заминават в чужбина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно подкрепям и сестрите и докторите, протести до дупка. Както майките на правиха.Няма друг начин някой да ги чуе. И не само те, всички хора трябва да ги подкрепим, нали за нас пациентите е в крайна сметка всичко
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подкрепям с две ръце. В родилното акушерките излизата от дежурство и бързаха за такова в друга болница, за да могат да връзват двата края
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оня ден ми се похвали сестрата при личния ми доктор, как са откраднали от колата й очила за 800 лв, а не тези от 4 000 лв.... За чудих се, каква ли й е заплатата и колко докарва "шано"...
8
7
 
28
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 4Спят когато могат.Има сестри които са по 15 дни в месеца на повикване.Знаеш ли какво означава това.Няма личен и социален живот.Лесно е да приказваш но често сестрите вземат колкото метачките по улиците.Срамно е за държавата.
7
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Анонимния , поработи малко ти тая работа и тогава приказвай .
6
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мед.сестри и мин. заплата им е много за работата която вършат.
5
5
 
23
 
! Отговори
Юрист преди 5 години
Подкрепям ги!
4
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работели на 2-3 места. Как работят на 2 места? Кога спят? Вземат по 2 заплати от две места, лекарите работят също на 2 места по половин ден.
3
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оня пелтек "лидера" на КНСБ Пламен Димитров къде е?
2
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работя в болница, медицинска сестра под 45 години няма. А половината са работещи пенсионерки.След още пет години - край.
1
17
 
8
 
! Отговори
Смирен депутатт преди 5 години
Никаква аванта,мед сестрите трябва да вземат минимална заплата 560лв-433лв чисто.Депутатите не ходят на работа а вземат хиляда лева но това е др.тема