Пловдивски съд с историческо решение: "Джендър" е обида!

Така мъж нарекъл полицай в социалната мрежа заради глоба
Обновена: 16 мар 2019 19:07 | 16 мар 2019 16:30, Екип на Bulgaria On Air
218

Съдът в Пловдив с парадоксално решение - думата "джендър" е обида. Окръжният съд под тепетата наложи глоба на мъж, написал във Facebook, че глобилият го полицай е "джендър".

На 19 ноември миналата година в Пловдивско мъж е глобен от полицаи и излива гнева си в пост в социалната мрежа.

Впоследствие полицаят разбира, че е наречен "джендър" и търси защита от Пловдивския районен съд. И там, за първи път в света, е осъден човек, нарекъл друг "джендър", предаде Bulgaria ON AIR.

Процесът протича без защита, максимално бързо, в рамките на 1 заседание, в 3-дневен срок се насрочва пред Окръжен съд и там приключва.

От правна гледна точка това не е обида, това не е нищо, това е просто правно нищо, казват адвокат.

Парадоксално е, че и Районният, и Окръжният съд в Пловдив определят думата "джендър" за обидна. Според юристите, за да може пост в социална мрежа да бъде доказателство, трябва да бъде потърсена експертиза от централата им.

Практиката досега сочи, че това се е случвало единствено когато се касае за доказана терористична група.

Засега е неясно защо магистратите в Пловдив определят "джендър" за обида. Не е ясно и как превеждат думата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У нас вместо фагот им викаме кларнет или ду дук.Сега раБирам защо руснаците са си кръстили противотанковата ракета фагот.Трябва вече фагот да се цензурира
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайахаха Пловдивските съдии са изтрещяли яко, или са били пияни този ден.
43
1
 
3
 
! Отговори
Джента и пижу преди 5 години
Джендърасин ще да е била думата. В смисъл е де . На джентъл ментъл.
42
2
 
6
 
! Отговори
Първо на първо преди 5 години
До До бгвземете да научите англииски че 99% от вас говорят Английски като малки не"гърчета от франкофонска колония ....една от най-разпространените думи за хомосексуалист в Англиския е "faggot", което означава фагот - но ако наречеш някой полицай в демократичните и човеколюбиви САЩ фагот не само ще те осъдят и ще те глобят и бой ще ядеш (нищо че ижким полицията на запад не биела) а и в затвора ще лежишСъдът тук се е ръководел от идеята че овцата на може да обижда къчето на пъдаря
41
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ше обиждаш полицай в работно време бе ?
40
3
 
3
 
! Отговори
до 36 преди 5 години
Ако няма такава дума на български , тогава защо всички имаме мнение за употребата и я употребяваме , забележи при това говорим на български, думите на един език се определят от употребата и правилното разбиране между говорещите на даден език.Хубаво е че си учил английски и латински много са полезни но тука говорим за употребата на българския език а не на английски и латинските езици.*** на латински означава род от френския е взета в английския но това е история на езиците която не ни зася
39
1
 
11
 
! Отговори
До бг преди 5 години
Разбери, че *** има едно значение в английската филология, второ в медицината, трето в хуманитарните дисциплини и четвърто при ЛГБТИ, *** организациите. По-долу вече съм обяснил.
38
4
 
6
 
! Отговори
бг преди 5 години
Помолих моя роднина, д.ф.н Английска филология, която познава езика по-добре от 90% от хората за, които той е майчин, да ми преведе думата "***". - Пол в смисъл и контекст на приет стереотип за социална роля. Този пол често няма връзка с биологичния такъв. Например: мъж под чехъл или жена тежкоатлет.Приех отговора за ясен и изчерпателен.
37
1
 
6
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
До дамнЕстествено е, че ще бъдат възприето от неогранбичен брой хора;))) Фейсбуке социална мрежа. навремето, нямаше социална мрежа и вицовете за полицаите пак достигаха до всички хора;))) от това няма спасение. Трябва да се променят самите фуражки и съдържанието, което има под тях, а то често е смайващо,з а да не се използват квалификации спрямо тях. така, че,а з като адвокат, бих акцентувал, дали клиентът ми иска да обиди полицейският служител виртуално или иска да насърчи професионализма им
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парадоксално е, че и Районният, и Окръжният съд в Пловдив определят думата "***" за обидна---ПОЧВАМЕ ДА СТАВАМЕ СМЕШНИ
35
2
 
10
 
! Отговори
Чудя се как още има преди 5 години
наивници дето още не са разбрали че ние сме безправни роби на елитанад нас робите идват падарите и овчарските кучета Полицая спада към категорията овчарско куче и като такъв стои по-високо от обикновенния човекДа сте чули някога някоя овца да е спечелила спора с овчарското куче !?за кокошка няма прошка както е казал народа !
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 34Такава дума няма в българския език. В превод означава род, или социалната роля на мъжа, и съответно на жената. Но до това води невежеството. Това, което човек сам си го търси, никой не може да му го даде.
33
1
 
3
 
! Отговори
дамн преди 5 години
"Безспорно написването на думите ,,*** на колелото'', селски тарикат, доста нагъл и *** служител'' представляват обидни реплики, като те са били адресирани към лицето Т. Т. и са били възприети от неограничен брой хора, в това число и от полицейските служители А.С., Г.Д., А.К. и З.Г.. " АНД 1386/2019 г. ПРС, XXVI н.с.хм....май не е само тази думичка проблематична. Ама е по-сензационно да се Фанете за нея
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко хора няма да се обидят ако ги ако ги наречеш ***, естествено тука говорим на български език и се взима значението на съответния език, ако разговора се провежда примерно на английски тогава имаме други престава за обида дори да т** *** не е обида според спецификата на английски език просто защото е български а не английски , някъде имаше коментари че дори български имена в чуждите езици са обидни на някой езици , така че зависи от спецификата на съответствения език
31
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** означава род - мъжки или женски. Нищо повече! Ама т.ъпите балканци си измислиха под вола теле. Ъм царува, ум патки пасе!
30
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пловдив според мен не е град... това е свърталище на ***.
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 30 Ти остави....ама я докажи че ТОЧНО аз съм те обидил във фейсбук?IP адреса ми е един, но може да са го използвали 10 човека които в момента са ми били на гости у нас и са чатили на компютъра ми и да си пишат каквото си искат из мрежата. Пълни комедианти са тия от съда.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от 28И й казвам: Че и двамата плюхме работодателят ни, от какво се притесняваш тогава? Че ще те издам?Тя мълчи!Това жените са ..НЯМА такава порода!Нелогична!
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А аз мога да съдя Фейсбук, затова че ми предложи 3 жени за 15 години, с последната( колежка) не се получи, даже ме остави да изглеждам като ***...пишехме си след работа до 12-1 часа през нощта след като реши да напуска работа и накрая реши да се връща пак и ме блокира. Питам я вече като сме на работа" Защо ме блокира"?Тя: Помолих те да не ми пишеш, защото приятелят ми ме следи във фейса.Смях в залата..тъжна картинка. Трагикомедия.Страх я от истините които написа за работодателят ни.))
26
0
 
8
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
До АнонименХахахахаха, служебно лице? аз не знам, да има назначени официално полицаи във Фейсбук! Длъжност полицай във Фейсбук няма;))) Следователно, във Фейсбук, той не е длъжностно лице. Длъжностно лице е в службата си и на терен. Фейсбук е виртуално пространство, не реално. И следователно, там понетието "длъжностно лице" се виртуализира, добива смисъл, котйо законово не е уреден;))), но и да е уреден, пак няма да е валиден;)))