Парите не достигат: Все повече пенсионери работят

146 000 българи, вместо да почиват, са на трудовия пазар
19 мар 2019 13:10, Петя Славова
65
Парите не достигат: Все повече пенсионери работят
Снимка: архив, Булфото

Броят на пернсионерите, които продължават да работят у нас постоянно расте от 2014 г., като само за последните две години желаещите са се увеличили с 18 500, показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ). В момента у нас 146 000 българи, излезли в пенсия са на трудовия пазар, предава "Монитор".

"Задължително търсещите работа пенсионери държат да бъдат осигурявани за пенсия, с което целят да повишат размера на отпусканата им вече“, обясняват от Агенцията по заетостта.

Още по темата
Всеки месец по 1871 пенсионери търсят работа чрез бюрото по труда. Жените, които продължават да се осигуряват за пенсия и след излизането си в заслужена почивка, взимат превес над мъжете.

Малко над 1200 от всички, които се записват месечно на борсата, са именно от нежния пол. Дамите най-често намира работа в детски заведения, като продавачи, помощник-готвачи, хлебопроизводители, шивачки, медицински сестри или фармацевти.

Мъжете пък обикновено започват като охранители. Веднага след тях се нареждат шофьорите, строителните работници и животновъдите. От Агенцията по заетостта уточняват още, че пенсионерите предпочитат гъвкавото работно време или непълния работен ден.

По данни на осигурителния институт от всички почти 150 000 нашенци, които са останали на трудовия пазар, малко над 100 000 са с пенсия за стаж и възраст. Всеки четвърти българин от третата възраст, който продължава да работи, е намерил препитание в столицата.

Веднага след София се нарежда Пловдив. В дъното на класацията са Силистра, Търговище и Кърджали. Освен тях още 34 482-ма под пагон продължават да се трудят. Това означава, че 23 на сто от всички работещи пенсионери са полицаи, военни или пожарникари.

Средната възраст на служителите на МВР е 57 г., а възнаграждението около 800 лв. Най-високи заплати след пенсиониране нашенци под пагон взимат в София - 1221 лв., а най-ниски в Благоевград – 795 лв. Възнагражденията на военните и полицаите във Варна, Пловдив, Шумен и Стара Загора са най-близки до тези в столицата – по около 1000 лв.

Същевременно единствено в София жените под пагон успяват да достигнат хилядарка. Подобна е и ситуацията при работещите, които взимат пенсия за осигурителен стаж и възраст – най-ниски са предлаганите възнаграждения в Благоевград, следвани от Кюстендил и Ловеч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен17трябва да се почне с БСП, луканов, виденов.При ГЕРБ заплатата стана 600$.
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МНЕНИЕ В затвора всички погазили закона , ощетили България , създали условия за престъпници !Тук са събрани обкръжението на Собственика на ГЕРБ !Борисов първи , Борисов втори , Борисов трети !
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16От личен опит знам, че за дело в Германия за 35 000 евро, адвокатът поиска 3000 евро само да се запознае с материалите. И едва ли тоя на Цвъки е бил самарянин. Те са хищници, особено когато им се плаща от партийна субсидия и клиентът може да извади колкото му поискат.
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Ти крадците ли защитаваш? ГЕРБ направи възможно ЦвЦв да гушне 6 апартамента за един непълен мандат. И после питаш ли се кой и с какви пари плати на немския му адвокат да го защитава? Щото за такова дело материалният интерес е над 600 000 евро, и ум ще ти зайде като разбереш какъв е хонорара на немски адвокат. Плюс самолетни билети, хотели, и т.н. Що не се замислиш как един физкултурник изведнъж започва да си играе с такива суми?
14
2
 
20
 
! Отговори
Мими преди 5 години
С жалките жълти монети за пенсия , управляващите принудиха възрастните да се трепят превити на два ката.Питекантропус аут от сцената
13
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До # 9 Ако си роден преди 1999 г , потърси сметка на нещастния си баща , че те изработи .
12
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да се въведат ваучери за храна вместо заплати ! на роба ваучер му е достатъчен ! камшик в гърба ! да живее българския бай робовладелец ! камшик в гърба !
11
6
 
22
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Парите от НОИ не стигат за Нормалните Хора .Не стигат защото има Фалшиви Пенсионери и Фалшиви Инвалиди (цели ромски села имат и Деца инвалиди) .. Сега се добави и скандала с Директора на НОИ Силистра . Това е Епидемия - при население 7 000 000 има 6 000 000 пенсионери - това е Невероятно , системата не може да издържа .
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
крайно време е пенсиите да се премахнат. капитализма иска здраво бач до последен дъх в името на робовладелеца ! камшик в гърба и бач !
9
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пенсиите преди 1997 си ги търсете от БСП и Жан Виденов.
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарят бай Питек е решил да направи най-скъпв света живота в панелните гета, сега се търпи някак с пенсия от 200 кинта - парно 500 кинта, вода - сто кинта, ток -сто кинта. Обаче сега обмислят с Фандъкова да накарат обитателите сами да си ремонтират градинките. И като се вземе за пример цената на ремонта на градинката пред Университета, то обитателите натри блока ще трябва да се бръкнат с по 24 милиона лв, които посочената фирма на другарката Фандъкова ще усвои с елегантна лекота.
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според статистиката 10 % от българите не проумяват , колко ,, гол " им вкара централната девятка на бистришките ........
6
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен5Да бе.ГЕРБ направиха долара 3000лв и изядоха пенсиите преди 1997.
5
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
30 години без бай Тошо, и ще става все по-лошо. Гарантирано от ГЕРБ...
4
3
 
25
 
! Отговори
Я па я..! преди 5 години
Чудесен повод да се вдигнат отново годините за пенсия.
3
3
 
33
 
! Отговори
Ivan преди 5 години
За съжаление тенденцията е твърдо в посока "без пенсия", или някаква мизерна. Не виждам причина, икономическа и политическа, за подобрение.
2
6
 
16
 
! Отговори
Смирен депутатт преди 5 години
Че 206лв малко ли вие?
1
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За сметка на това, политиците вършат все по-малко работа.