Отлив на туристи от Черноморието, прилив на промоции

Удължават се и сроковете за ранно записване
12 мар 2019 09:30, Петя Славова
99
Отлив на туристи  от Черноморието, прилив на промоции
Снимка: архив, Булфото

Заради отливът на чужди туристи от нашето Черноморие, срокът за ранни записвания бе удължен от хотелиерите ни. Родни туроператори предлагат промоции на българските туристи с цени като през февруари до края на март, предаде "Монитор".

Офертите за почивка на брега на морето са по-ниски с 10 на сто при резервации до 31 март, отколкото в последния момент преди сезона. До 15% е отстъпката, ако запазим сега, а не на рецепцията на хотела, коментираха от бранша. Но това ще натовари бюджета ви сега, защото задължително трябва да платите на 100% почивката по резервация до 15 календарни дни от датата на потвърждаването й.

И въпреки значително по-слабия интерес, цените за летния сезон у нас нарастват със 7 - 11%. "Няма как да имаме спад", категорично заяви директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов пред bTV.

Според него това е така, защото имаме ред увеличения – на бензина, горивата, енергоносителите, както и увеличение на заплатите на персонала. Най-много туристи засега са се записали за нашето Черноморие от Германия и Русия. Драганов обясни, че това е предварителна статистика за сезона, защото в някои страни туристите са по-организирани относно почивката си, но ще има изменение, смята той.

Според Драганов, изключително занижените нива на броя на туристите не можел да се определи преди да е минал сезона. По думите му, периодът е динамичен и има изкуствено забавяне с цел да се привлекат клиенти.

И въпреки спада, подготовката за сезона по Черноморието кипи. За лятото обаче се търси многократно повече персонал и заплащането скача. Младежите от Aнглия, които пълнят улиците на курорта Слънчев бряг през лятото, тази година ще са значително по-малко. Хотелиерите си обясняват резкия спад на предварителните резервации с Brexit.

Още по темата

По данни на туроператори около 10% по-малко са заявените чартърни полети към морето за лятото. Най-голям е спадът на германските туристи - около 25%, а също и от Русия, където спадът е към 20%. Голям проблем е и намирането на персонал. Концесионери на плажове дори финансират обучението на спасители срещу условието няколко сезона след това те да останат на работа при тях.

 Малък процент от нашите почиващи ще изберат културния туризъм понеже той се рекламира много лошо, коментира директорът на Института за оценки и анализи в туризма. Най-много - над 70%, ще почиват при роднини, а 38 на 100 вече са направили своята резервация още от миналата година.

Увеличили са се и оплакванията не само у нас, но и от чуждите хотели, каза Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център. Ако за миналата година са били 6%, сега са 10%.

Той посъветва и да внимаваме с платформите, с които правим договора и плащаме за почивка. Трябва да се проучи хотелът – има отзиви на вече били там, рейтинг на курорта, можем да видим хотела на страницата, добави Арсенов.

Той бе категоричен, че не е необходимо да правим скандали, ако нещо не е наред, а да съберем снимкови доказателства, както и да подадем жалби на рецепцията и към Европейския потребителски център.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
43
 
! Отговори
Крадлив гербераст преди 5 години
Лошо обслужване, мръсотия, липса на места за паркиране, липса на достатъчно тоалетни, силна чалга музика, липса на елементарна сигурност и високи цени. Това представляват българските курорти. Гърците, турците, румънците пък и македонците ни превъзхождат във всяко едно отношение.
54
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само на мен ли ми се струва,че се води кампания срещу българския туризъм по Черноморието?С каква цел и дали е само поради конкуренция,засега не са ясни причините,но злословенето е факт.
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Hahahaha... bg promocii na poluopandizeni bg alkoholni, tutunevi, orajeini, mlechni fabrikadjii, hotelieri, cazinosobstvenici, fondovi sobstvenici, restorantiori, barmani...hahahahaha....promocii na faliraloto bg vevese....
52
0
 
36
 
! Отговори
Тракиец преди 5 години
Липсата на каквато и да е стратегия ще е злополучната кончина на Морския Туризъм. Бетонирахте, бетонирахте не остана едно местенце където да не е бетонирано. Един Плаж без бетон не остана и нито един *** не разбра, че най се цени плащ с гора от зад.. Не го ли разбрахте ***. Сега ще си живеете в катакомбите където ги наляхте и като вече тотално никой няма да дойде ще ги бутате с сълзи на очи и ще се проклинате.
51
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бетонирайте, бетонирайте.
50
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Великият"български туризъм се оказа един огромен балон,който в момента гърми със страшна сила.Първо се ограбиха и унищожиха стотици заводи и тези крадени капитали се наляха в един напълно ненужен курортен бетон.Препраха се и доста пари там.Ето го резултата.Тази зима Банско изгърмя.Следва продължение...
49
1
 
44
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
До читателПрилив в туризма ще има, като се стопят полярните ледове.Ти, ако очакваш алчните мутри да оправят бъркотията, си се объркал.Бг мутрата е прoсто, дебелoкожо, бaлканско гoведo, дето и Затвор не го оправя.
48
3
 
27
 
! Отговори
читател преди 5 години
Тепърва ще има отливи и отливи....От Благевград на юг за Черно море си спомнят от уроците по география, едва едва...Когато човек прави нещо, първо гледа какво са направили другите, а после почва.
47
3
 
49
 
! Отговори
Истината преди 5 години
За истинска почивка на море, българина заминава някъде по света. Който има по-малко пари отива в Турция или Гърция, а който има повече пари, отива някъде по-далеч. Това е истината, а всичко друго са алабализми.
46
3
 
47
 
! Отговори
Левтер преди 5 години
А мерси за бетона,аз отивам в Гърция.
45
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да забравя как преди 20 години бях за първи път на море в Испания и всичко, кото ме дразнеше на Бетономорието, там просто го нямаше. След това напълно се отказах от това, което някои наричат почивка на !ерноморието.
44
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То Черно море вече не е море в българския участък. Нормален човек там не стъпва.
43
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кои където ще да ходи.Мен това не ме касае.Аз всяка година ходя в Балчик и с 5 стотака си изкарвам месец в частна квартира.Тузлата е и балнео и море и е на 6 километра от градчето.Албена е на крачка ,две.Златните са на 30 минути с кола.Константин и Елена са на един хвърлей с камък.Варна (най-хубавия ни черноморски град )е на 50 километра.Северното Черноморие е истинския Рай.Другото са само реклами и алабализми.Питайте добричлии къде ходят на море.
42
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЧЕСТИТО!!!Нещата са взаимносвързани и лесно прогнозируеми.Работя от 18г. на морето и имам поглед над развитието на нещата в тази сфера.Едни хора в сянка,купиха чрез едни други хора хотели.Изтеглиха едни милиони,събориха хотелите и построиха огромни хотели,погасявайки кредитите с едни други милиони...сиреч ги изпраха.И понеже са непрофесионалисти и персонала им също и от малцинствата,хотелите не се пълнеха.Тогава въведоха олинклузива и запреиждаха бедните туристи от Румъния,Полша,Молдова и т.н.
41
4
 
27
 
! Отговори
морски до неразбрали преди 5 години
Нито "Скоро ще трябва да бутаме хотелите", нито задачата е "да се изперат едни пари".Пари се изпраха милиони и още чакат за изпиране.Не разбрахте ли, че колкото повече дрoга и евтини прoститутки има лете на брега,толкова повече разсипват туризма ?!
40
1
 
27
 
! Отговори
до 42 преди 5 години
На 100% си прав/а: така направиха и в Испания. Но според мен в голямата си част черноморието не беше застроено за да се развива туризъм, а да се изперат едни пари.
39
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какви глупости ми плещи тоя, нафтата и бензина му вдигнали разходите, да не гитвят на нафтови печки или да имат автопаркове с по 100 автобуса. За стая която е била 100 кинта, 10 кинта надценка на ден, за 10 дни 100 лева. Е сто лева ли е пискъпнал трансфера от аерогарата до хотела и обратно на човек.
38
9
 
9
 
! Отговори
До 37 преди 5 години
Аз пък познавам мияч на чинии, който взема 50000 и мие само по ръбовете.
37
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много лошо. Скоро ще трябва да бутаме хотелите, ако искаме някой да изобщо да ни възприема като туристическа дестинация занапред.
36
6
 
53
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Май балъците почнаха да свършват? Фекалотерапията не носи нужните приходи вече...