Отлив на туристи от Черноморието, прилив на промоции

Удължават се и сроковете за ранно записване
12 мар 2019 09:30, Петя Славова
99
Отлив на туристи  от Черноморието, прилив на промоции
Снимка: архив, Булфото

Заради отливът на чужди туристи от нашето Черноморие, срокът за ранни записвания бе удължен от хотелиерите ни. Родни туроператори предлагат промоции на българските туристи с цени като през февруари до края на март, предаде "Монитор".

Офертите за почивка на брега на морето са по-ниски с 10 на сто при резервации до 31 март, отколкото в последния момент преди сезона. До 15% е отстъпката, ако запазим сега, а не на рецепцията на хотела, коментираха от бранша. Но това ще натовари бюджета ви сега, защото задължително трябва да платите на 100% почивката по резервация до 15 календарни дни от датата на потвърждаването й.

И въпреки значително по-слабия интерес, цените за летния сезон у нас нарастват със 7 - 11%. "Няма как да имаме спад", категорично заяви директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов пред bTV.

Според него това е така, защото имаме ред увеличения – на бензина, горивата, енергоносителите, както и увеличение на заплатите на персонала. Най-много туристи засега са се записали за нашето Черноморие от Германия и Русия. Драганов обясни, че това е предварителна статистика за сезона, защото в някои страни туристите са по-организирани относно почивката си, но ще има изменение, смята той.

Според Драганов, изключително занижените нива на броя на туристите не можел да се определи преди да е минал сезона. По думите му, периодът е динамичен и има изкуствено забавяне с цел да се привлекат клиенти.

И въпреки спада, подготовката за сезона по Черноморието кипи. За лятото обаче се търси многократно повече персонал и заплащането скача. Младежите от Aнглия, които пълнят улиците на курорта Слънчев бряг през лятото, тази година ще са значително по-малко. Хотелиерите си обясняват резкия спад на предварителните резервации с Brexit.

Още по темата

По данни на туроператори около 10% по-малко са заявените чартърни полети към морето за лятото. Най-голям е спадът на германските туристи - около 25%, а също и от Русия, където спадът е към 20%. Голям проблем е и намирането на персонал. Концесионери на плажове дори финансират обучението на спасители срещу условието няколко сезона след това те да останат на работа при тях.

 Малък процент от нашите почиващи ще изберат културния туризъм понеже той се рекламира много лошо, коментира директорът на Института за оценки и анализи в туризма. Най-много - над 70%, ще почиват при роднини, а 38 на 100 вече са направили своята резервация още от миналата година.

Увеличили са се и оплакванията не само у нас, но и от чуждите хотели, каза Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център. Ако за миналата година са били 6%, сега са 10%.

Той посъветва и да внимаваме с платформите, с които правим договора и плащаме за почивка. Трябва да се проучи хотелът – има отзиви на вече били там, рейтинг на курорта, можем да видим хотела на страницата, добави Арсенов.

Той бе категоричен, че не е необходимо да правим скандали, ако нещо не е наред, а да съберем снимкови доказателства, както и да подадем жалби на рецепцията и към Европейския потребителски център.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
35
 
! Отговори
морски преди 5 години
Платежоспособните летовници в България, бяха през соца.Дойде вечния Преход, и те си отидоха, бързо или по-бавно.Човек трябва да е мазохист, за да си почива на презастроен бряг, че и да повтаря, потретва и т.н.Сега исоциалтуристи бедняци от Европа намаляват,че и идват най-големите скъсаняци, дето излизат вечер само 5 лева в джоба, очаквайки да спестят ...
34
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
излейте още бетон
33
3
 
29
 
! Отговори
Vesko преди 5 години
Вчера имаше статия за 11% увеличение на пакетите за летуване, днес се говори обратно. Къде е истината ?
32
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София познавам готвач, който е много известен и получава от шефа си 20 000 на месец, само за да е в кухнята и да надзирава работата. И да готви само каквото той сам си прецени.
31
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3000 ги взима за 8 часов работен ден. Овъртайм се плаща отделно!
30
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Заслужава ли си? При това, тези 3000 лева са лъжите на мутрите как плащали. На практика получават много по-малко."Нали и аз съм работил на морето, кво ми обясняваш. Като студент, всяко лято ходих с брат ми и леля ми. В сезон всеки се моли да не му избяга готвача, че ще търпи огромни загуби ако това се случи. А готвачите това прекрасно го знаят. Знаят си цената и ниско не падат. Ама ти откъде да знаеш...
29
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 12 часов работен ден, без почивен ден в месеца, а това са 31 работни дни месечно, по-малко от 3000 лева заплата е подигравка. Тези 3000 лева са на практика около 1000 лева при нормален работен ден и петдневна работна седмица.Работата нощем се плаща повече, трудът над 8 часа на ден се плаща повече, работа в събота и неделя се плаща повече, това, че няма платен отпуск пак води до по-високо заплащане.
28
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А най-много ме кефи когато някакви гларусчета ползва наследствените имоти на баба и дядо, прибират пари за квартири и не дават ни касова бележка, ни данък плащат. Ден година храни, цяло лято са наели една леля (в повечето случаи тяхна роднина) да сменя чаршафите и да почисти кocмите от сифона в банята, докато те бройкат гаджета на плажа. Чат-пат се вяснат да нагледат обекта. И зимно време "ръките в джобите" и обикаля фитнесите и дискотеките да си харчи парите. После вика "криза е, няма туристи".
27
1
 
13
 
! Отговори
Mile Kitich преди 5 години
Тоз дъртак Драганов е едно супер мазно к.опеле.нце бих му избил зъб
26
6
 
22
 
! Отговори
До 29 преди 5 години
Хайде сега преизчисли тези твои "хиляди" лева заплата, като заплащане на месец при нормален 8 часов работен ден и 5 работни дни в седмицата и с право на 20 дни отпуск годишно! Ще получиш в повечето случаи по-малко от минималната работна заплата. На готвача с 3000 лева на месец, ще получиш около 1000 лева. Той на практика все едно че работи на три места за по 1000 лева. Заслужава ли си? При това, тези 3000 лева са лъжите на мутрите как плащали. На практика получават много по-малко.
25
3
 
43
 
! Отговори
........... преди 5 години
Пич, аз ти разказвам какво резервирах за това лято, пък ти каквото искаш си мисли. Колеги са ходили на същото място и пак ще ходят, защото нашето Черноморие по никой показател не е дори близо до това което се предлага в Италия, Гърция, Испания и Турция. А, впрочем, скоро и в Албания ще ходят повече туристи отколкото в България. Докато "укрепваме" пътищата по морето с хотели така ще е.
24
11
 
19
 
! Отговори
dobrudjanec преди 5 години
Прекрасно е на Бг-то море. Лятото ходя поне 20 пъти на плаж. Маршрутката от Добрич до Албена ми е 5 лева, двупосочено- 7 лева. Правя си сандвич и си пълня пластмасовата бутилка с чешмяна вода, термоса с кафе, книжка от плажната библиотека и кеф майка. Само за транспорт плащам. с 140 лева изкарвам 20 дни на морето годишно. Какво се оплакват после,че нямало туристи. Плажовете се пукат по шевовете!
23
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А кой ще работи за 500лв по черноморието?"Това за ниските заплати на морето са митове и легенди, съчинявани от алчни хора на които все не им стигат заплатите. Там в активвн сезон един готвач взима чисто около 3000. Една сервитьорка с бакшишите прави по около 120-150 на ден. А някъде дори повече.
22
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То аз мога да напиша и че в Италия италианците ми дават 1300 лв на човек да ходя тамКакво ми пречи да го напиша?
21
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предпочитам Средиземноморието и неговите вътрешни морета - Испания, Италия, Гърция, Тунис, Албания, Египет, дори Турция. В България ми е омръзнало от мaлоумни националистчета, които все я глорифицират тая държава, толкова даже, че като им дават развалена копърка и 2 филии хляб и викат "Ей това е България! Супер яко е!". И като седнат в заведение и си поръчат пилешка пържола от бут и им правят пържолата от развалено месо. Ама преглъща *** и цъка с език колко е собро!
20
3
 
26
 
! Отговори
........... преди 5 години
Почивка в Италия - самолетни билети, безплатен плаж (чадър+шезлонги), анимация за децата, всяка вечер програма, огромен басейн, гледка към морето от голяма тераса, стая 45 м2 с кухненски бокс, тенис корт, озеленена и чиста среда, кристално чисто море и (забележете) 7 нощувки All inclusive в 4-звезден хотел (изключително качествена храна и напитки) = 1300 лв/човек. На Златните за толкова ще е само стаята на човек, пак в 4-звезден хотел. Останалите условия дори не искам да ги сравнявам.
19
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какао Бийч после Джани, после Да Уан.. Супер. Яко е!
18
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Цветанов Бездомника няма къде да живее. Живее под наем.Боко Тиквата пък събира пари да си санира колибката в Банкя.Ех, времена ...
17
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я пак повторете, е не разбрах. Значи сега имало 10% отстъпка заради ранното записване, но пък цените били с 10% по-високи, защото се вдигнала цената на баба им на дрона...
16
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква промоция?Миналото лято на Слънчака едно уиски в баровете по центъра(Кокон, Корнер, Баунс, Оксиджън сега е Рейнбоу) беше 17-18лв от масовите марки, които са 20-22лв бутилката.30лв беше 100гр от тези в ценовия клас 45-50лв.В Джани лаврака 2017 беше 16лв, 2018 19лв без гарнитура.Сьомгата от 19лв на 24.Салатите от 10-12 отидоха на 13-14лв.Тази година мисля да не ходя там.