За Великден: Агнешкото с табела за произход

Ще пише страната на произход, отглеждане и клане на агнето
16 мар 2019 09:15, Александър Попов
17
За Великден: Агнешкото с табела за произход
Снимка: Булфото, архив

Още за този Великден магазините трябва да ни информират, когато пазаруваме агнешко. То ще се продава задължително с табелка за произход, на която ще бъде указана страната на произход на животното, на отглеждане и на клане, съобщи пред "Труд" Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
Образците вече са готови, целта е потребителят да има информиран избор.

От следващата година предстои да се въведе още една промяна, според която месото от България ще има различен по цвят печат от това, произведено в друга страна на ЕС, съобщи председателят на асоциацията.

В момента печатът върху месото е един цвят и има номер на кланицата, но това не е достатъчно, за да се информират потребителите какво месо купуват, допълни Караколев.

Другата седмица производителите ще излязат с отворено писмо до търговските вериги, в което ги призовават да продават българско агнешко месо за предстоящите празници.

Не приемаме оправданието на веригите, че предлагат румънско месо, защото е по-евтино, защото в магазина то не се продава на по-ниска цена от българското, категоричен беше Караколев.

По думите му при около Великден остават непродадени около 20-30 000 български агнета, точно колкото са тези, внесени от Румъния.

В момента във фермата цената на агнетата върви по 6 лева за килограм живо тегло. От кланицата месото излиза на цена около 11 лева за килограм, посочи председателят на асоциацията. Разбира се, разлика има в различните райони – цената в София не е същата като тази в Кърджали например, каза Караколев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Великденагнешко месо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
месаря преди 5 години
До Анонименкакво значение има за вас произхода?! важното е да е прясно и охладено.то и оная маскара Цветанов е с произход БГ ама вие си знаете
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Агнешко Българско. Това ли е произхода. Че по тази логикяа може да напишат че е Ромско. Тези май не разбират смисъла на произход. Произхода означава къде е родено агнето в кой град или село е отгледано. документ от ветеринар че агнето е здраво но не от селския а от независим ветеринар. Щото аз мога да си вкарам агнета от замразеният резерв на норвегия и да напиша че е от Бусманци.
9
2
 
2
 
! Отговори
ВАР преди 5 години
Вечно недоволни са българите ,все недоволства от всички и от всичко.Някой не могат да си позволят агнешко,щото са мързеливи и лузери и не ги интересува нашият велик празник Гергьовден.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха поредната глупост, табела. Моето агне е от Марс!Нали се сещате че сме тарикати и табели няма да ни спрат
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
то табелите лесно се слагат, ама истинския произход на агънцето какъв ше е?
6
1
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш преди 5 години
Агнешко от магазин не купувам,а само такова отгледано по стария метод с мляко,ярма и сено,и задължително живо!Тези от магазините са безвкусни и миришат на леш,който иска нека си ги купува,но 13 лв за кило си е грабеж!Взимаш си цяло и ти идва по 10 лв,но имаш ,и карантия+главичка за супа!
5
1
 
11
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Агнешкото държи цена. По празниците пък още я надуват. После се чудят що не могат да си продадат стоката и *** за субсидии.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Години и дата на тренажирането и години на,, агнетата,,, които се оказват овци. Нека да се както в Европа, как е убито, откъде е и на колко години и от колко време е убито
3
6
 
4
 
! Отговори
Шилето преди 5 години
Това е варварство, яжте ми немитата минджа!
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То Великден станало като Коч-байрям - и на двете колят агнета.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ме интересува нито Великден, нито Байряма.