Ще дими ли по-малко? Сменяме стари печки с европари

София и още пет общини ще се възползват от проекта
12 мар 2019 14:10,
62

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кампания за безплатна подмяна на стари печки на твърдо гориво от домакинствата започва София и още пет общини в страната. Тя е в изпълнение на проекта "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" по програма "Лайф+" на Европейската комисия, съобщава БТА.
Още по темата

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова отбеляза, че за първи път общо шест общини са кандидатствали по една от големите програми на ЕС - "Лайф+" и са успeли да защитят проект. Освен София, в кампанията участват Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана.

Близо една трета от населението на страната живее в тези шест града, каза кметът на Велико Тръново Даниел Панов.

Проектът е на стойност около 16 600 000 евро, като 60 процента са безвъзмездното европейско финансиране, а останалите са собствено съфинансиране на общините, отбеляза Фандъкова.

За Столична община /СО/ са отпуснати 6 850 000 евро, а от тях безвъзмезднотото финансиране от ЕС е 3,5 млн. евро. В София около 55 000 домакинства се отопляват на твърдо битово гориво, напомни Фандъкова.

По този проект ще бъдат подменени отоплителните уреди на около 5000 домакинства. Освен това по него ще бъдат изградени две нови стационарни станции за замерване на атмосферния въздух в столицата, които ще станат част от мониторинговата система на града. Ще бъдат направени анализ на програмата на СО за чистота на въздуха, както и анализ на съществуващата нормативна уредба за енергийни помощи. Ще бъде подобрен моделът за ранно предупрежедние за замърсяване. Фандъкова посочи, че останалите общини ще направят подобни модели за ранно оповестяване за замърсяване на въздуха.

Освен по програма "Лайф", София кандидатства и по програма ОПОС за подмяна на отоплителните системи на още 15 000 домакниства, каза Йорданка Фандъкова. По думите й за три години ще се подменят отоплителните уреди на 20 000 домакинства в столицата.

От утре столичаните, желаещите да подменят печките си на твърдо гориво, ще могат да подават заявления в районните администрации на София. Те трябва да отбележат и с какво искат да бъде заменен уредът им, каза заместник-кметът Йоана Христова. Засега няма да има социални критерии, но има изискване жилището да е законно построено, посочи тя и допълни, че тепърва в зависимост от броя на кандидатите ще бъдат въведени критерии при подбора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната недомислица-ще сменят едни печки с други печки-а в тях,пак същото гориво и пак дим и пепел.Докога,бе?
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е ползата,ако Хасан реши,че иска нова печка и кой после ще го контролира какво слага в нея???
34
1
 
10
 
! Отговори
weoi преди 5 години
какви са тези измислени европейски проекти...билетчето 1.60, 16 и 600 , напитки хелчета, ф-16...дяволска държавица
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи мераклийте сами ще решават с какво да си подменят печките.Тогава аз ще кандидатствам за климатик от 6000 лв.защото е най-икономичен и няма да тровя въздуха с печка.Става ли?
32
4
 
10
 
! Отговори
Изготвил проекта преди 5 години
Турците, помаците и ромите 99% от партия ГЕРБ, ще краднат пари от българите, които си плащат съвестно данъците...
31
0
 
9
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Аз ли се бъркам - Проекта е за 16,6 милиона евро , ще се подменят 5 хил.печки .Нова Печка по този Проект струва около 6 500 лева ?
30
1
 
8
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Аз ли се бъркам - Проекта е за 16,6 милиона евро , ще се подменят 5 хил.печки .Нова Печка по този Проект струва около 6 500 лева ?
29
0
 
15
 
! Отговори
юнкер преди 5 години
Това е толкова голяма уловка за населението В бЪЛГАРИЯ, че повече от слепи трябва да бъдем,за да не я видим ИЗМАМАТА,вижте от любопитство кой в Българие има цехове за производство на пилети и ще разберете че 30-40 % от ГЕРБ кметове и депутати с поставени лица са собственице и на такива съоръжения,И ЦЕЛТА ИМ Е ПРОДУКТА ДА СЕ ХАРЧИ на 100% !!! А това че не преработената дървесина замърсява атмосферата е само ПЕПЕЛ В ОЧИТЕ пред Европа за да откраднат парите !!!!!!
28
1
 
12
 
! Отговори
сгрешено заглавие преди 5 години
Сменяме стари пАчки с европари !
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пак кражби, но поне знаем кога ще паднат цените на тия печки !сичкото *** сега като си земе по една, да не си мислите че ще си купуват и палети ? или ще почнат да горят пласмаси в тях и ще ги прецакат за седмица или ще ги продадът на безценица, дано да е второто
26
0
 
17
 
! Отговори
Шенол преди 5 години
Яшаааа, ще има далавера. Данчето ще купи печки, които на свободното а продажба са по 400 лв за по 2000 лв. Ще се сдобием с поне още един нов милионер. Браво.
25
0
 
26
 
! Отговори
в Нови Искър преди 5 години
Столична ще даде 30 нови пелетни печки и пелети,това е проекта!Между другото пелетите са 5 пъти по-скъпи от дървата!
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ненормалници!Това е сложен въпрос за юрданка. Няма значение какво важното е че парите се усвояват сега, след година две ще се отчете за неуспешен и продължаваме с други евро-проекти!
23
0
 
10
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
а дърва ке карат ли или само печките щот язе за 2000 и кусур лв ке се топлим следващата петилетка
22
0
 
13
 
! Отговори
az преди 5 години
а защо само в София ? И аз искам нов високо ефективен котел ,ама едва ли някой ще ми го подари. За сметка на това ще им подарят по една печка , купена от наш търговец на тройна цена и проекта ще бъде изпълнен, въздуха по чист и т.н.
21
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Модерното по добре *** да не плащат тока отколкото да горят съчки и гуми
20
0
 
17
 
! Отговори
Ненормалници! преди 5 години
А какво ще горят"новите" печки? Пелетите не са ли дървени, а и кой ще ги плаща, като стават все по скъпи? И пак същият пушилек ще пускат.Пак ще крадат като при санирането. Ще раздадат безплатни печки на ***, те ще ги продадат и пак ще палят кюмбетата. А оня Димов, щял да слага филтри на комините!? А кой ще ги чисти тези филтри, той ли?
19
0
 
1
 
! Отговори
Шматарок преди 5 години
До шматкаВсъшност 2740 лв за съвременна "печка" на твърдо гориво + мотажът е доста евтино.
18
0
 
6
 
! Отговори
тя преди 5 години
Ще видим какво ще направят във "Факултета" , ако не окрадат парите !
17
0
 
14
 
! Отговори
Модерното преди 5 години
Сложете станция за замерване въздуха в Модерно предградие.Там ромите ще продължат на твърдо гориво, защото живеят в незаконни имоти и къщи и няма да имат право на помощ.Но ми да им ги узаконят, за да ги уредят, а българите ще дишат мръсен въздух, ще плащат данъци и сметки.Занете ли, че в Модерно предградие пред ромските къщи има табла без електромери и консумират ток без да плащат.