Децата хванали "хорера", краста... Роми без вода, сметките - 100 бона!

На бургаска улица - 10 абоната захранват с вода над 100 къщи
15 мар 2019 11:00, Александър Попов
127
Децата хванали "хорера", краста... Роми без вода, сметките - 100 бона!
Кадър: Нова тв

Семейства от бургаския квартал "Победа" вече 20 дни нямат вода. Заради натрупани огромни задължения към местното ВиК дружество.

Към 10-те редовни абонати на улица "Тамара" се закачили още десетки нелегални водопроводи и така сметката нараснала драстично - до 100 000 лева, съобщава Нова тв. От ВиК дружеството в Бургас са категорични, че до крайната мярка се е стигнало след дълги разговори с неформалните лидери на ромската общност, с които опитали да намерят решение за дълга.

"Задълженията на тези наши абонати от квартал "Победа" са близо 100 000 лв. Спрели сме им водоснабдяването, защото не може да ползваш вода и да не си я плащаш. Най-големият парадокс е, че ние официално сме спрели на 10 абоната. Официално, защото на толкова къщи има абонатен номер и съответно разкрита партида. Само че другият парадокс е, че тези 10 абонати започват да преразпределят водопроводни инсталации. Като средно всеки един от тях е дал на още 10-12 семейства вода", заяви пред телевизията представителят на ВиК-Бургас Димитър Гюров.

Живеещите в квартала не са съгласни с позицията на водоснабдителното дружество и са убедени, че те са основния виновник за това да нямат вода.

"След работа искам да направя един душ. Като няма вода как да направя душ?", пита един от местните.

"Децата ни хванаха "хорера", краста", недоволства друг.

Според жителите ВиК дружеството не си свършило работата през 2004 г., когато асфалтирали улицата, а не им сложили водомери и били в заварено положение. На въпрос защо не са плащали досега сметките си, жена се оправда, че отскоро започнала работа.

"Колко години живеем безааконни тука, те сега ли хванаха закона", попита друга жителка.

В същото време в защита на ромите са обяви германският евродепутат от зелените Ромео Франц, който изпратил писмо до кмета на Бургас и до омбудсмана Мая Манолова с искане на обяснение.

"Ще отговорим на евродепутата, на всички евродепутати. Даже призовавам и българските евродепутати да обяснят, че България е част от ЕС и законите както в Европа, така и в България, трябва да се спазват. Не знам да има европейска страна, където водата да е безплатна. В България се плаща и е невъзможно ние да пуснем водата, ако тя не бъде заплатена", заяви кметът на община Бургас Димитър Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
38
 
! Отговори
Асанку от Факултета преди 5 години
Не е хорера, а е холерия.А някои ромове получават и инфракт.
16
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България има вода повече от всякъде по света. Е как да накараш, да не казвам кого ,че ще ме изтрият, да си мие ръцете и да се къпе, като е примитивен.
15
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДПС-ГЕРБ ще им дадат, не се плашете
14
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да отговаряте на тоя и...т евродепутата заведете го във въпросния квартал и го оставете сам там за една седмица поне. Мисля, че после ще спре да задава глупави въпроси.
13
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При планираното постепенно увеличение на водата в БГ, и достигането да 8 лв за кубик и на други места с бг население ще имаме липса на вода. Световната банка,която нареди увеличение на водата в БГ не казва тя ли притежава вече бг вода?
12
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зелената куха хипи-лейка Ромео Франц или да им плати сметките, или да си затваря мръсния плювалник!
11
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сащ , защо не имунизираха команчите , апахите, мохиканите, навахите и т.н. ,аги оставиха да измрат от едра шарка.
10
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромео Франц да си събира инженерите и лекарите за Германия.
9
7
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега безродните правозащитници от БХК ще нададат вой че техните питомци са оставени без вода, и държавата в лицето на управляващата партия ГЕРБ ще им ги опрости. Само на Българина нищо не се опрощава и му съдират кожата. Още ли не ви е ясно че ГЕРБ не е Българска партия, толерират се ромите опрощават се дългове на вюфтийството. ГЕРБ под диктовката на сащ и израел работи изцяло против България.
8
1
 
56
 
! Отговори
Трол Горянин хахаха преди 5 години
Хахаха много ме кефи идеята на хората, на какво основание ще плащат - след като от години не са плащали.
7
1
 
81
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Решението е лесно, помощите им директно отиват за погасяване на дълга, за няма година всичко ще е ок ;)
6
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Граждани на Европейския съюз и НАТО нямат вода.
5
1
 
30
 
! Отговори
x преди 5 години
некъв хорер, некъв хел
4
2
 
100
 
! Отговори
Киру-Шарнира преди 5 години
То да е само в Бургас. Елате в Ямбол да видите за какво става дума. В ромския квартал тече водата по улиците. С маркуча мията улицата. Питам ги кой ще плаща водата. Отговарят ми тя не минава през водомера. Ей за това водата стана 3 лв. на кубик. Ама защо продължавате да си затварят очите ВИК Ямбол не знам.
3
1
 
34
 
! Отговори
Веселин преди 5 години
ухахахаа сега сега,,,все има начало,
2
2
 
101
 
! Отговори
,.,. преди 5 години
Жителите на бургаския квартал "Победа"да поемат към Германия.Там ги чака германският евродепутат от зелените Ромео Франц който ще им даде жилища в които да живеят без да плащат нищо.
1
2
 
33
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Таксиджийска кола и "човека" мята текмета :) Класика.