Пловдивски съд с историческо решение: "Джендър" е обида!

Така мъж нарекъл полицай в социалната мрежа заради глоба
Обновена: 16 мар 2019 19:07 | 16 мар 2019 16:30, Екип на Bulgaria On Air
218

Съдът в Пловдив с парадоксално решение - думата "джендър" е обида. Окръжният съд под тепетата наложи глоба на мъж, написал във Facebook, че глобилият го полицай е "джендър".

На 19 ноември миналата година в Пловдивско мъж е глобен от полицаи и излива гнева си в пост в социалната мрежа.

Впоследствие полицаят разбира, че е наречен "джендър" и търси защита от Пловдивския районен съд. И там, за първи път в света, е осъден човек, нарекъл друг "джендър", предаде Bulgaria ON AIR.

Процесът протича без защита, максимално бързо, в рамките на 1 заседание, в 3-дневен срок се насрочва пред Окръжен съд и там приключва.

От правна гледна точка това не е обида, това не е нищо, това е просто правно нищо, казват адвокат.

Парадоксално е, че и Районният, и Окръжният съд в Пловдив определят думата "джендър" за обидна. Според юристите, за да може пост в социална мрежа да бъде доказателство, трябва да бъде потърсена експертиза от централата им.

Практиката досега сочи, че това се е случвало единствено когато се касае за доказана терористична група.

Засега е неясно защо магистратите в Пловдив определят "джендър" за обида. Не е ясно и как превеждат думата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До джендъраТова е чуждица еквивалент на пол. Работата е, че разни леви професорчета им хрумва идеята, че думите са социални конструкции които се изменят. Та понеже в английският има две думи които се използват за пол (sex, gender) тия решават да размият(или поне да опитат) значението на думата пол. При нас стана с лобистко протакване на ИК от страна на ГЕРБ(Е. Захариева и останалите, защото когато е подписано това не е бил вдигнат шум, следователно е прието и от патреоте и бсп и др. без дебат)
64
1
 
1
 
! Отговори
от 63 преди 5 години
пример"Джентълмент енд лейс" ето примерен израз които се употребява полова заслуга,но на български си е просто Господа и госпожи. не се превежда заслужили господа и госпожи , макар че госпожи е с заслуга спрямо госпожици, просто Англия е по аристократична държава и езиково се подчертават това,естествено и франция от там е взета думата,френския е официален език на англичаните доста време.Няма нищо сложно, но Сащ променят смисъла на думата и слагат нова употреба същия корен в но друга посока.
63
2
 
3
 
! Отговори
бг преди 5 години
До До бгЩе ти го кажа на шопски:Ако чиниш неква Джудит Бътлар да ти руча що сакаш, да бодваш или да те бодват...жив си за ожалване...А иначе сериозно, обикновенно в интимната сфера най-теоетизаращите са най-неможещите. Аз лично харесвам жени без хирургически интервенции и по възможнос без козметика и не ми е нужно някакъв "Бътрар Джудит" да ми го обяснява...
62
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гражданин съди друг, задето го нарекъл "хипопотам". Съдията гледа документите по делото и изумен пита обидения:- Но това се е случило преди пет години. Защо чак сега се оплаквате?- Едва вчера посетих зоологическата градина и установих какво е хипопотам.
61
3
 
10
 
! Отговори
Пародия на държава преди 5 години
Съда в Булгаристана не е съд а ибрик на мутроченгесарската мафия. Не знам що не променят конституцията и не го пишат надупеният съд вече.
60
3
 
7
 
! Отговори
джендъра преди 5 години
На кой въобще му хрумна да вкара тази дума в ежедневния разговорен език... продължавайте да се карате, ще стане ясно :)))
59
2
 
14
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Някой ще припечели в страсбург....
58
5
 
4
 
! Отговори
до 60 преди 5 години
Повечето от нас знаят употребата на тази дума когато говорим на английски , но тука говорим за употребата на български език.*** не е модерна дума в английския има я в средновековието още. мъж е ***- социална роля плюс пол по рождение , така аристократите получават езиков статус по висок от слугите въпреки че и едните и другите по рождение са еднакви, след това обаче света с стреми към равенство и думата придобива друг смисъл защото именно старата употреба създава неравенство.
57
2
 
12
 
! Отговори
До бг преди 5 години
Прочети за Джудит Бътлър. Тя е причината за налагането на тази идвология. Тя е нещо като икона за гей средите и лесбийките феминистки, защото дава псевдонаучната основа, на базата на която да изискват законодателни промени, например ИК. Ето, Германия я ратифицира, въведе трети неопределен пол в норм. документи, *** обучение в уч-та, джендърнеутрален език.
56
1
 
5
 
! Отговори
бг преди 5 години
До До 52 до бгАко наистина си хомосексуалист предполагам имаш проблеми със самоприемането повече отколкото от чуждото неприемане. Хомосексуалисти е имало и ще има....Има една песен на "Тангра" - "Бъди какъвто си". Не търси начин, друг да определя собственото ти светоусещане в най-общ смисъл. По света има над 3000 езика и ако се опиташ да търсиш определително за собствено си АЗ на всеки от тях... най-много да изперкаш.
55
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** е обида и вече това е признато от българския съд. ТОЧКА по въпроса! Повече никакви истанбулски конвенции и Цветановщини няма да минат. ГЕЙпартията ГЕРБ дето финансира паради в Пловдив ще изтече в канализацията !
54
1
 
6
 
! Отговори
Teo преди 5 години
Хайде сега бързо от днес беге да вкарат в черния лист и думата gender, което е нито по-малко, нито повече пол. Нали трябва да сме в крак с времето. След като синтите станаха една трибуквена думичка с омоним напитка, идваща от карибите, в противен случай написаното от коментиращия се цензурира, защо и половете да не бъдат цензурирани?
53
4
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Като гледам как ни натрапват "демократичната,евроТейска" ценностна система ,то няма да е далеч времето,когато да бъде някой наречен *** ще висш знак на внимание и изтънчен комплимент,пък някой да бъде наречен ПАНдераст ще висша форма на благоразположение и принадлежност към елита
52
16
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
В САЩ ''***'' е обида, а black - не, въпреки че и двете означават едно нещо - черен. Важно е какъв смисъл се влага в думата. Прав е пловдивския съдия.
51
12
 
2
 
! Отговори
До 52 до бг преди 5 години
Не нямам медицинско образование. Хомосексуалист съм и се интересувам от темата. Мога да чета и да ползвам компютър. Знам английски и немски език. А ти прочети материалите за Джудит Бътлър, които съм ти посочил.
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако беха го нарекли полицая полиглот долен ,пак щеше да ги осъди.
49
6
 
1
 
! Отговори
До бг преди 5 години
Виждам, че много знаеш! Потърси в интернет статии за Джудит Бътлър и джендърния спектър на идентичностите, *** флуидността, както и за борбата й с хетеронормативността и бинарното мислене мъж-жена. На английски има много статии по темата, а ти претендираш, че го знаеш.
48
2
 
6
 
! Отговори
до 34 преди 5 години
Вчера имахме един разговор с един приятел на подобна тема разлики между английски и български, в български е допустимо да наречеш някое малко дете на което не си сигурен какъв е пола " то ", но в Англия ако го направиш на английски естествено означава да си създадеш смъртен враг ( Майката естествено не детето).
47
3
 
14
 
! Отговори
varg преди 5 години
Що да е обида това е много точно определение за българските полицаи.
46
2
 
10
 
! Отговори
ниеманд преди 5 години
хахахаа аз оня ден слушах по немското радио ,че правителството им обсъжда да правят и обществени тоалетни за *** , тогава как ще се обиждат наще полицай ???