Туристическият бранш: Младите бягат, няма работници изобщо

Трябва държавата да се намеси, смятат хотелиери
Обновена: 17 мар 2019 11:44 | 17 мар 2019 11:44,
340
Туристическият бранш: Младите бягат, няма работници изобщо
Снимка: BulFoto архив

Преди началото на активния туристически сезон хотелиерите и ресторантьорите отново са изправени пред стар проблем - наемането на квалифициран персонал, съобщава БНТ.

Още по темата

"Всяка година става все по-трудно. Липса на кадри изобщо, не на квалифицирани кадри, а изобщо на кадри. Всички млади хора бягат. Най-добре проблемът с образованието и квалификацията се решава, когато държавата се намеси, когато има държавна политика", твърди хотелиерът Атанас Карагеоргиев.

Сериозен недостиг има на сервитьори, бармани и готвачи. Основно изискване към персонала е средно или висше образование, както и владеене на чужд език, предимно английски, руски или немски.

"Работодателите проявяват гъвкавост по отношение набирането на хора. По-скоро са склонни и търсят хора, които имат готовност за работа, имат готовност за учене и проявяват лоялност. Свидетели сме, че и в последните години заплащането има минимален ръст нагоре. Постепенно работодателите свикнаха с идеята, че трябва да дадат малко повече пари, за да си запазят кадрите.", казва Божидар Михайлов,  директор на Регионална служба по заетостта - Варна.

За предстоящия сезон хотелиерите по Черноморието отново ще привличат сезонни работници от Украйна, Беларус и Молдова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България няма икономика.Истината е, че държавата се провали.Вече няма България.Това е територия, която ще бъде засмукана от по-силни икономики
253
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
несебър,сл.бряг и св.влас не стъпвам заради мутроолигархията,навсякъде където я усетя спирам да ходя,в индийските гета също нямам работа,май скоро ще се изнасям навънка,въпреки възрастта,обстановката тук е неприятна за живеене.Няма закони,спокойствие,силна държава,няма закрила на обикновения човек,нито грижа за обществото
252
1
 
22
 
! Отговори
ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО преди 5 години
Държава без стандарт, социална политика и безплатно здравеопазване и закони работещи за народа, а не против него Е Мъртва държава! Липсата на хората ще доведе арабите. Купувайте бурки и ***, няма друго.
251
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
....Основно изискване към персонала е средно или висше образование....А бе вие съвсем изперкахте! А може ли професор или научен сътрудник?
250
9
 
19
 
! Отговори
Турски ятаган преди 5 години
В България няма икономика. Истината е, че държавата се провали. Вече няма България. Това е територия, която ще бъде засмукана от по-силни икономики.
249
1
 
23
 
! Отговори
Митко преди 5 години
Господ си знае работата, това ще са им наааай-малките проблеми, да се молят, че са и живи отвреме на време.Ти на ..орието ни царевица, ни сладолед, ни катми, ни погребални агенции, ни такси можеш да имаш без да се отчиташ на тези жалващи се сега полуиди0ти.Аз на другия тротоар минавам да съм по-далече, да не ги гледам, че ми се повръща, те за работа ме търсят.
248
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички които съсипаха Черноморието да горят в ада. Сега съм принуден да ходя в Турция или Гърция. Там всичко е както трябва, обслужване,хигиена,паркинг,условия и т.н.
247
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не работете за мутри! Не подкрепяйте бизнеса им!
246
2
 
18
 
! Отговори
СТОП! преди 5 години
Как комунистите за 30 години не разбраха,че плановото стопанство се провали? Тази услуга не се закупува по план бе мършави мозъци! Откраднахте го, но нямате компетенцийте да го управлявате! Аз избрах небългарското, за да пропусна диарията, натравянето и алергичните шокове!!!! И за да не видам пари и власт, с които да се подигравате и тъпчете идните поколения българи!
245
1
 
40
 
! Отговори
Mitaka преди 5 години
Това е само началото и ще обхване всички сфери на икономиката.В момента, повечето деца се раждат навън, смятай след 10-15 год кой ше работи в БГ.Вкарай и еврото гледай трагедия.
244
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 5 години
Тази новина предизвиква у мен неистова радост !!!Чаках да прочета това от доста години, и съм изненадан че не се случи мн. по-рано...Но търпението на мачкания Българин е пословично, все пак ?!
243
0
 
63
 
! Отговори
123456 преди 5 години
Реалността: 14 часов работен ден, 1 ден почивка седмично (в най-добрият случай), никакви осигуровки и трудов договор, подигравателно заплащане и условия, укриване на данъци извън всякакви граници. Да не говорим за отношението към туристие.... опа грешка вие ги наричате ходещи банкомати. Еми няма да има работници, няма да има и туристи.
242
0
 
42
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Сега съм В Кадиз - Испания. Рибно плато в ресторант тук струва 30 евро. Рибно плато на Златни Пясъци лятото струва 90лева (миналата година),Не съдържа нищо прясно и не така богато. Да не говорим за хигиената на приготвяне и т.н.Който отиде да му е честито........
241
3
 
29
 
! Отговори
уточнение преди 5 години
Че кой съвестен и работлив служител ще си остави работата ,за да изкара два месеца на морето?В момента персонал имат само тези , които имат хотели и в планината.Това са предимно хора от Пловдив ,Варна и София.И задължително са гербаджии.Няма как.Парите са в тях , а и никой не ги проверява.
240
0
 
40
 
! Отговори
Да Умрат мутрите преди 5 години
Взеха ни морето и сега ни го дават скъпо под наем, и ни заробват да им работим без пари, но назначават некадърни връзкарчета и роднини за управители, които нямат представа от туризъм. ПЪЛЕН ТОТАЛЕН БОЙКОТ. НИЩО НИКОГА ДА НЕ СЕ КУПУВА ОТ ТЕЗИ *** ДО КРАЙ ...ДА ФАЛИРАТ И ДА ОСВОБОДЯТ КРАЙБРЕЖИЕТО за истинските стопани, за да имаме един ден туризъм. От години не си давам парите на некадърните *** по Черноморието. Гърция, Италия...те заслужават моите пари....там се грижат за мен и моето благо.
239
1
 
30
 
! Отговори
Алистър преди 5 години
И още за всички, които се правите на тарикати. Или ще се оправи вашето отношение спрямо работниците или Провидението ще ви застави. Прочетете добре тези редове, ако ви трудно вземете си лупа и я карайте буква по буква. И всичко ще върнете до стотинката и на колене ще се молите. Това важи и за вас политици и"бизнесменчета". Или ще се оправите или от вас нищо няма да остане. Ще ви пометат. Хайде вижте сами дали думите ми ще се окажат верни. ЩЕ ВИ ИЗМЕТАТ. Вие се чудите в ума си "кой?" Ще разберете
238
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва държавата да се намеси? ***, започнете моментално да плащате нормални заплати и да обучавате персонала си. Пък и вие идете се пообучете как да си управлявате бизнеса, то само с мутренски мурафети на крадливи балкански субекти не става. Плащайте и обучавайте, освен това имайте 5-10 години търпение да ви се върне инвестицията. Ако не - *** там и не ни занимавайте. Нямаме капка съжаление към тези, които окрадоха природните дадености на България, пък сега се жалват, че им е малко.
237
0
 
48
 
! Отговори
справедлив преди 5 години
И тази година пропускам *** води и прескъпите чадъри ,паркинги и *** пилешки дюнери на родните олигарси-хотелиери.Не ме чакайте повече.И дано се задавите с бетона и откраднатото.
236
2
 
31
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 5 години
А къде е онази неземна красавица Николинка Ангелкова ,родом от златоградските села ,която не може да си преброи ушите на главата , а е министър на туризма-поредното герберско недоразумение.Че с цялата си наглост ходи да се снима миналата година в...Холивуд.Пази боже.
235
0
 
48
 
! Отговори
Чефо преди 5 години
Братя българи, това лято всички: бойкот на нашето социалистическо черноморие. Идете в Гърция и Турция. Там е по-качествено и по-евтино. Нека да "нахраним" нашите червени "бизнесмени" с това което те ни пробутват 30 години.