Не плащаш такса за входа? Готвят санкции срещу неизрядните съседи

Има идея общините да събират дължимите такси за входа с данъците
Обновена: 19 мар 2019 10:47 | 19 мар 2019 07:00, Александър Попов
186
Не плащаш такса за входа? Готвят санкции срещу неизрядните съседи
Снимка: Булфото, архив

Граждани предлагат редица идеи как да намалеят неизрядните съседи в блоковете. Неплатените такси за общите части на входа да се събират с местните данъци и такси гласи едно от предложенията, залегнали в предстоящите промени в Закона за етажната собственост.

"Огромен е интересът на обществото към промените, които в момента изработваме за подобряване на управлението на етажната собственост", каза Гергана Благиева, директор на дирекция "Жилищна политика" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, пред bTV.

Граждани искат санкции срещу неизрядни съседи, част от парите, дължими и неплатени към етажната собственост, може да да се подават към общината, която да ги събира в последствие заедно с местните данъци и такси, каза Благиева.

До 15 април се събират предложения, които ще бъдат обсъждани за включване към новите текстове на закона.

В момента собствениците на имоти имат повече права отколкото задължения и е много трудно налагането на санкция към собственик, който не изпълнява решенията на общото събрание в етажната собственост и който не плаща дължимите такси за управление и поддръжка на общите части в сградата. Затова се предлага завишаване на задълженията на собствениците и увеличаване правата на общото събрание за санкции към неизрядните собственици. Ефектът, който търсим, е изпълнението и контролът за изпълнение на правилата за управление и поддръжка на общите части в сградата да се повиши, както и да се повиши ангажираността към собствеността. Освен към жилището, трябва да се полага необходимата грижа и към общите части, които са дял от всяко жилище, обясни Благиева.

Имало предложения да отпаднат таксите за асансьор за живеещите на първи и втори етаж, но това по думите на експерта не е добро решение. Защото по същата логика живеещите на първия етаж трябва да бъдат изключени от поддръжката на покрива, но той е обща част и средствата за него се дължат от всички живущи.

"Затова ще търсим механизъм за по-справедливо разпределение на таксите в зависимост от етажа и дела в общата собственост", каза още Гергана Благиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 5 години
умишлшно не казват как е във други държави, защото ще се види че и новите неща които ще приемат няма да действат. а то е направено и работи от години.
174
6
 
6
 
! Отговори
Златко преди 5 години
До АнонименЗа асансьора. Наистина в моите обекти до втория и третия етаж не се ползват асансьори и не се плащат, но те са изключени и на тях асансьора НЕ СПИРА и за това не се плащат. Съвсем справедливо е да не се плаща нещо , което не се ползва.
173
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от нашият 8 етажен блок .съседите до 4 етаж казват ,че не ползват асансьор и не го плащат ,от тях единият е самият домоуправител юрист по професия и срам за гилдията на юристите,наемателите също не плащат нищо.плащат само 3 семейства пенсионери,самоназначената чистачка укрива доходите си,а чисти нелегално 7 входа за по 60лв.всеки.
172
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честно казано, ако всички апартаменти над мене ги отвее ураган (айдде, без втория етаж, че да има изолация ... само собствениците да отвее), нямам нищу против :)
171
0
 
5
 
! Отговори
екцперД преди 5 години
Експерта извади логика!!! Умнико - първите етажи ползват покрива, но не ползват асансьора. Да не си завършил висше образование в Топлофикация???
170
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега остава и помощи на безработните да даваме ... Тюх тюх тюх .... Ко хубаво е боло преди 300 години...
169
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябвало да оцеляват ... за кво?
168
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 166Аз съм за доброто. То не включва столичани в повече :). Па и без това са много на колона. Стотина хиляди, ама да сме качесвени!
167
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А това, че из панелните гет ана перник има по стотина убойста на години и престрелки между улични банди ... не се говори, нали?
166
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНяма да се приберат по родните места,защото трябва да оцеляват,а ще емигрират в чужбина.Ти искаш ли да се обезлюди България,злобар?
165
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора! Спрете да им давате работа и ще се приберат по родните места, а лихварите ще им земат апартаментчетата и готово :)
164
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кефят ме в Скандинавия ... ако си такова ***, че всички те искат вън, ще те изгонят със 6 цифрени глоби :)
163
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До даМного си дълбока!
162
8
 
8
 
! Отговори
да преди 5 години
Сега ще започнат междусеседските войни, да се поизбием малко помежду си................и да се освободи територия................на враговете на България им трябва територия........затова се прокарват такива закони!!
161
5
 
14
 
! Отговори
42 преди 5 години
СЪГЛАСЕН СЪМ. НО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВРЪЩАНЕ НА ДОМОУПРАВИТЕЛИТЕ, ЖИВУЩИ ВЪВ ВХОДА, А ФИРМИТЕ ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ. НЕ ПАК ДА ПЪЛНИМ ПАРТИЙНИТЕ КАСИЧКИ И ОТТУК.
160
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както покрива, както асансьора са общи части. Така и сградната инсталация е обща част И съответно дружествоно топлофикация АД да си търси тези разходи от касата на Ет. Собственост.
159
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Практиката е, че по крадливи са домоуправителите със сделките по ремонтите. Особено тия без договор с ЕТ. СОБ.
158
3
 
14
 
! Отговори
Леле преди 5 години
До сегашния закон Я стига глупости! До момента две такива деля са приключили ,едното вървя 10 години. Две още се мотат по съдилищата. За да не си мислите ,че се съдим поголовно - всички дела са срещу една и съща жена . Осъждаме я ,но тя подава жалби , иска смяна на съдии ,жалва се срещу съдия изпълнители и прави всичко да забави нещата. До този момент обаче независимо ,че по спечелените дела работи съдия изпълнител -нито лев не е влязъл в касат на входа. Първо за съда и прочие и останалите ...
157
14
 
13
 
! Отговори
сегашния закон преди 5 години
сегашния законподаваш иск в съда и за 3 дни го осъждат и ти превеждат парите по сметка на касиера+ 100 лева глоба към държавата за незипълнение на задължениеудържа се от доходите му
156
10
 
14
 
! Отговори
С преди 5 години
Когато започне покривът да се ремонтира като обща част, тогава ще запопна и да си плащам...