Пак провал с ТЕЛК-овете: Деца остават без лични асистенти

Личната помощ - панацеята за недостъпна среда
12 мар 2019 10:28, Петя Славова
21

Новата точкова система може да остави децата с увреждания без лични асистенти. Вече ви запознахме и със случая на Бояна, която при сега обсъжданата система няма да събере достатъчно точки, само защото, например, може да пляска с ръце.
Още по темата

"Тестът не е обективен.", категорична е майката на Бояна, която допълва, че е направила теста три пъти и всеки път е изкарала различен брой точки. Според Валя така зададените въпроси не могат да зададат реална представа за състоянието на нуждаещия се. Примерът, който даде жената е с въпрос дали болният се храни сам. Тя обясни, че дъщеря й може да придвижи вилицата и лъжицата до устата си, но само до там. Майката сама не знае как да отговори и на друг въпрос, който гласи: "Помни ли минали събития?".

Според нея в България просто няма добре обучени кадри. По думите й, въпросникът се използва и в други развити страни, но в тях всички хора с увреждания имат електронно досие. Ако методиката се запази в сегашния вид, майките отново ще излязат на протест.

"Промените, които обсъждаме са много разумни. Не можем да прогнозираме дали тези недостатъци ще бъдат редуцирани", посочи в "България сутрин" Ралица Тодорова от "Системата ни убива всички".

Тодорова посочи, че една социална услуга ще работи за автономността на лицето. В студиото тя обясни, че се обмисля да  се вкарат периферни устройства в дома като детектор за дим и за гас. По думите й подобна инвестиция ще повиши автономността на човека с увреждания и той нямало да има нужда от такава голяма инвестиция като плащане за личен асистент през цялото време.

Тя увери, че майките имат диалог с министерството и се надява случаите като този с Бояна да се редуцират. "Да нямаме прекалено големи очаквания от тази индивидуална оценка", каза тя.

"Имаме план да вкараме социални услуги, които да повишат автономността на лицето. Планираме вкарването на периферни устройства в дома на хората с увреждания - детектори за дим и газ. На мястото на ТЕЛК искаме да вкараме ICF - международна класификация за увреждането и здравето", обясни Тодорова.

Валентина Ташкова от "Системата ни убива всички" посочи, че индивидуалната оценка ще извежда една единствена услуга - личната помощ, което по думите ѝ не е ОК.

"Личната помощ се явява панацеята, която ще преодолее недостъпната среда. Проблемът е липсата на услуги, които ние заместваме с личната помощ", разясни Ташкова пред Bulgaria ON AIR.

Майките настояха, че нямат намерение да се откажат и са готови на нови протести, ако предложенията им за реформа в ТЕЛК системата не се осъществят. Те обаче не поставиха срок на властимащите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Fake news.
14
2
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
До АнонименНа всички вероизповедания еднократно са опростени малко над 8 милиона. А, за майките касички само за тази година са предвидени 100 милиона повече от нашите данъци. Не съм съгласен, по-голяма част от тези "майки" са уведомени, че ще родят дете с увреждане, но раждат "на своя отговорност", а после искат ние да ги храним и обгрижваме......
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Колко милиона опростиха на Домусчиев? Не се възмущавахте тогава, нали?!За Горанов няма да пиша. Пак не ви направи впечатление.За варненския кмет също няма да пиша.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едни майки протестираха, за да се уредят с повече пари и го постигнаха. За другите инвалиди- секирата.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
важното е, че мюфтията няма да си плати задълженията към държавата, борисов ни продаде за 8 милиона, неграмотно и небългарско управление, за това сме на тоя хал...
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важно е да има пари за "болните" от астма кривозурлести кривокраки от племето на Щракащите с пръсти-електората на дебелата Тиква!
9
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпросът към майките трябва да е само един: Колко пари искате?
8
4
 
5
 
! Отговори
МЕЕДИЦИННССКИ МЕЧТИ преди 5 години
ПРОСТО,ЕФЕКТИВНО,РАБОТЕЩО РЕШЕНИЕЗА ВСЕКИ БЪЛГАРИН ПО ЕДНА ЛИЧНА АСИСТЕНТКА ДО 20 ГОДИНИ.КРААЙ НА ЗАБОЛЯВАНИЯ И ИНВАЛИДНОСТ
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам да бием кепенците на тая държава и да се изнасяме. Нищо не става от България и от българите, защото манталитета им е на крадци и на ***.
6
6
 
19
 
! Отговори
тотко преди 5 години
Сега всички инвалиди берем плодовете от протестите на майките.Много от нас останаха и ще остават без пенсии ,това искаха те -промени в системата !Обаче покрай фалшивите ТЕЛК-ове и ние ,истинските инвалиди "горим".Майките искаха повече пари за себе си ,но не познаха-друг печели !Честити БГ *** !!!
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече трябва на всички да е светнало, че идеята беше да се прецакат истинските инвалиди. Другите си плащат и никой няма да ги барне.
4
3
 
17
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Териториални Експеркали Лекарски Комисии...
3
2
 
27
 
! Отговори
БОЛЕН преди 5 години
БОЛНИТЕ СТРАДАТ , ФАЛШИВИТЕ ТЕЛК БЛАГОДЕНСТВАТ !!!!!!!
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са видимите резултати на мачкащия тодоровите ушаци.
1
4
 
25
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Важното е да има ТЕЛК за ромите !!!