Нов сезон, стар проблем. Дефицит на готвачи, бармани, камериерки...

Ще спасяват ли чуждестранни работници родния туризъм?
19 мар 2019 11:05, Красимир Ангелов
128

На прага на летния сезон бизнесът у нас отново се изправя пред стар проблем - липсата на кадри. Хотелиерите са пуснали още през януари обяви за набиране на персонал за морето. Притиснати от дефицит на готвачи, бармани, сервитьори и камериерки, те обещават и по-високи заплати.

Анелия Крушкова, която е бивш председател на Агенцията по туризъм, каза в ефира на Bulgaria ON AIR, че за поредна година се говори за липса на кадри в българския туризъм.

По думите ѝ няма как сезонът да мине без чужди работници по черноморските ни курорти. С това се съгласи и Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той даде пример с Полша, която по думите му е взела 2 милиона украинци и там вече не се говори за проблем на пазара на труда.

"Голямата драма на нашите хотелиери и всички, които участват в туристическата атракция, е обучението, образование, квалификацията", каза Анелия Крушкова в студиото на "България сутрин". Според нея бизнесът не търси кадри на правилните места и няма воля да ги обучава, защото след това подготвените кадри си намират работа в чужбина.

Теодор Дечев се съгласи и подчерта, че една препоръка от 5-звезден хотел върши за работника много повече работа от диплома. Той допълни още, че навсякъде по света в туристическия бранш има проблеми с намирането на кадри и винаги това се решава с внасянето на хора.

"Всеки трябва да си прави сметката и когато може да си позволи по-голямо възнаграждение, добре е да го дава, защото както се казва - най-добрата мотивационна книга се печата в печатницата на БНБ. Човек трябва да си дава сметка, че възнаграждението е най-проверената мотивация за работа", посъветва още Дечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
2
 
! Отговори
мутра преди 5 години
Ах морето! Ах морето!То ми остава.То е мястото коетоме спасява.
76
0
 
7
 
! Отговори
до 73 преди 5 години
аве ху.ио *** не ти е роб, да ти чисти складовете и да ти носи касите със зарзават. Тоз същия *** го искаш чист спретнат добре миришещ, а не с черно пид ноктите дето ти е чистил и вмерисал се на кир и пот.
75
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От бг "бизнесмена" по-алчно с-во Няма ! 150лв на човек на ден прибира - "апартамент" за 4 човека е 600 лв на Ден !3000кв м хотел ,А смятайте ! пък алчника търси роб за 600 лв на месец
74
0
 
8
 
! Отговори
Ванина преди 5 години
В една държава с ниски доходи и объркана до липсваща социална политика/за сведение новата формула за изчисление на пенсиите/какви заплати да се изплащат за сезонна заетост в туризма?Презастроени курортни селища с лоша инфраструктура и липса на атракциони водят до неплатежоспособни туристи,които формират прихода ,от който да се изплатят трудовите възнаграждения.А данъци/контрол в/у тях/и такси растат.Един омагьосан кръг,в който не остава място за експерта,без значение готвач ли е,мениджър ли е.
73
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В Германия имат 40 ядрени реактори"Според бърза справка в Гуугъл, имат 8.
72
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
трябва да пише в обявите, търсим Роби за 4 месеца, може и да ги храним ако слушат.
71
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** си мисли, че като е сервитьор, няма да се иска от него да пренесе няколко каси днес. Той си мисли, че само ще обикаля чат-пат по разни маси и ще се сърди като не му оставят бакшиш. На мен веднъж на морето ми дойде една такава обратно със сметката и ми вика "Оставил си ми само 2 лева бакшиш?!". -Мацко, колко да ти оставя на 15 лева сметка?Всичките си мислят, че само ще пушат цигарки и ще се взимат за топмодели и някой им е длъжен да им дава пари.
70
0
 
16
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Гърците нали са в криза те знаят английски офертирайте ги да идват
69
1
 
2
 
! Отговори
До 64 преди 5 години
Брато... работил съм там преди 22 години, в центъра на окръжен град, до университет. Брато...
68
2
 
8
 
! Отговори
До Къде са преди 5 години
В Германия имат 40 ядрени реактори и за това миналата година цената на тока беше под един цент и го даваха безплатно, но наистина е много евтин и е добре за бизнеса и потребителите.
67
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
13 евро на час и ще се намерят хора.
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата година в Несебър имаше едни 2 много красиви мацки, които правиха палачинки. Аз лично ходих да си купувам от тях, не чак толкова заради палачинките, ами защото ми бяха супер красиви и симпатични. Иначе палачинки като палачинки - нито кой знае колко добри, нито кой знае колко лоши. Нормални палачинки. И един ден бях там в момент в който нямаше хора и си позволих да ги заговоря. Питах колко им плащат. Казаха по 1500 на месец. И си им плащат всичко. Не са ги лъгали. Та така...
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема с кадрите е от времето на развития и по развития СОЦ. СПОМНЯМ СИ ИМАХ ПАРТИЕ, ИКОНОМИЧЕС. И ОЩЕ ДВАМА ДИРЕКТОРИ. И като писах да ми се вдигне заплатата от 250 на 270лв. Щат.Единия казва ще те уволня. И му казвам добре. Сутринта ме уволни следобет ме назначи.
64
0
 
17
 
! Отговори
Питам преди 5 години
Заплатите в Полша дали са като нашите?
63
0
 
23
 
! Отговори
Къде са преди 5 години
Къде са молдовците, украинци и на края до виетнамци го докараха. С внасянето на шарани от чужбина го говорят вече няколко години, а никой не е дошъл още. Ако от горе споменатите някой е решил да напусне държавата си, то той ще отиде в Германия, Франция, Англия или останалите, които дават добри доходи и да живееш живот, без да мислиш за проблеми, като как да си платиш сметките. Тока и водата са ни по скъпи от Европейските, да добавя.
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тя каза, че по-гадно капучино не е пила...та така"Говориш ми за капучино от ПАКЕТЧЕ бе брато!!!!! В каква мизepна кoчина си работил????Не мога да повярвам! Това звучи като все едно си работил в някаква бyдка, контейнер с размери метър на метър и половина. И вътре са ти сложили ръждив хладилник, микровълнова печка, сандвичи с кренвирш в една щайга, един кашон с пластмасови чашки в които да разтваряш капучино от пакетче. Това НЕ Е работа на морето! Другите взимат по 150 лв на ден!
61
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми внасяите си хора бе , кой ви спира ? Те мераклиите за работа в България са високо-квалифицирани , с поне 2 висши образования , имат по 5 години работа по специалноста и са по на 20 - 21 години. И най-важното : доволни са и на 250 евро заплата ! Ще ги намерите из цяла Африка и евентуално папуаси от Нова Гвинея !
60
0
 
18
 
! Отговори
до това преди 5 години
И аз съм работил за FPI, този марио захаариев е направил арената върху античен театър, някой му е позволил! Подиграваше се с персонала, идва и крещи ,,ти какво правиш тук?,, В момента баш шеф е някъв бивш сервитьор. Абеее мила родна картина. Ходете и вие работете за такива, хайде да ви видим!
59
1
 
27
 
! Отговори
така.... преди 5 години
Убийствено ниски заплати от които се взима дори по-малко от обещаното. Брутално нагли и несправедливи "шефове". Това е истината. Който иска да ходи.
58
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бях там:Никой не те е карал да работиш за мутри. Други нямаше ли? Не казвам, че мутри по черноморието не изобилстват, обаче има и други хора, които все някак си успяват да се оправят в тая враждебна към обикновени предприемачи среда. Ти да не мислиш, че му е лесно на обикновения и честен човек, който има намерение да плаща редовно добри заплати на тия които вижда, че се трудят? Нали и него го изнудват хем мутри, хем конкуренция която го притиска чрез разни познати в институциите и службите