Туристическият бранш: Младите бягат, няма работници изобщо

Трябва държавата да се намеси, смятат хотелиери
Обновена: 17 мар 2019 11:44 | 17 мар 2019 11:44,
340
Туристическият бранш: Младите бягат, няма работници изобщо
Снимка: BulFoto архив

Преди началото на активния туристически сезон хотелиерите и ресторантьорите отново са изправени пред стар проблем - наемането на квалифициран персонал, съобщава БНТ.

Още по темата

"Всяка година става все по-трудно. Липса на кадри изобщо, не на квалифицирани кадри, а изобщо на кадри. Всички млади хора бягат. Най-добре проблемът с образованието и квалификацията се решава, когато държавата се намеси, когато има държавна политика", твърди хотелиерът Атанас Карагеоргиев.

Сериозен недостиг има на сервитьори, бармани и готвачи. Основно изискване към персонала е средно или висше образование, както и владеене на чужд език, предимно английски, руски или немски.

"Работодателите проявяват гъвкавост по отношение набирането на хора. По-скоро са склонни и търсят хора, които имат готовност за работа, имат готовност за учене и проявяват лоялност. Свидетели сме, че и в последните години заплащането има минимален ръст нагоре. Постепенно работодателите свикнаха с идеята, че трябва да дадат малко повече пари, за да си запазят кадрите.", казва Божидар Михайлов,  директор на Регионална служба по заетостта - Варна.

За предстоящия сезон хотелиерите по Черноморието отново ще привличат сезонни работници от Украйна, Беларус и Молдова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
2
 
49
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Докато тук е още така "Постепенно работодателите свикнаха с идеята, че трябва да дадат малко повече пари, за да си запазят кадрите.", кадрите все ще бягат. Айде научете се най накрая де! Увеличение на заплатите и нормален брой наети хора за да няма надработки. А ако има надработки двойна надница. Разберете кадрите не са роби и Вие имате нужда от тях!
193
44
 
4
 
! Отговори
Кривондел преди 5 години
Трябва да бъде силно облекчена процедурата за внос на работна ръка. Постоянно пребиваване и ако 5-7 години лицето е работило и няма нарушения - гражданство.Такива кадри търсят и в Германия. Съгласете се, няма как от утре заплатите ни да са немски, затова горното е решението.
192
4
 
82
 
! Отговори
смях преди 5 години
В Гърция безработицата е 20% , защо не отидете там да наемете...А сетих се, защото там по курортите им получават по 2500 хиляди евро заплати за сервитьри и рецепционисти , а тук искате с 500 евро и ако може да ви работят денонощно
191
1
 
52
 
! Отговори
Няма луди преди 5 години
- Бързо Държавата да се намеси - Бизнесът спешно иска да мели свежо месо за без пари!
190
19
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз съм притеснен изобщо. Идват платноходки натоварени с руски туристи и тука няма кой да ги обслужва. Кандидати русофили да слугуват на Русия по форумите много, а да им слугуват по морето няма кьорав русофил. Такова двуличие ще направи много лошо впечатление на русофилските братя и ще отблъсне платноходките им навътре в Черно море. БСП, Атака и ВМРО да се заемат сериозно с проблема и да изпратят депутатите си да слугуват на руските туристи по морето, че иначе ще разсърдят началника Путин.
189
0
 
65
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Ми то трябва и заплати да се дават! Тия така наречени хотелиери как не се наядоха и 9% ДДС им оставиха и все недоволни, проблема е в мизерното заплащане а не в липсата на кадри!
188
1
 
55
 
! Отговори
Пожелавам ви преди 5 години
Хубав сезон :) и нека всички мутренски хотели в България станат на пепел :)
187
0
 
37
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 5 години
РАЗМИСЛИХ ЩЕ ВИ РАБОТЯ 4 МЕСЕЦА ЗА 800 НО ДА МИ ГИ ПЛАЩАТЕ 12 МЕСЕЦА. ЧАКАМ ОФЕРТИ
186
9
 
27
 
! Отговори
Вие си ги избрахте преди 5 години
Старите и те бягат, в отвъдното самоубуват се..... При енп и герб е така, под вещото американско управление България ще изчезне след 1400 г под амерканско юдейския башибозук
185
0
 
26
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ЗАЩО БЕ" ХАЛТУРИЕРИ "- НЯКОЙ ДА СЕ НАМЕСВА -ВЪВ ВАША ЗАЩИТА ??? СПОМНЕТЕ СИ ВЪСТАНИЕТО НА РОБИТЕ СЪС СПАРТАК /СПАРТАКУС/ ... БИЛ СИ Е С РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ В ОПИТ ДА ИЗВЕДЕ РОБИТЕ ОТ ГРАНИЦИТЕ НА "РИМ " !?!?!?
184
1
 
47
 
! Отговори
Родител преди 5 години
Няма да се плашите МО са взели мерки да снижат още нивото на образование у нас за да им е по-трудно на децата да кандидатстват след средно образование в чужбина и да остават тук. Така да има кадри за туризма....о свещенна простота. За инфо намаляват часовете по езиково обучение.Ай със здраве....
183
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Bg medii sa christianska mafia....
182
3
 
40
 
! Отговори
ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО преди 5 години
Маркс се обръща в гроба какви психопати с болни мозъци е създал.. Бели хубави момичета учат арабски насред Германия и Франция, търсят арабски шеф, който ги цени и плаща щедро, за да имат да си покрият нужди за живот... Бялата цивилизация е към края си. Собственоръчно си е дръпнала шалтера.
181
15
 
22
 
! Отговори
man преди 5 години
Ами едно време бяха го решили този проблем с кльон по границата и изходни визи. Разстрелваха те като куче, ако решиш да бягаш. Сигурно БСП бленува да върне тия времена, да има отново закрепостяване.
180
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе и 1500 лв. да я направят заплатата пак ще има недостиг , защото малко хора ще си изпуснат работата от 1000лв. за да отидат на морето за четири месеца на 1500, а като свършат тези четири месеца!?
179
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уууууу ратаите бягат държавата да затвори границите. Иначе как ще си подържами високия стандарт на живот?
178
0
 
54
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 5 години
СЪБУДЕХ СЕ СЛД 30 ГОДИНИ ГЛЕДАМ НЯМА ПРОМЯНА. SORY ПАК СИ ЛЯГАМ
177
1
 
45
 
! Отговори
смях цирк преди 5 години
Те и ромите емигрират,това е критерий на стандарт и живот,АРАБИТЕ емигранти не желаят да остават в София и те са с куфарите.ГЕРБ се хвалят че всичко било добре,немало никакви проблеми сега започват да строят стадиони РАДОСТ,ББ ше играе футбол...
176
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма роби на хотелиерите им трябват роби не работници.
175
0
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дъртите ***, мутри и крадци, които окрадаха народа докато си строяха хотелите сега искат с помощта на държавата да рекетират младежите да им работят при кофти отношение, мижаво заплащане и мизерни условия... Е, няма да стане. Народа няма да го позволи на мутро - хотелиерите!