Пациенти негодуват: Нов търговски трик или лечение?!

Задължавали ги да сключат договор с външна фирма
Обновена: 9 мар 2019 07:31 | 9 мар 2019 07:30, Петя Славова
28
Пациенти негодуват: Нов търговски трик или лечение?!
Снимка: Reuters

От нови начини, превръщащи лечението в търговски трик се оплакват пациентски организации. Според сигналите, общопрактикуващи лекари задължават пациентите си да сключат договор с външна фирма.
 
В замяна на това, срещу 2 лева за посещение представител на фирмата ще записва часове, ще проверява здравния статус на клиента и неговото семейство, ще консултира болни и ще обработва лични медицински данни. От здравната каса инициираха проверки по случая, а здравният министър Кирил Ананиев обясни, че едно лечебно заведение няма право да приоритизира пациенти на базата на това дали са платили допълнителна такса или не.

"Въпросът за организиране на административните услуги е въпрос на лечебното заведение, но това в никакъв случай не поставя приоритет този, който е платил административна услуга и този, който не си е платил административна услуга. Те са равни пред закона и лечебното заведение не може да приоритизира кой да бъде първи и кой втори на базата на някаква платена такса от 2 лева.", уточни Ананиев.

Още по темата

Пенка Георгиева, председател на пациентски организации "Заедно с теб" поясни пред "Дарик", че сключването на договор с външна фирма всъщност изземва функциите на медицинските сестри.
 
"Това е една нелоялна възможност да се увеличи потребителската такса. Освен 2,90 лева, които са законовата потребителска такса, ще плащаме, уж доброволно, още 2 лева. Първо става въпрос за защита на медицинска документация, медицинска информация, която представлява значителни данни, защото може да се получи злоупотреба - например, ако един пациент е болен от диабет, а не иска да сподели в работата си, или например съпруг и съпруга в развод, а съпругата е бременна и не иска да споделя това със съпруга.

Пациентите се принуждават да подписват тези договори, като някои дори не знаят, че ще трябва да плащат за всяко посещение по 2 лева. Общопрактикуващите лекари не знам дали си дават сметка в какъв капан се вкарват.”
 
Описаното от Пенка Георгиева не е идея или инициатива на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, а индивидуално решение, съобщиха от организацията, и подчертаха, че по тази причина не могат да коментират мотивите.

В същото време тези действия не противоречат на закона, след като се прилагат официално от колеги, се казва още в становището. От сдружението изтъкват, че подобни инициативи не би трябвало да будят недоумение, тъй като задълбочаващият се процес на отношение към джипитата като към търговци чрез непрекъснато въвеждане на допълнителни законови промени, неизбежно щял да доведе до промяна в подходите и начина мислене на лекарите.


 


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
ДО 11
АМИ НИКАК НЕ СА ЗЛЕ. ВИЕ ГОВОРИТЕ ЗА ТЕЗИ ПО СЕЛАТА. ДА ТАМ Е ТАКА. АМА В ГРАДОВЕТЕ Е СЪВСЕМ ДРУГО. ЩОМ МОЯ ЛИЧЕН ДОКТОР СЕ ОСИГУРЯВА НА 2000 ЛВ ЗНАЧИ НЕ Е ТРАГЕДИЯ. И ОТДЕЛНО НЯМА СЕСТРА СПЕСТЯВА ЗАПЛАТА И ОТДЕЛНО ПОТРЕБИТЕЛСКА ТАКСА БЕЗ ДА РЕГИСТРИРА НЯКЪДЕ КОЛКО НА МЕСЕЦ КЕШ В ДЖОБА И ВСЕ ЕДНО И СЪЩО РЕЕЦЕПТА ЛЕКАРСТВА ИЛИ НАПРАВЛЕНИЕ АМА ОТ ПОСОЧЕН ОТ НЕГО СПЕЦИАЛИСТ. НЕ МОЖЕ ДА НАТРАПВАШ НА ПАЦИЕНТА. А ОТ ЗДР. КАСА НЕ КАЗВАТЕ КОЛКО ДЪРПАТ ЗА БРОЙ РЕГИСТРИРАНИ ПАЦИЕНТИ. И РУШВЕТИТЕ.
24
0
 
3
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
До Анонимен 21

Всъщност има.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е демокрацията
22
1
 
8
 
! Отговори
Виц... преди 1 месец
У нас всичко е платено.Да се родиш,да учиш,да се ожениш, да се лекуваш, да умреш.Безплатно можеш само да работиш.
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В САЩ няма лични лекари. Защото застрахователите не биха си позволили да плащат пари за подобна глупост. Като ми трябва очен лекар отивам на очен лекар, а не при ДжиПи.
20
3
 
9
 
! Отговори
СТОКА преди 1 месец
ПАЦИЕНТЪТ отдавна е СТОКА.
За РЕФОРМА в здравеопазването даже вече НЕ СЕ ГОВОРИ.
Лекаското ЛОБИ в парламента е МНОГО СИЛНО и всякаква възможност за реформа или пък за легитимиране на алтернативна медицина се стопира още в зародиш.
19
6
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 1 месец
Това е много разумно,защото така както е сега касата плаща 2 пъти-веднъж на ОПЛ и веднъж на специалиста.И мотае болните.А ако знаеш колко специалисти станаха ОПЛ защото така печелят повече....Всъщност специалистте са инженерите на системата- те работят и в болниците и в доболничната помощ.Те лекуват болните,променят лечението когато се налага.Ето за това би трябвало да протестираме-парите ни да отиват за медицинска помощ,а не за регистратори каквито всъщност са джипитата.
18
0
 
4
 
! Отговори
до 14 преди 1 месец
Преди няколко години при нас дойде италианец,който каза,че трябва в днешният ден да дари кръв,за да може той и семейството му при нужда да получат кръв безвъзмездно.Веднъж на 10 години така дарявал,независимо къде се намира.Ето,виждаш ли има културен начин,доброволен.Хората които не са осигурени ако не могат да платят,биха могли да си отработят здравните осигуровки,нали?Но кой знае защо това не става.
17
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Здравното осигуряване е чиста Българска простотия и няа нищо общо с капитализма.Осигурен , неосигурен молиш се на Господ и ако той се смили над теб ще поживееш още малко ,ако не на оня свят. Тръгнеш ли по лечение след като те оглозгт до кокал пак си на оня свят . Като резултат поколението след теб ще ти плаща дълговете за ,,ЛЕЧЕНИЕТО" още дълго време.
16
0
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 1 месец
Абсолютно си прав!Ама то е по принуда.Един път ти си интелигентен и знаеш че си за ганстроентеролог ама бабата отде да знае за кого е?Втори път- практиката е доказала че специалистите са малко и като отидеш на личен той пресява-много пъти преценява че не си за специалист и ще се справиш с лека мед.намеса.По този начин един път пести ресурс за специалист втори път те облекчава бързо.И за специалисти остават тежките случаи.Е има и недостатъци тази система ама..
15
0
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
До анонимен 8 Парите от таксите за джипитата отиват за заплата ме мед. сестра.Няма да плащат от собствената си заплата , я !
14
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Медицината стана търговия, имаш пари- лекуваш се, нямаш пари-умираш като куче!
Капитализма е жестока система!!!
Ама нали искате демокрация и скачахте като маймуни по площадите?
Ей ви сега демокрация, капитализъм , оранжеви революции, арабски пролети и Майдани!
Добро утро, селяни прости!
13
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според мен личните лекари са излишни. Всеки път когато имам нужда от преглед при специалист аз трябва да посетя джипито, защо?!
Ако ме боли стомах, не ми трябва да вися два часа пред кабинета на личния лекар за направление и да платя потребителска такса. Просто трябва да си запиша час при гастроентеролог избран от мен.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Здравната информация е абсолютно защитена по закон в България. Но селския манталитет на българина го кара да нарушава този закон на всяка крачка.
11
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До анонимен 8
Ако личните лекари ( джипитата ) бяха милионери, щеше да има опашка за такива.
А се наблюдавало точно обратното. Намаляват с бързи темпове.
Що така?
10
3
 
24
 
! Отговори
Forever преди 1 месец
Трябва да има закон,който да задължава лекарите да имат поне една медицинска сестра в кабинетите си,която да им води документацията,а не да си измислят разни схеми само и само да не плащат заплата,в тези кабинети където има мед.сестри,обслужването е много по-добро.
9
2
 
12
 
! Отговори
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... преди 1 месец
Някой насила ли ги кара да подписват?
8
6
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
НАП ЗАЩО НЕ СИ ГЛЕДАТ РАБОТАТА. КОГА ЩЕ ТРЪГНАТ ПО КАБИНЕТИТЕ КАТО ТАЕН ПАЦИЕНТ И ДА ВИДЯТ ДАЛИ ЛИЧНИЯ ДОКТОР ИМА КАСОВ АПАРАТ И ДАЛИ ИЗДАВА ФИСКАЛЕН БОН ЗА ПОТРЕБИТЕЛСКА ТАКСА. НАПРАВИХТЕ ГИ И ТЯХ МИЛИОНЕРИ. ЗА КАКВО Е ТАЗИ ТАКСА??? ЗА ДА СИ НАБАВИ ХАРТИЯ ЗА ПРИНТЕРА. КОЛКО ХАРТИЯ Е НЕОБХОДИМА ЗА МЕСЕЦ?? ЕДИН ПАКЕТ Е МАКСИМУМ 6 ЛВ. ОТ 500 ЛИСТА. КОЛКО ПАРИ СЪБИРАТ ЗА МЕСЕЦ И ХОП В ДЖОБЧЕТО. А И ЗА ХИМИКАЛКИ ОТ 0.50 СТ ИМ ТРЯБВАТ МНОГО ПАРИ. СМЕШНИЦИ. НИКАКЪВ КОНТРОЛ ЗА ТЯХ А КОНТРОЛ ЗА ПАЦИЕНТ
7
0
 
30
 
! Отговори
Жо преди 1 месец
КОГАТО в медицинската документация може да "ровят" и разни външни на медицината лица, съществува риск за изнасяне и продажба на информация за здравословното състояние на хората.
Представете си, че вие имате някакво интимно заболяване, което не трябва да се знае от други хора, извън лекуващите ви лекари. Лекарите пазят лекарска тайна, но другите хора с достъп до медицинската документация може да я продават срещу заплащане на ваши недоброжелатели.
6
5
 
25
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Не лекари, а търговци...