Не плащаш такса за входа? Готвят санкции срещу неизрядните съседи

Има идея общините да събират дължимите такси за входа с данъците
Обновена: 19 мар 2019 10:47 | 19 мар 2019 07:00, Александър Попов
186
Не плащаш такса за входа? Готвят санкции срещу неизрядните съседи
Снимка: Булфото, архив

Граждани предлагат редица идеи как да намалеят неизрядните съседи в блоковете. Неплатените такси за общите части на входа да се събират с местните данъци и такси гласи едно от предложенията, залегнали в предстоящите промени в Закона за етажната собственост.

"Огромен е интересът на обществото към промените, които в момента изработваме за подобряване на управлението на етажната собственост", каза Гергана Благиева, директор на дирекция "Жилищна политика" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, пред bTV.

Граждани искат санкции срещу неизрядни съседи, част от парите, дължими и неплатени към етажната собственост, може да да се подават към общината, която да ги събира в последствие заедно с местните данъци и такси, каза Благиева.

До 15 април се събират предложения, които ще бъдат обсъждани за включване към новите текстове на закона.

В момента собствениците на имоти имат повече права отколкото задължения и е много трудно налагането на санкция към собственик, който не изпълнява решенията на общото събрание в етажната собственост и който не плаща дължимите такси за управление и поддръжка на общите части в сградата. Затова се предлага завишаване на задълженията на собствениците и увеличаване правата на общото събрание за санкции към неизрядните собственици. Ефектът, който търсим, е изпълнението и контролът за изпълнение на правилата за управление и поддръжка на общите части в сградата да се повиши, както и да се повиши ангажираността към собствеността. Освен към жилището, трябва да се полага необходимата грижа и към общите части, които са дял от всяко жилище, обясни Благиева.

Имало предложения да отпаднат таксите за асансьор за живеещите на първи и втори етаж, но това по думите на експерта не е добро решение. Защото по същата логика живеещите на първия етаж трябва да бъдат изключени от поддръжката на покрива, но той е обща част и средствата за него се дължат от всички живущи.

"Затова ще търсим механизъм за по-справедливо разпределение на таксите в зависимост от етажа и дела в общата собственост", каза още Гергана Благиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
8
 
! Отговори
До:Екатерина преди 5 години
Не си усложнявайте живота.Първо трябва да се започне от водосточните улуци изливащи се направо на тротоара - зимата се заледява и хората чупят ръце и крака.Втора плаващи плочи на тротоарите предпоставка за контузии.Климатици течащи върху пешеходците.Забрана на болнични заведения и кръчми, било то и с отделен вход, защото канализациите и отдушниците са общи.Представете си офис на 3 етажа с отделен вход - обедине, неплащащ такса вход на брой хора, но ощетяващ останалите живущи като % ид. част
114
0
 
10
 
! Отговори
Екатерина преди 5 години
По въпроса за данъците на апартаментите : От тази година 2019 , до 30 октомври най- късно ,домоуправителя ще подава справка до Общината ,на база Домова книга ,в кой апартамент колко души живеят. Така такса смет ще се плаща на брой хора изхвърлящи смет и празните апартаменти няма да плащат. Затова пък тези с наематели ще си плащат за броя наематели , а не собственика да го води празен... Догодина 2020 ,данъците ще са изчислени по новия начин!
113
10
 
8
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Хората полудяха, сега им погледнах предложенията в сайта на МРРБ, стигат до откровена репресия над хората.Съберете се със съседите, поговорете човешки, дамите да отидат колективно на коафЛьор, мъжете да пийнат една ракийка и зелена салата, и да не си усложняваме живота.Не живеем с орлите.
112
0
 
13
 
! Отговори
Екатерина преди 5 години
И още нещо и спирам да пиша. И ние имаме чип за асансьора. Който не плаща ходи пеша. По закон ,обаче не може да се възпрепятства никой да ползва общи части. Нещата не са уредени както трябва в закона и за сега върви номера с чипа. Един апартамен се теглиха една година ,после платиха всичко дължимо и вече се возят... Всичко се решава от ОС и на база протоколите Общината помага! По долу питат как ще повярва Общината за размера на таксите! Ами с протокол от ОС на ЕС!
111
4
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега ВЪПРОС, защо плащате данък за жилище, което не ползвате?
110
0
 
10
 
! Отговори
Екатерина преди 5 години
По повод чистачките: Аз подписвам с нашата граждански договор в който е описано какво е нужно да извърши за месеца. Тя декларира ,че ще си внася тя данъка. Така е по закон. Дали ще си го внася или не ,хич не ме засяга! Данъка по граждански договор се определя на база 75% от сумата ,която съм и платила и се води за трудов стаж ,ако си го плати в НАП. Ако не отива в сивата икономика ,но проблема не е мой като касиер! Нито пък на хората от входа ако искат да им е чисто!
109
3
 
8
 
! Отговори
Екатерина преди 5 години
До ВЪПРОС сградата има ли асансьор - има! Този асансьор се поддържа с абанамент! И се плаща всеки месец! Не може да са абонирани само живущите ,а другите като решат да дойдат и да се возят без да са плащали! За почиствене не плащат всички които отсъстват повече от 15 дни от даден месец! За ток и други разходи също!
108
1
 
8
 
! Отговори
Екатерина преди 5 години
До Анонимен Хм ,пак ще повторя : четете законите! Ако сте само собственици сумата за подмяна и ремонт на тръбите се разпределя на всеки апартамент във входа съгласно процента собственост. Ако не ги знаете ,подайте молба в Общината и ще ви ги дадат. Ако има общински ,то се подава протокол от ОС на ЕС и копие от фактурата за ремонта. Ако нямате фактура ,пийте една студена вода и научете законите ,иначе ще плащате все пака за своя сметка!
107
13
 
7
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
ЗА КАКВО ПЛАЩА ТАКСА ЗА АСАНСЬОР.ЗА ПОЧСТВАНЕ СОБСТВЕНИК КОИТО ОТСЪСТВА ПРОДЪЛЖИТЕЛНО И НЕ ПОЛЗВА ЖИЛИЩЕТО.ИЛИ КАКТО ВИНАГИ-НА КАЛПАК?
106
1
 
9
 
! Отговори
Екатерина преди 5 години
Както някой по долу е написал : запознайте се със сега действащия закон и тогава се правете на интересни! На някой му се виждат принудителни разходите... На друг пък процентите собственост му пречат... Процентите собственост не могат да бъдат преизчислени заради остъклен балкон! Прочетете законите първо ,преди да съветвате глупости! Има из интернет сума статии от юристи, точно обясняващи какво влиза в процента обща собственост!
105
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
спука ни се главната ВиК тръбата зимата (след водомера.. не е на ВиК София а наша), викаме майстори в 8 сутринта, отводняваме, фирмата която се нае да ни спасява директно каза 5 стотака... как да им обясним че общината ще им плати до 6 месеца? Броим на ръка и събираме от хората... и как общината ще реши кой колко да дава, сметките са различни, нашата кооперация няма асансьор, за стълбище даваме 8-12лв, за чистачка? жената надали ходи да ги декларира в НАП ...
104
1
 
9
 
! Отговори
Екатерина преди 5 години
По закон фирмата ,която обслужва асансьора няма право да го спира за неплатена сметка! Те го правят защото хората не си знаят правата и задълженията. Но абонамента според мен трябва да е на апартамент. Във входа имаме 6 празни апартамента. Преди имаше наематели ,но след като целия вход спряхме парното ,вече няма. Собствениците идват ,носят вещи ,возят се ,но се дърпат да си плащат ,за това ,че сградата има асансьор и той е с абонамент!
103
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подобно безхаберие и цинизъм в между съседските отношения може да има само в България. Ум ми не побира как може да не се плаща. Срам ме е от тази селяния заливаща София от 70 години на сам.
102
3
 
13
 
! Отговори
Екатерина преди 5 години
Ще продължа : На последния осъден съсед ,съдията отсъди заедно с дължимите суми ,съдебни и адвокатски разноски ,общо над 2000 лева. Делото автоматично отива при съдия изпълнител и там също има такса. Хитряги дето не плащат солено им излиза! Просто докато се точи делото плащат за него останалите и това дразни! Колкото до асансьора - той е с месечен абонамент! Возиш се или не -трябва да платиш! Говоря за над 1 ви и 2ри етаж. Също както телефона има такса ,пък ти ако искаш говори...
101
4
 
10
 
! Отговори
Екатерина преди 5 години
Касиер съм на входа от 12 години,без заплащане!!! Сега е изключително трудно събирането на суми от некоректни съседи! Може да се подаде жалба до Общината ,която глобява от 100 до 500 лева ,но тези пари ги прибира тя. Ако въпреки глобата откаже да плати ,следва съд. Не ,че не сме осъждали ,но делата се точат с години! Ако дължимите суми се събират с местните данъци и такси ,ще отпадне това съдене с години , а и неразумния съсед няма да плаща съдебни и адвокатски разноски.
100
11
 
4
 
! Отговори
РЕШЕНИЕ преди 5 години
ПЪРВОТО НЕЩО КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ Е ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РЕАЛНИЯ КОЕФИЦИЕНТ НА ВСЕКИ АПАРТАМЕНТ-ГОЛЯМА ЧАСТ ЖИЛИЩА ПРИСВОИХА КЪМ АПАРТАМЕНТИТЕ БАЛКОНИ-ТОВА ВОДИ ДО ПРОМЯНА НА ЧАСТТА НАА ВСЕКО ЖИЛИЩЕИ В ПРОЦЕНТА ЗАСТРОЕНА ЧАСТ НА ВХОДА.ЗА ТЪЗИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ПЛОЩ НЕ СЕ ПЛАЩАТ:1/ДАНЪЦИ2/ТОПЛОФИКАЦИЯ3/ОБЩИ РАЗХОДИ И Т.Н..-ВРЕМЕ Е ЗА РЕАЛНИ ПРОЦЕНТИ .В МОМЕНТА ДОРИ % ОТ ОТОПЛЕНИЕ СЕ ПЛАЩА ОТ ОСТАНАЛИТЕ ЗА ТЕЗИ НОВОДОБАВЕНИ ПЛОЩИ БЪЛГАРСКА РАБОТА-МНОГО ШУМ ЗА НИЩООПРАВЕТЕ ПРОЦЕНТИТЕ
99
3
 
24
 
! Отговори
Промени са нужни - 2 преди 5 години
В съседна сграда, в продължение на години не можеха да накарат едно семейство да си плаща ежемесечния членски внос. Тези хора имат хубав магазин за дрехи, карат джип, живеят нашироко. 5 човека са - съпрузите, бабата и две деца. Всички ползват асансьора, но не плащат нито за него, нито за чистачка и за електричеството във входа. Нагли! Дългът им беше нараснал над 1 000 лв.Успяха да ги накарат да патят всичко, когато направиха входна врата да се отключвас чип и асансьорът да се задвижва с чип.
98
1
 
17
 
! Отговори
Промени са нужни преди 5 години
Видяхме зор, докато убедим сина на една заможна леля да внесе малката сума, нужна за ремонт на входа. В нашия вход тази леля има два апартамента, дава единия под наем, а на другия преди 2 години направи луксозен ремонт и частично смени обзавеждането с ново, много скъпо. Но когато решихме да боядисаме стълбището, каза "Аз съм вдовица пенсионерка, нямам пари за ремонт на общите части, можем да караме така още поне 10 г. без да боядисваме". А сградата е малка и това боядисване струваше под 2 000 лв
97
0
 
15
 
! Отговори
Ели, до: IB преди 5 години
По Закон трябва да има и "Правилник за Вътрешния Ред" - касаещ място за тупане на китеници, поведение между 14-16 ч., ремонти, перални, почистване след кучета в общи пространства, фасове, опаковки от храна, експлоатация на асансьор, складиране на дърва, въглища, гардероби в ОЧасти и усвояване на същите, усвояване на достъпи към покриви, а в същото време искат да им плащат за покривите - еми прави са хората.вижте в колко сгради имат Правилник, уреждащ елементарни социумни отношения?Закони-Бол
96
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това което се анонсира в момента тези такси да се лепнат към годишните данъци е пълен абсурд. Един касиер на вход какво ще прави в такъв случай, има си текущи разходи всеки месец, има си непредвидими ситуации, в които трябва да се действа бързо. От къде ще се плащат? Ще чакаме по сметката на етажна собственост да се преведат някакви определени от общината проценти? И кога ще се превеждат, ще се точат по цяла година и накрая какви отчети ще се представят пред живущите във входа. Пореден абсурд!