Туристическият бранш: Младите бягат, няма работници изобщо

Трябва държавата да се намеси, смятат хотелиери
Обновена: 17 мар 2019 11:44 | 17 мар 2019 11:44,
340
Туристическият бранш: Младите бягат, няма работници изобщо
Снимка: BulFoto архив

Преди началото на активния туристически сезон хотелиерите и ресторантьорите отново са изправени пред стар проблем - наемането на квалифициран персонал, съобщава БНТ.

Още по темата

"Всяка година става все по-трудно. Липса на кадри изобщо, не на квалифицирани кадри, а изобщо на кадри. Всички млади хора бягат. Най-добре проблемът с образованието и квалификацията се решава, когато държавата се намеси, когато има държавна политика", твърди хотелиерът Атанас Карагеоргиев.

Сериозен недостиг има на сервитьори, бармани и готвачи. Основно изискване към персонала е средно или висше образование, както и владеене на чужд език, предимно английски, руски или немски.

"Работодателите проявяват гъвкавост по отношение набирането на хора. По-скоро са склонни и търсят хора, които имат готовност за работа, имат готовност за учене и проявяват лоялност. Свидетели сме, че и в последните години заплащането има минимален ръст нагоре. Постепенно работодателите свикнаха с идеята, че трябва да дадат малко повече пари, за да си запазят кадрите.", казва Божидар Михайлов,  директор на Регионална служба по заетостта - Варна.

За предстоящия сезон хотелиерите по Черноморието отново ще привличат сезонни работници от Украйна, Беларус и Молдова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
0
 
42
 
! Отговори
Алистър преди 5 години
Същата песен на нов глас всяка година. Как да ви се каже на вас хотелиерите в прав текст за да разберете. Години наред ви се повтаря че заплатите са ниски, а отношението ви - унизително. Кажете си истината - вие търсите не клалифициран персонал, а модерни роби. Долното ви държание ще съсипе отрасъла. Като се правите на ощипани ученички, аз съм казал вече и то ще стане - очаква ви съдбата на динозаврите. Разликата ще бъде в това, че вашите останки и фосили ще бъдат празни хотели и ресторанти.
233
1
 
42
 
! Отговори
Курц преди 5 години
Столипиново се изнесе в Германия. Германците вземат куцо, кьораво и сакато стига да е младо, да може да работи и да казва "Гутен морген". А в България от най-добрите висшисти могат да направят наркомани и алкохолици защото няма истинска икономика.
232
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в Испания , в доста робовладелски хотел те осигуряват на минималната (840?) , а взимаш около 1300 , един почивен ден, спане и 2 яденета, плюс някой бакшиш. Ако ходиш само за петък-събота вечер около 80-100? на смяна според дали е ден/нощ
231
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2 години фалит на ла йноморието
230
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хак да ви е!
229
1
 
34
 
! Отговори
баба преди 5 години
До РостПрез 90 те г. в туризма заплатите бяха на ниво 200 - 300 лв.И се плащаше седмици или месец след началото на сезона, когатомутрите собственици понатрупат парички.А до тогава работещите сами си плащаха пътни, храна и вода.Май все си е същото, но баламите почти изчезнаха...
228
1
 
38
 
! Отговори
СТРИЦИ МАЙМУНИ ЛОВЯТ преди 5 години
ЗАЩО СИ ГУБИТЕ ВРЕМЕ ДА ПИШЕТЕ!ТОВА СА ТЕЗИ КОИТО "СИ СКЪСАХА ОПАШКИТЕ" И СТАНАХА:1/ ХОТЕЛИЕРИ2/ ПОГРЕБАЛНИ АГЕНЦИИ3/ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ ЗАПЛАТИ НЕ ПЛАЩАТНО МОГАТ КОЖАТА ДА ВИ ОДЕРАТ
227
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като има тез мутри в несебър слънчевбряг българия няма да се оправи мутрите не дават пари а само взимат и после нямало хора да работят и няма да има
226
3
 
33
 
! Отговори
! преди 5 години
В една друга България - институциите пазят природата, има малко на брой, много високо качество хотели, с високо платен и квалифициран персонал. Туристите са основно богати хора, харчещи спокойно. За по-неплатежоспособните има обособени къмпинги и бунгала. По малко хора, но с по-висок резултат.
225
1
 
51
 
! Отговори
гост преди 5 години
Глоби, заяждане заплата 600 лева, не плащане на допълнителни смени, якажете нормално ли е да има 2 месеца предизвестие за напускане, и не плащат заплати .
224
1
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е бизнесът да разбере, че млади хора с по два-три чужди езика няма да работят за 560 лв
223
1
 
65
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Няма какво да се лъжем, целият туризъм се държи от мутри и политически марионетки и пере пари, НАП да се задейства и да им хване спатиите.Мутра пари не плаща, хвърля ти нещо колкото да не е без хич.
222
1
 
66
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
Какво стана с филипинците, украинците и молдовците, които щяха да се изпотрепят да дойдат да работят тук?За какво образование и квалифицирани хора говорят тези работодатели, хората бягат навън, няма да чакат цял живот Минчо и Митьо с джипа и любовница силиконка да поумнеят и да дават нормални пари, за да може да мислят за кола, жилище, брак и деца. Само с кредити не става, трябва и заплата!
221
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чувам че Нигерици искат да внасят за да им плащат с храна и легло само.
220
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея кога ще спрад да мрънкат и ще почнат да плащат?
219
1
 
51
 
! Отговори
комитата преди 5 години
ами народа емигрира кой д а работи по морето за 1000лв
218
1
 
60
 
! Отговори
Branch преди 5 години
Последните 20-ина години сами си режеха клона, на който седят, а пък и станаха твърде много маймунки(хотелиери) на клона.Освен това не малка част от собствениците на хотели имат сериозни задължения към банки, и то алчни бг банки.Така че, успех с набирането на персонал с квалификация и езици и заплата 600-700лв.
217
1
 
100
 
! Отговори
Рост преди 5 години
Пред две години мой приятел ходи на интервю за работа като администратор в хотел в Слънчев бряг...Искаха му перфектен английски и било плюс, ако говори друг чужд език. И всичко това за 550 лв. на месец...Някой да каже на мутрохотелиерите, че 90-те години свършиха.
216
0
 
64
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
Свърши се робството на обикновения работник сега хотелиерите да хващат престилките и да влизат в къхнята! Мръсни измамници, все нямаше туристи, все сезона беше слаб. Надявам се да започнете да давате по 3000лв. и в същото време да не намирате качествени работници!
215
0
 
71
 
! Отговори
аз преди 5 години
обикалям по интервюта от 3 седмици и забелязвам че за заплати 1000-1200-1500 лв в 90% от случайте ми предлагат осигуровки на минималната.в София !!!!! Е що да седя в БГ ?????