Белтъчните диети и тези с много месо са опасни за бъбреците

Последиците са непоправими, категорични са лекарите
15 мар 2019 09:10,
10
Белтъчните диети и тези с много месо са опасни за бъбреците
Снимка: Reuters

Белтъчните диети, които са изключително рекламирани от фитнес инструктори и манекени, са опасни за бъбреците, съобщи във Варна националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева, предава БТА. 

Още по темата

Според нея е лошо, че никой не казва на младежите за този проблем, който води до увреждания в по-далечен план. Прекомерната консумация на месо е рисковано за хората във всички възрасти, категорична е доц. Буева. Тя уточни, че при този тип хранене бъбреците се натоварват и умират нефрони, които не могат да се възстановяват.

Друг проблем при българите е прекомерната консумация на сол. Наднорменото тегло води до рискове не само за сърцето, а и за бъбреците, алармира докторката.

При децата фактор за хронични бъбречни заболявания са вродените аномалии на отделителната система и повишеният белтък в урината, посочи Буева. Тя уточни, че е добре родителите да се възползват от възможността за провеждане на профилактичен преглед на децата над 7 години с тест-лента веднъж годишно.

Според Буева е наложително и днешният ден - Световният бъбречен ден - да стане достояние за гимназистите, които да се запознаят с рисковете за здравето си.

Бъбреците ни страдат и от влошеното състояние на околната среда и фините прахови частици във въздуха, каза  доц.Стефан Кривошиев, председател на Българската бъбречна асоциация.

Различните видове пластмаси, включително тефлонът, също водят до увреждания на бъбреците, допълни Кривошиев. По думите му около 15 на сто от хората, които имат такъв тип заболяване не са наясно със състоянието си. Експертът допълни, че бъбречните болести непрекъснато се увеличават в световен мащаб и според СЗО до 2040 г. ще се изкачат от настоящото 16 до пето място като причина за загубени години живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
цялата трагедия идва от това,че най-престъпно ИГНОРИРАХМЕ телата си!!!!!Тялото на всеки човек ЗНАЕ от какво има нужда!..Ако не слушаме него,а залитаме по разни "многознайковци",проблемите са неизбежни.Нито многото месо,нито пълното отказване от него са разковничето!..ПРЕКАЛЕНАТА "радикализация" е в основата!!!..Всеки ден виждам "хора",ТЪРКАЛЯЩИ се като бурета,да влачат торби,пълни с.."лакомства"..В същото време познавам отказали се от мръвката ,приличащи на манекени на Освиенцим..
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, прави са лекарите, но всеки си знае своето. Многото протеини водят и до подагра.Нали даваха един бивш културист, Данаил Драганички, ако не се лъжа, на хемодиализа. Преди състезание те правят и дехидратации с приемане първо на много калий и вода, а после натрий без вода, за да може да им стане тънка кожата и да изпъкнат мускулите. Мохамед Беназиза - известен културист умря от дехидратация, защото вземал и диуретици, а единствената вода преди състезание била от 1-2 ябълки на ден.
7
1
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
З****** бъбреците !!! Вредни са за портфейла ! Много скъпо това месо бе ! А в Русия,казват, било 2,50 лева килото...
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка прекомерна употреба води до проблеми.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опасни са, разбира се, и то не само за бъбреците. Но наивитети научна литература не четата, информират се от форуми в интернет.
4
3
 
5
 
! Отговори
смок преди 5 години
Пълна глупост: как "диета" се свързва с "прекомерна консумация" и "деца"?
3
0
 
17
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До АнонименНе *** ако беше прочел внимателно щеше да видиш че никъде не става дума за веганство и подони простотии. Лекаря говори за прекомерната консумация на месо. И прекаляването води до повишен риск от рак. Номера е в балансираната диета с месо и зеленчуци, без да се залита в крайности. *** на *** му дай мръвки с ракия... после защот на 40 изглежда като 70 годишен дядо...
2
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичкото културист има проблем с бъбреците, хахаха. А веганите всичките са столетници, нали...Уф, като почнат ей така с някакви български шматки по медицина. Къде са изследванията? Къде е международното признание(щото ако има изследвания, ще са го признали и на световно ниво)? Къде са наградите по медицина(щото за такова откритие няма как да няма награди)?Не, излязла доктор Шматкаджиева, дето са й дали калинкин пост в Бантустан и ръси акъл... окей, окей, направо спрях да ям месо.
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът е достатъчно умен и затова яде кюфтета,кебабчета, наденички - заради почти пълното отсъствие на месо в състава им