Нов сезон, стар проблем. Дефицит на готвачи, бармани, камериерки...

Ще спасяват ли чуждестранни работници родния туризъм?
19 мар 2019 11:05, Красимир Ангелов
128

На прага на летния сезон бизнесът у нас отново се изправя пред стар проблем - липсата на кадри. Хотелиерите са пуснали още през януари обяви за набиране на персонал за морето. Притиснати от дефицит на готвачи, бармани, сервитьори и камериерки, те обещават и по-високи заплати.

Анелия Крушкова, която е бивш председател на Агенцията по туризъм, каза в ефира на Bulgaria ON AIR, че за поредна година се говори за липса на кадри в българския туризъм.

По думите ѝ няма как сезонът да мине без чужди работници по черноморските ни курорти. С това се съгласи и Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той даде пример с Полша, която по думите му е взела 2 милиона украинци и там вече не се говори за проблем на пазара на труда.

"Голямата драма на нашите хотелиери и всички, които участват в туристическата атракция, е обучението, образование, квалификацията", каза Анелия Крушкова в студиото на "България сутрин". Според нея бизнесът не търси кадри на правилните места и няма воля да ги обучава, защото след това подготвените кадри си намират работа в чужбина.

Теодор Дечев се съгласи и подчерта, че една препоръка от 5-звезден хотел върши за работника много повече работа от диплома. Той допълни още, че навсякъде по света в туристическия бранш има проблеми с намирането на кадри и винаги това се решава с внасянето на хора.

"Всеки трябва да си прави сметката и когато може да си позволи по-голямо възнаграждение, добре е да го дава, защото както се казва - най-добрата мотивационна книга се печата в печатницата на БНБ. Човек трябва да си дава сметка, че възнаграждението е най-проверената мотивация за работа", посъветва още Дечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма дефицит, има много голяма алчност от страна хотелиерите и ресторантьорите. Елементарно е. Другото е само приказки на халос.
36
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
трябва да пише в обявите, търсим Роби за 4 месеца, може и да ги храним ако слушат.
35
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е кой ще им работи без пари на тия измамници. Лъжат и работниците и държавата.
34
0
 
34
 
! Отговори
Незагрижен преди 5 години
Туризмът беше "роден" до 1989-та. Хич не ми и пука за сегашните "хотелиери".
33
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лайлайкучки!Кой заблуден пък още ви ходи по хотелите?
32
0
 
41
 
! Отговори
Турист преди 5 години
И тази година мутрите ще чоплят семки.След няколко години сами ще си работите в пустите хотели.Живот и здраве и тази година планирам да почивам в Анталия.Храна,обслужване,море,музика,разгонени украинки. Егати кефу:))
31
0
 
38
 
! Отговори
Браво преди 5 години
До това еТази фирма е собственик на хотел Арена ди Сердика в центъра на София,там видях бивш техен служител да протестира пред хотела с плакати че е измамен от шефовете си, и срещу ниските заплати в хотела за прав път виждам такава смелост да се опълчиш с протест пред хотела срещу крадливите шефове,браво.
30
1
 
37
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Имахме сезон(и) със платежоспособни туристи.Те повтаряха, потретваха доволни и т.н.Мутрите ги изгониха.Алчния и *** бай ***, тръгна да става милионер само с бързи печалби.Ще видите всички, че идващия сезон ще бъде ялов.Ялов, като напъните на пишман хотелиерите.
29
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка година съм в Гърция, там проблеми в хотелите и заведенията не съм виждал. Обикновено изпращат българи да ни обслужват и О! Чудо, вършат си работата добре с усмивка за разлика от кафявоморието.
28
0
 
44
 
! Отговори
Мирослав преди 5 години
За тези заплати и маймуни да докарате, като видят фиша накрая на месеца ще избягат... Правите яко пари защото цените по нашето море Хич не са тънки, а давате по 600лв на месец за по 200 часа работа, че и повече... Отделно осигуровки няма, отделно ги настанявате да спят в мизерни квартири, отделно... Никой добър готвач или сервитьор няма да чака да дойде сезона за да бачка за 600лв, я ги вземе я не!
27
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е ,че сезона в България къс ,реално е един-два месеца през другото време оборота отива за покриване на разходите!Другият проблем е ,че 70-80% от ресторантите,пък и хотелите са под наем!Работниците трябва да изкарат печалбата на наемодателя ,своята заплата и каквото остане за шефовете!
26
4
 
26
 
! Отговори
Смирен депутатт преди 5 години
Решението е едно да се вкара свежа ръка от демократичен Пакистан и Бангладеш,да работя без почивка за 200евро на месец.
25
0
 
22
 
! Отговори
морски преди 5 години
Вие подставените лица, за истински собственици ли ги имате ?!Събудете се !Големите кукловоди в бранша, стоят "на сянка", или са в чужбина.
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До21. Няма да те мислим. Вече си успял.И по света в големите хотели със ясен собственик е така. Но не се занимава държавата да му търси персонал.
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 20Шегата ясна, но управата е основнен отговорник за производителността на труда :)Затова виждаш, как има цели етажи от високоплатени млади и стари меринджеи във всяка себеуважаваща се и успешна компания. В България - слагат един cелян да викаа подире ти, все едно сте падар и стадо, а после - Ми що не върви бизнеса ...
22
1
 
32
 
! Отговори
Луд преди 5 години
А виетнамците где са? При украинците от миналата година ли?
21
0
 
22
 
! Отговори
Хотилиерски Син преди 5 години
До Анонимен 17Лош човек си хеййй ... Сега, поради недостига на кадри, се наложи да вдигнем заплатите и тате каза, че на бала ще мина само с някаква смешна с класа, а не със спортно порше :(
20
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При капитализма няма дефицити, защото пазарът регулира пазара на труда. Бизнесът ще докара високоефективни и високопроизводителни кадри от Германия, Франция, Швеция, които са свръхчовеци и имат 10 пъти по-висока производителност на труда.
19
4
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Ако не са работливите български туркини на морето,пишете го туризма бЕгал !
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15Собствениците на големите хотели рядко работят в тях. И това не е само в България, това е в цял свят.