Туристическият бранш: Младите бягат, няма работници изобщо

Трябва държавата да се намеси, смятат хотелиери
Обновена: 17 мар 2019 11:44 | 17 мар 2019 11:44,
340
Туристическият бранш: Младите бягат, няма работници изобщо
Снимка: BulFoto архив

Преди началото на активния туристически сезон хотелиерите и ресторантьорите отново са изправени пред стар проблем - наемането на квалифициран персонал, съобщава БНТ.

Още по темата

"Всяка година става все по-трудно. Липса на кадри изобщо, не на квалифицирани кадри, а изобщо на кадри. Всички млади хора бягат. Най-добре проблемът с образованието и квалификацията се решава, когато държавата се намеси, когато има държавна политика", твърди хотелиерът Атанас Карагеоргиев.

Сериозен недостиг има на сервитьори, бармани и готвачи. Основно изискване към персонала е средно или висше образование, както и владеене на чужд език, предимно английски, руски или немски.

"Работодателите проявяват гъвкавост по отношение набирането на хора. По-скоро са склонни и търсят хора, които имат готовност за работа, имат готовност за учене и проявяват лоялност. Свидетели сме, че и в последните години заплащането има минимален ръст нагоре. Постепенно работодателите свикнаха с идеята, че трябва да дадат малко повече пари, за да си запазят кадрите.", казва Божидар Михайлов,  директор на Регионална служба по заетостта - Варна.

За предстоящия сезон хотелиерите по Черноморието отново ще привличат сезонни работници от Украйна, Беларус и Молдова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работодателите да си внесат марсианци за 280 евро на месец.
213
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като се има напредвид, че работиш по 90-100 часа на седмица, че заради сезонна работа можеш да си прецакаш нормалната работа,или воъобще да не можеш да си намериш такава, би трябвало заплащането да е поне 3000 лева чисти на месец + всякакви осигуровки, застраховки и така нататък..
212
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунчо-Капитслистите да вдигнат заплатите и да забравят за най новия модел луксозен автомобил за тая година......
211
1
 
95
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз на сезонна работа под 2500лв бруто (1900 нето) не се хващам. Пълни осигорвки и трудов договор. Инаще може да ме хванат за дедовия. РОБИЯТА СВЪРШИ!
210
1
 
66
 
! Отговори
българин преди 5 години
Българския търговец е научен да лъже работниците си,да им дава малко пари срещу много работа,крадат ддс,не нсасят осигуровки,т-е. наемните рабботници в плачевно състояние,а работодателите-свръхбогати.Е няма как да стане повече.
209
0
 
75
 
! Отговори
Лууп преди 5 години
По данни на НСИ заплащането в туристическия бранш е едно от най-ниските в страната, като същевременно четем, че работодателите в този бранш изискват владеене на английски, немски или руски...Ами няма да си намерят персонал. Да слезнат на земята и да се радват на всеки клетник, който си е пуснал CV за работа при тях.
208
0
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква Държава,господа хотелиери?Какви чужди работници?Запрятайте ръкави,вие и фамилията,и се захващаите за работа.Нема лабаво.
207
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МЕРКЕЛ ВНЕСЕ В ГЕРМАНИЯ 1 МИЛИОН ЧУЖДЕНЦИ ЯВНО ИМ ТРЯБВАТ ПОВЕЧЕ А НАШИТЕ ПРОФЕСОРИ - КОМСОМОЛЦИ ДА ГО ДУХ...
206
1
 
84
 
! Отговори
Бивш гладен преди 5 години
Имам известна квалификация и кандидатствах за управител на магазин за хранителни стоки на морето,близо до Бургас.Условията бяха 1 почивен ден и заплата от ...600 лв,без квартира.))))Докато не започнат големите фирми да си плащат данъците и да плащат на хората достойни заплати за достоен живот то нищо добро не ни очаква.)))
205
2
 
105
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато преди години,имаше достатъчно и предостатъчно работници,така наречените "работодатели" се скъсваха да ги мамят,крадат и унижават,с думите ,"ако щете,гладни много"!Сега им се пада на тези крадци,мошеници и изнудвачи.Сега ще видят те,колко са "много" гладните.Сега ще си работят сами в хотелите,построени с накраденото и след не много време,ще започнат да фалират един след друг...за да се влеят в редиците на гладните!
204
0
 
79
 
! Отговори
Държавен служител преди 5 години
Е нали всички ходиме в Гърция и Турция,че е по-евтино.Ако ходите на море по-добре да идите в др д-ва щото там сте чужденец и ще ви тачат. По морето е ясно: Мизерни заплати,лошо отношение,както и младите ходят лятото на студентски бригади в САЩ,Англия и Германия,където правят по 1 600 евро минимум за същата *** работа и за същото нискоквалифицирано унижение. Българският работодател е свикнал да се ггаври безнаказано и с всичко.Не само ти дава минималната ми те и обижда и го раздава леко шеф!
203
1
 
61
 
! Отговори
Daniel преди 5 години
Те и африканците са по-добре от нас.Няма да имате персонал.
202
2
 
26
 
! Отговори
дебел депутат преди 5 години
в България се живее прекрасно :)
201
2
 
74
 
! Отговори
Паисий преди 5 години
Едно време хората искаха да бягат, но не можеха - границите бяха затворениСега хората пак искат да бягат, и бягат - границите - отворениИзвод - за 30 години нищо не се е променило; хората пак не искат да живеят в "родината" си....
200
15
 
20
 
! Отговори
АВС преди 5 години
До Анонимен.г-не черномрието ги хранят руснаците моята политика е ежедневеият хляб мен не ме интересуват политическите идеи на РБ доста бг се кланят в запада за хляба си аз се кланям на братушките поне съм си в къщи и спя на бели чаршафи и ям роз.домати с сирене и кебабчета.дано държавата ни да разберат че да се махнат визите с русия да се намалят самол.билети и да пуснат влака москва софия това желая и се моля на бога
199
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държвата да се намеси и да затвори тъпунгерските хотели
198
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аааа трудовият пазар също има конкуренция, за която родните "бизнесмени" не са готови. Са кво, да плаща бюджета за тва, че сте некадърници ли?
197
2
 
114
 
! Отговори
Кафява “акула” преди 5 години
Мили Боже! Работодателите, моля ви се, били вече свикнали с идеята, че трябвало да дават МАЛКО повече пари. Какъв напредък! Ние пък свикнахме с идеята да ходим всяка година в Гърция, като плащаме МАЛКО повече пари, но си спестяваме ОГРОМНАТА мyтpeнско-чaлгapcка простотия, ceлската хитротия и повсеместната измeкяpщина!
196
0
 
34
 
! Отговори
дъфка за балончета преди 5 години
И един беларуски мармот продава сладолед на клечка ......
195
4
 
26
 
! Отговори
Смирен депутат преди 5 години
По морето бачкаторите трябва да вземат минимална заплата -560лв-чисто 436лв,иначи пакистанци и араби ще дойдат да работят за 200 евро на месец.