Парите не достигат: Все повече пенсионери работят

146 000 българи, вместо да почиват, са на трудовия пазар
19 мар 2019 13:10, Петя Славова
65
Парите не достигат: Все повече пенсионери работят
Снимка: архив, Булфото

Броят на пернсионерите, които продължават да работят у нас постоянно расте от 2014 г., като само за последните две години желаещите са се увеличили с 18 500, показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ). В момента у нас 146 000 българи, излезли в пенсия са на трудовия пазар, предава "Монитор".

"Задължително търсещите работа пенсионери държат да бъдат осигурявани за пенсия, с което целят да повишат размера на отпусканата им вече“, обясняват от Агенцията по заетостта.

Още по темата
Всеки месец по 1871 пенсионери търсят работа чрез бюрото по труда. Жените, които продължават да се осигуряват за пенсия и след излизането си в заслужена почивка, взимат превес над мъжете.

Малко над 1200 от всички, които се записват месечно на борсата, са именно от нежния пол. Дамите най-често намира работа в детски заведения, като продавачи, помощник-готвачи, хлебопроизводители, шивачки, медицински сестри или фармацевти.

Мъжете пък обикновено започват като охранители. Веднага след тях се нареждат шофьорите, строителните работници и животновъдите. От Агенцията по заетостта уточняват още, че пенсионерите предпочитат гъвкавото работно време или непълния работен ден.

По данни на осигурителния институт от всички почти 150 000 нашенци, които са останали на трудовия пазар, малко над 100 000 са с пенсия за стаж и възраст. Всеки четвърти българин от третата възраст, който продължава да работи, е намерил препитание в столицата.

Веднага след София се нарежда Пловдив. В дъното на класацията са Силистра, Търговище и Кърджали. Освен тях още 34 482-ма под пагон продължават да се трудят. Това означава, че 23 на сто от всички работещи пенсионери са полицаи, военни или пожарникари.

Средната възраст на служителите на МВР е 57 г., а възнаграждението около 800 лв. Най-високи заплати след пенсиониране нашенци под пагон взимат в София - 1221 лв., а най-ниски в Благоевград – 795 лв. Възнагражденията на военните и полицаите във Варна, Пловдив, Шумен и Стара Загора са най-близки до тези в столицата – по около 1000 лв.

Същевременно единствено в София жените под пагон успяват да достигнат хилядарка. Подобна е и ситуацията при работещите, които взимат пенсия за осигурителен стаж и възраст – най-ниски са предлаганите възнаграждения в Благоевград, следвани от Кюстендил и Ловеч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
12
 
! Отговори
Служител X преди 5 години
Да дадат шанс на младите висшисти, които университетите бълват ! Но не такива млади, които се уреждат на висока позиция с краката, а не с главата ...
37
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Колонията си подарява ресурси, пари.. вс. и е на изчезване. А може да живеем по добре и от CH. Див народ слаба държава.
36
12
 
5
 
! Отговори
,Млад пенсионер" преди 5 години
ЗОРО твоята пенсия ли е 250 лв бе юнак или на прабаба ти?Защото такива пенсии за нормално осигурявал се човек сега няма.Пенсиите от 200 лева са наследство от ,,недоносчето" на бай Тошо.Я виж колко бяха заплатите само преди 10 години,да не говорим за по рано.А и не може пенсионери с 10-15 години стаж да получават ,,достойна пенсия" Тя се ПРЕДПЛАЩА С УДРЪЖКИ момче.И не говорете че пенсионирал се ,,миналият петък" с 40 г. стаж и плащал удръжки ще получи 250лв пенсия,това само пубер може даго каже.
35
3
 
15
 
! Отговори
Пенсионер от 2011 преди 5 години
Нищо ново под слънцето.Винаги е било така,от време оно .,,Младите пенсионери " си взимаха пенсия и работеха нещо друго.Плюс това по-рано се пенсионирахме на 60/мъже/ и 55 жени.Спокойно можеше да си работиш оше десетина години ,ако си здрав. А сега с тази сива икономика,криене на пълното заплащане,фалшиви инвалиди и хитри и алчни работодатели има безброй възможности,защо да не изкараш някой лев допълнително? 18-20 годишните мислят 60- 65 годишен човек за престарял или полужив но сами ще видят
34
3
 
19
 
! Отговори
V преди 5 години
Парите не достигат щото с тях се строят къщи за ромовете ;) и социали трябва да се плащат щото левия социален *** съюз иска така .От южен поток губим по 400 милиона на година . Заради ЕС не стигат парите и ще става все по зле ;) Но пък евродупитатите ще вземат по един милион евро за 5 години лежане ;) Честито на печелившите :) Левите партии в България са много силни .Това естествено са всички партии които искат бг в левия социален роско строителен ЕС .Няма десни партии
33
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бившКато те гледам как си се разчатил, точно в супермаркет работиш.Аз пък съм на 4500е нето.И си спя в собствено жилище, а не като тебе в квартирка за 600е.
32
6
 
6
 
! Отговори
бивш преди 5 години
не , работя в супермаркет , подреждам стоки по рафтовете и заплатата ми 2600 еврака бруто .
31
2
 
21
 
! Отговори
Зоро преди 5 години
Търсят работа защото много са им високи пенсиите , като например 250 лева. Ще я прокопса ли с тези пари цял месец? А ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ , КОИТО РАБОТЯТ В МВР, МО, ДЪРЖАВНА Адм. и т.н. КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ХЕМ ВИСОКА ЗАПЛАТА В ДЪРЖАВНИЯ СЕКТОР, ХЕМ ВИСОКА ПЕНСИЯ И ЗА КАПАК СИГУРЕН ГЛАС ЗА УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ. ТРИ В ЕДНО НЯМА ЩО ЕГАТИ СПРАВИДЛИВОСТА.
30
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бившти още ли миеш чинии?Или сега ще вземеш да разправяш колко си велик и какъв вицепрезидент си?
29
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен22естествено, че ще замрази пенсии и заплати.Отде да вземе пари?Да не е магьосник?БСП откраднали парите, ама басстуните чакат пари от ГЕРБ.Да си търсят парите от БСП. Който им ги е откраднал.
28
3
 
12
 
! Отговори
бивш преди 5 години
поздрави от Дойчланд , как е там , още ли бачкате за минималната :)
27
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България се развива въпреки това ,,народно " събрание и въпреки Бойко Методиев Борисов !
26
4
 
2
 
! Отговори
До 17 преди 5 години
А колко ли т.р.о.л.о.ве като теб има които нито се осигуряват,нито разсъждават А след време ще са първи на опашката за социална и протест за малката пенсия.Има ги такива като теб и сега-възрастни но без никога да им е идвал акъла в главата.Ихленчат,хленчат и търсят вината другаде а не в себеси. Стегни се момче Герб ще мине и ще си замине ,ами ти как ще я караш-анонимен ,беден и безполезен ???
25
2
 
17
 
! Отговори
Фен преди 5 години
Ами като се пенсионирах на 48 , здрав като бик ( само една палка съм размахвал 25 години) , що да не поработя като експерт по сигурността?
24
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Магнолията цъфти, държавата цъфти, народа ликува по площадите. Уж всичко е супер пък пенсионерите търсят работа и работят защото не им достигат парите не разбирайте пенсионерине от МВР обаче които са на пенсиа и заплата и си клатят краката.
23
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изкуфелите пенсионери комуноиди бяха обрани от БСП през 1997-***, ама сега разправят, че ГЕРБ им били виновни.***.как да се оправи България с такъв долнопробен матрял?
22
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да припомним !Борисов замрази пенсии и заплати и помощи за три години и половина , докато не го изгониха с рейтинг по нисък от Виденов !
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или въстание, или Терминал 2. Който остане по средата, ще мизерства цял живот.
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами щом работят,направете годините за пенсия до 95-ет годишна възраст и няма да има работещи пенсионери.Даже няма да има и пенсионери.А парите в пенсионния фонд си ги разделете в НС-то.Има пенсионери,има проблем.Няма пенсионери ,няма проблем.
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са парите от ДДС, данъци, такси, осигуровки за пенсии и здравни осигуровки и т.н.?!