Щамът на морбили у нас е внесен от Италия или Германия

92 са болните в Благоевградско, Бургаско, Пловдивско, Софийско
7 мар 2019 15:00, Анисия Иванова
11
Щамът на морбили у нас е внесен от Италия или Германия
Архив: Булфото

Увеличават се случаите на морбили у нас. Те вече са 92. Засегнати са областите Благоевград, Бургас, Пловдив, София и София-град. Изследване в немска лаборатория е показало, че щамът, които циркулира у нас, е внесен от Италия или Германия. Това съобщи пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

В германска лаборатория са изпратени проби на 21 болни от морбили от Разложко и София. Резултатите потвърдили съмненията на здравните власти, че щамът, който циркулира у нас, е различен от внесения през 2017 година от Украйна.

"Щамът е нов внос от Италия или Германия. По този начин ние показваме, че нямаме вътрешно разпространение на морбилния вирус и, че системата ни по отношение контрол на морбили работи", обясни Кантарджиев.

Според него 38% от заразените с морбили са деца ненавършили възрастта за имунизация.

"Да се пазят неваксинираните деца и всички деца до 8-годишна възраст, които нямат една имунизация, трябва да бъдат имунизирани. След което пропуснатите на 12-годишна възраст реимунизирани", обясни Кантарджиев.

Ваксините не са опасни, коментира алергологът академик Богдан Петрунов.

"Тук става въпрос за вкарване в организма на човека на продукти, които стимулират мощно защитните сили. Без ваксините ние, фактически, огромна част от инфекциозните заболявания, които съществуват, ние просто ще загиваме", каза още той.

От Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че за момента няма данни за усложнения при заразените с морбили у нас.
 


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
ЗА ЩАМЪТ преди 1 месец
АКО Е НЕМСКИ - ЩЕ Е КАЧЕСТВЕН КАКТО «МЕРЦЕДЕС»
АКО Е ИТАЛИАНСКИ - ЩЕ Е СЕКСИ КАКГО ЛОЛОБРИДЖИТА НА МЛАДИНИ
КАЧЕСТВЕН ЩАМ ТОЗИ ПЪ56Т
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма как да не е внесено от Германия. При нас цъфтим от здраве, щастие и космически просперитет.
8
1
 
1
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Нищо подобно, донесоха го от Русия ! Всичко лошо - и болшевишкото робство ,и времето , и беднотията , и скъпия бензин , и морбилите ...... всичко винаги е идвало от Русия !
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Престанете с глупостите! Мигрантите ви виновни! Най-много е засегната Украйна - 35000
случая на морбили. Не знам там да е пълно с мигранти. Причината е другаде! Търсете я и не забравяйте понятието "умисъл"!
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бежанците са виновни, че е пълно с капацитети, които не си ваксинират децата. Само най-малките деца биха били засегнати. Заради безграничната ограниченост за съжаление вече на не малка група от хора се връщаме в средновековието. Моля ви не пийте вода защото СОРОС ви трови, не излизайте навън защото самолетите пръскат... Направете им мръсно на евреите и всички които ви мислят лошото като нямате деца и не влизате в контакт с други хора!
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важното е да има повече бежанци. Германия каза че им трябват най малко по 150 000 годишно.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анна преди 1 месец
Много ми е интересно защо досега никой не отвори дума за целеви имунизации, извън тези, които се правят на контактните със заразен. Точно в Италия и Германия е най-голямото съсредоточаване на бежанци и много ме съмнява някой да ги ваксинира срещу морбили и полиомиелит. Ами и други неща ще ди внесем, какво се чудите!Българското РЗИ прави целеви имунизации в бежанските лагери, а в Европа дали правят...
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова сме застреляни, че си внасяме и вирусите. Нищо, сега ще си внесем и ваксини.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Морбилчок е внесен от Федотов по поръчение на Путин. Това го знае всяко Паси и Крадливо Ленче. Как може да обвиняват нашите евроатлантически партньори?
1
3
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
Анисийче, отново бъркаш имунизация с ваксинация.

Защо митническите власти са пропуснали да обмитят този внос?