Нов сезон, стар проблем. Дефицит на готвачи, бармани, камериерки...

Ще спасяват ли чуждестранни работници родния туризъм?
19 мар 2019 11:05, Красимир Ангелов
128

На прага на летния сезон бизнесът у нас отново се изправя пред стар проблем - липсата на кадри. Хотелиерите са пуснали още през януари обяви за набиране на персонал за морето. Притиснати от дефицит на готвачи, бармани, сервитьори и камериерки, те обещават и по-високи заплати.

Анелия Крушкова, която е бивш председател на Агенцията по туризъм, каза в ефира на Bulgaria ON AIR, че за поредна година се говори за липса на кадри в българския туризъм.

По думите ѝ няма как сезонът да мине без чужди работници по черноморските ни курорти. С това се съгласи и Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той даде пример с Полша, която по думите му е взела 2 милиона украинци и там вече не се говори за проблем на пазара на труда.

"Голямата драма на нашите хотелиери и всички, които участват в туристическата атракция, е обучението, образование, квалификацията", каза Анелия Крушкова в студиото на "България сутрин". Според нея бизнесът не търси кадри на правилните места и няма воля да ги обучава, защото след това подготвените кадри си намират работа в чужбина.

Теодор Дечев се съгласи и подчерта, че една препоръка от 5-звезден хотел върши за работника много повече работа от диплома. Той допълни още, че навсякъде по света в туристическия бранш има проблеми с намирането на кадри и винаги това се решава с внасянето на хора.

"Всеки трябва да си прави сметката и когато може да си позволи по-голямо възнаграждение, добре е да го дава, защото както се казва - най-добрата мотивационна книга се печата в печатницата на БНБ. Човек трябва да си дава сметка, че възнаграждението е най-проверената мотивация за работа", посъветва още Дечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
4
 
3
 
! Отговори
то.. преди 5 години
то фирмите не могат да си намерят програмисти дето да знаят как да сортират колонка в ексел и плащат по 5хил лева та ясно че и сервитьори няма да има
96
0
 
9
 
! Отговори
ахахаха преди 5 години
Да се намеси държавата тогава и да забрани предоставянето на стаи в хотели по морето освен в месеците юни и юли и август. Да забрани и гости извън тия населени места. Да забрани и ресторанти за туристи по друго време на годината.Щом като в България хората са толкова некадърни мениджъри и не могат да си правят сметката колко трябва да се заделя за заплати и какъв ще е приходът от туристи... То и сега схемата е прocта, но и хората са прocти явно.
95
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До оня със сметките по надолу.Като можете така добре да правите сметки, отидете при собственика на един хотел и го немете да го движите. Давате му половината пари за месец от тези които сте сметнали ( 1.8 милиона ) Останалите 1.8 милиона с разходите за вас и сте готови. С два дена плащате заплати и разходи и остават над 1 милион чисти. Мисля, че няма да Ви откажат.
94
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 87На 400 стаи по закона за туризма персоналът не са 60 души,а поне 120 и това се контролира.
93
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 86Говорим за стандарт на държавата,говорим за кратък сезон.Идете в морските курорти май,юни и септември и ще видите повече персонал от туристи.
92
0
 
10
 
! Отговори
Bill Charlie преди 5 години
Това е България днес, но сме си виновни ние. Ако едно лято никой не им работи и си държи на осигуровки дали ще си играят с теб.
91
0
 
8
 
! Отговори
морски преди 5 години
За да ви стане по-ясно положението, вижте колко ще се плаща за глас, на местните избори,в богати общини по морето.
90
4
 
5
 
! Отговори
Сюпюра преди 5 години
До TТи кога си поръчал капучино бре, Гаврош? Висиш редовно на кафе-автомата... с 30-40 ст. в джоба.
89
1
 
18
 
! Отговори
до 86 преди 5 години
тоест в турция и гърция не са строени с кредити хотелите им и за това персонала взима два три пъти по голям надник.Алооо канарчета има ама другаде....
88
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия работи които пишете в коментарите малко ми напомнят за ония виц, че пред баничарницата в Бояна, рано сутрин, можете да видите повече Панамери и CLS-и, отколкото пред казино в Монако или Монте Карло.Фукаме се с пари, ланци и скъпи коли, живеем в панелка. Или пък по-ниската класа дори - кара Сеат Ибиза 99-та година, в кафето на масата оставя iPhone XR да го гледат хората.И на море кренвирш в буркана лютеница в квартирата тайно и бакшиши здраво на сервитьорката.
87
1
 
15
 
! Отговори
морски преди 5 години
Повтарям, за пореден път.Подставени лица, го играят собственици на големите хотили най-вече.За тях има нЕкакъв % от приходите - останалото за кукловодите в туризма.
86
0
 
13
 
! Отговори
до86 преди 5 години
това с кредитите му казват да преперем едни мръсни пари с които собственика е вдигнал хотелчето.
85
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям хотел Златни, 400 стаи по 300 кинта на вечер, 120000 дневно. 60 човека персонал по 1000 кинта на месец чисто тоест 1250 бруто, коре долу 80000. Е ся ясно ли ви е че за ефин ден тоз хотел изкарва заплатите на персонала плюс осигуровките им и хартисва даже. А другите 29 дни за кого са, нека 10 дни да са за разходи текущи другите 19 дни по 120х са си близо 2 милиона чистак печалба без данъка 10% .
84
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 77Много сме силни българите да пресмятаме приходите на другите.То този апартамент и 3000кв.м хотел са му ,,поникнали,, на собственика от самосебеси,а не изплаща 12месеца кредити при 3-4 месеца сезон с приходи.
83
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Масово в градчета и паланки извън София, ако си поръчаш капучино, ти носят нещо направено от пакетче. Такова ни е нивото на нацията. Мизерия и изостаналост, хляб, лютеница направо от буркана и топене на евтин кренвирш в нея.---Така е, съгласен съм. Виждал съм го. Но хората по морето яко се отпускат. А не забравяй, че има сиромаси, които дори не ходят на море. Не могат да си позволят. На морето се плаща яко в името на кефа. И да се твърди, че им били ниски заплатите е повече от смешно.
82
1
 
14
 
! Отговори
морски преди 5 години
До Проста МисълАбе прoстьо, перат пари, милиони пари, приказките за конкуреннция, качество, оставят забаламурници като теб.
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Какъв туризъм с 2 месеца сезон?"От средата на Май, до края на Септември щом са 2 месеца, значи съм съгласен с теб!
80
0
 
13
 
! Отговори
T преди 5 години
До Анонимен 64Масово в градчета и паланки извън София, ако си поръчаш капучино, ти носят нещо направено от пакетче. Такова ни е нивото на нацията. Мизерия и изостаналост, хляб, лютеница направо от буркана и топене на евтин кренвирш в нея.
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Брато... работил съм там преди 22 години"Нали осъзнаваш, че някои от тук коментиращите са на 22 години?Какво е било преди 22 години, си остава в миналото. В момента обаче пропагандата също вършее с пълна сила. Малки им били заплатите, дрън-дрън. Това го слушаме всяка година преди да започнат да ходят хората на море. После като дойде време пак за ски курортите и за там ще започнем да го слушаме.
78
1
 
14
 
! Отговори
Проста Мисъл преди 5 години
Какъв туризъм с 2 месеца сезон? Единствения вариянт е малък семеен бизнес като в Китен и Лозенец. Фамилията да се скъса от бач 24 часа и 7 дена и после почивка зимата. Да му мислят тея дето бетонираха черноморието, щото са умни. Няма да си намерят персонал в бъдеще.И от Еритрея няма да дойдат за черните им очи. Как си мислят, че ще конкурират Гърция, Турция, Испания, Италия, Египет, Тунис, Мароко, където сезоните достигат 8-10 месеца?