Най-честото нарушение на пътя - возим се без колан

Вписването на екокатегорията в талона ще е по желание
14
Най-честото нарушение на пътя - возим се без колан
Снимка: архив, БулФото

Най-честото нарушение на шофьорите и пътниците е неизползването на предпазния колан.

От днес до 17 март ще бъде проведена акция на територията на цялата страна, както и в целия Европейски съюз, по установяване на нарушения, свързани с неизползване на предпазни колани, каски от страна на мотористите и на обезопасителни системи за деца.

По закон наказанието за подобни нарушения е глоба от 50 лв. и отнемане на 6 контролни точки, напомни Илия Георгиев, инспектор от отдел "Пътна полиция".

Глобата е същата и когато водачът превозва пътник, който не е с предпазен колан, или дете, което не е в обезопасителна система или с предпазен колан. Същите са и санкциите за автобусите, в които има инсталирани обезопасителни колани, предаде "Фокус".

"За миналата година в рамките на тази акция, която тогава се проведе от 12 до 18 март, са проверени приблизително 22 000 превозни средства. За съжаление при повече от половината случаи имаше нарушения", подчерта той.

Наблюденията обаче сочат, че водачите и пътниците се дисциплинират все повече и слагат колани и на задната седалка.

От "Пътна полиция" обясниха, че вписването на екокатегорията в талоните на автомобилите става само по желание на собствениците и не е задължително. По тази причина не се очаквало струпване в КАТ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пети номер.Ти си тотслно невм3няем. Преценката на водача убива 7 хиляди на година. Хвани слез пт колата или прецрни и се хвърли с нея в някое дере
10
5
 
5
 
! Отговори
спиро преди 5 години
Един не слага колан, защото милиционерите не слагали (сигурно във вицовете, които разказва, милиционерите са еталон за интелигентност), друг не слагал, защото карал бавно (и вероятно използва телепатия да накара всички други да кават бавно и внимателно), трети смята, че никой не може да го задължава да слага колан (но доколкото си спомням и карането на на кола не е задължително).Трябва да направят глобата една заплата.
9
3
 
4
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Еха... коментарите, обаче ясно доказват, че не в ЕС, не в 30век да сме гання нема да си промени начина на мислене... кои са тея та ще ме карат колан да слагам, демокрация е свобода е, аз си решавам. Оня с 40 годишния опит дет се хвали, че не слага колан пък нищо му няма, тва българина да се хвали как прецакал системата, после що живеем в ***, голямата мъка да се препашеш с колана, още повече ако возиш и други предпазваш себе си и тях... по тая логика що да спазваме и другите правила...
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен15-25$
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Научно доказано е,че при скорост над 60 км/ч,ако не дай си боже се случи нещо,само дето изгрлеждаш малко по-жив!
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това може и да е най-честото нарушение на пътя, а най-голямото нещастие за един КАТеричок е да му изсъхнат храсталаците. Него за работа не го търси, дай му палка, трънка и знак 40, и му гледай сеира.
5
8
 
15
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Поставянето на колана ТРЯБВА да е по преценка на водача или пътника! Простотия велика е да ме ЗАДЪЛЖАВАТ да си слагам колан! Който счита че му е от полза да си го поставя, който не счита- свободен е да избира, както си избира водача предавките на които да се движи и скоростта съобраззно знаците. Коланите са просто елемент за изнудване, и самия факт че най често това е нарушението показва безсмислието му от практическа гледна точка! Никой не кара с меки или спукани гуми, но без колан може!
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 40 години съм на пътя нито колан слагам нито фарове пускам как съм оцелял един Господ знае. Когато тръгна на път не бързам, когато стигна тогава. На магистралата карам с 80 до 90 км. Избягвам да карам пред състезатели. Когато видя че някой се е затърчал пускам десен мигач и го пускам. За настигане все още не съм настигал състезатели щото те карат с астрономически скорости. Виждал съм страшни картини разчленени трупове по пътя и смачкани до неузнаваемост коли. Карайте с главата не с краката.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да е виждал милюцюнер с колан?Аз през живота си не съм виждал!Айде,в пърдулките да кажем може,ама частните си коли си ги карат без колани с крадения бензин!
2
3
 
12
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Глобата эа колан е, като да блъснеш някой челно...в насрещното!! Логика 0 , эащо такситата са беэ колани
1
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коланите не са направени за ***, той от едно време е свикнал на каруцата без колан.В САЩ глобата за колан е между $100-$200 да ви го кажа, у нас кихаш 20лв и те пускат хаххаах държавата цирк