Ще дими ли по-малко? Сменяме стари печки с европари

София и още пет общини ще се възползват от проекта
12 мар 2019 14:10,
62

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кампания за безплатна подмяна на стари печки на твърдо гориво от домакинствата започва София и още пет общини в страната. Тя е в изпълнение на проекта "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" по програма "Лайф+" на Европейската комисия, съобщава БТА.
Още по темата

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова отбеляза, че за първи път общо шест общини са кандидатствали по една от големите програми на ЕС - "Лайф+" и са успeли да защитят проект. Освен София, в кампанията участват Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана.

Близо една трета от населението на страната живее в тези шест града, каза кметът на Велико Тръново Даниел Панов.

Проектът е на стойност около 16 600 000 евро, като 60 процента са безвъзмездното европейско финансиране, а останалите са собствено съфинансиране на общините, отбеляза Фандъкова.

За Столична община /СО/ са отпуснати 6 850 000 евро, а от тях безвъзмезднотото финансиране от ЕС е 3,5 млн. евро. В София около 55 000 домакинства се отопляват на твърдо битово гориво, напомни Фандъкова.

По този проект ще бъдат подменени отоплителните уреди на около 5000 домакинства. Освен това по него ще бъдат изградени две нови стационарни станции за замерване на атмосферния въздух в столицата, които ще станат част от мониторинговата система на града. Ще бъдат направени анализ на програмата на СО за чистота на въздуха, както и анализ на съществуващата нормативна уредба за енергийни помощи. Ще бъде подобрен моделът за ранно предупрежедние за замърсяване. Фандъкова посочи, че останалите общини ще направят подобни модели за ранно оповестяване за замърсяване на въздуха.

Освен по програма "Лайф", София кандидатства и по програма ОПОС за подмяна на отоплителните системи на още 15 000 домакниства, каза Йорданка Фандъкова. По думите й за три години ще се подменят отоплителните уреди на 20 000 домакинства в столицата.

От утре столичаните, желаещите да подменят печките си на твърдо гориво, ще могат да подават заявления в районните администрации на София. Те трябва да отбележат и с какво искат да бъде заменен уредът им, каза заместник-кметът Йоана Христова. Засега няма да има социални критерии, но има изискване жилището да е законно построено, посочи тя и допълни, че тепърва в зависимост от броя на кандидатите ще бъдат въведени критерии при подбора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
2
 
! Отговори
гост преди 5 години
това си е Чиста Кражба на европари ,както и при санирането и т.н.за кражба няма право съдие,а и идват ИЗБОРИ с чужда пита правителството прави помен
55
4
 
5
 
! Отговори
Опа преди 5 години
Пак далавери ще махнем печките ако имаме ефтина газ и газов котел това е най чистото гориво.Вие ако искахте с тия пари за самолетчита и фалшиви тротоари да бяхте газифицирали всички градове и къщи.Европа е на газ от 100 години прости ли са ааа.
54
2
 
4
 
! Отговори
Off преди 5 години
Не разбрах с какво ще ЗАМЕРВАТ въздуха? С камъни ли? Аааа, чакай, ще измерват нещо си...
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
teroristi na darjavnata hazna! uuuuuu!novi pechki na stari komini i bez katalizatori.... uuuuuu, ubiiciiii....na bg narodnite pari!ami togava i na automobilite gratis novi motori i bez katalitatori li?!
52
1
 
6
 
! Отговори
Дайо преди 5 години
А за нас, дето живеем на село, няма ли субсидии? И ние сме членове на ГЕРБ.
51
1
 
12
 
! Отговори
ИЛИЯН преди 5 години
Не трябва да се споменава изконното име на едно малцинство,което,както върви ще бъде и мнозинство.Просто питам,трябва ли да съм от тях,че да получа климатик.Колко сме жалки и наведени,за това сме и обречени........
50
1
 
9
 
! Отговори
ИЛИЯН преди 5 години
Трябва ли да съм ***,за да получа климатик.
49
3
 
18
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
Само да те попитам г-жо Даскалица, какво става с производителите на камини и котли за парно на твърдо гориво, да фалират ли? Защо не обясниш технологията на производство на пелети, аджаба има ли лепила които да свързват стърготините в определената форма? При горенето им не се ли отделят вредни вещества? Стига сте тормозили хората които употребяват такова отопление, защото сте много далеч от представата как се живее с мизерни доходи в герберска България. Нали Вие си имате високи доходи,другите...
48
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Йорданке, Йорданке ако твоята партия ГЕРБ поне малко мислеше за Българския народ, щеше да увеличи доходите. И хората нямаше да се занимават с печки, а щяха да се отопляват на парно или климатици, както е в истинските европейски страни.
47
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все измислят нещо ново, от което да крадат.По-рано крадяха милиарди от санирането, сега ще е от печките.
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако с тези пари бяхте субсидирали сметките за парно, нямаше да минат на печки!
45
3
 
12
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
ох напуши ме смях още с изречението за абсолютно безвъзмездно... от европата такива пари НИКОГА не идват... 1 милиард ни е членския внос на година (евро)... сами си правете сметката, какво се връща и колко остава за дебела европа... по еврейски се казва "натрупване на дълг от собствените си пари"...
44
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вай,вай!Как ли са живели нашите прадеди преди хилядолетия,пък и до съвсем скоро,с дърва за огрев?!Живели са и е нямало такива апокалиптични проблеми,каквито масово ни се внушават и ни се набива в немислещите чутури една непрекъсната вина,С ЦЕЛ ДА НИ НАКАРАТ ДА ПОТРЕБЯВАМЕ СКЪПО СТРУВАЩИ ГОРИВА,което естествено ще струва много на обеднялото население и ще обогатява мафията!
43
1
 
12
 
! Отговори
Търгаш преди 5 години
Ами ако лицето Х продаде новата си печка на половин цена, изяде/изпие парите, а след това върне старата си печка ?
42
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Куче влачи, диря няма! Бе излезте от тая упойка, бе!
41
1
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Тез стари печки,пушещите печки,са пак мишенина еврото-проекти.Че със пелети,български пелети,оправяме нашите,избраните човеци.А пък най-нашите,доверените хора,нов климатик,уреждат им "от горе"!!А пък с данъците,тез еко програми,ще плаща ***,милиони до забрава.
40
1
 
11
 
! Отговори
о йееее преди 5 години
Кум Гейт е топ производител на пелети в БГ!
39
2
 
11
 
! Отговори
16 600 000 евро преди 5 години
Нека усвояването започне сега...
38
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 37 преди 5 години
Зависи какво ще сложат, в пелетните котли/камини, не можеш да сложиш нищо друго освен пелети.
37
0
 
6
 
! Отговори
До ВЪПРОС преди 5 години
Нормална цена, моята пелетна камина е 7000.