Жена дължи над 1000 лв. на хазната, а земята й - превзета от роми

Абсурд в "Столипиново": Дължиш данъци, но не ползваш имота си
21 мар 2019 11:00, Александър Попов
110
Жена дължи над 1000 лв. на хазната, а земята й - превзета от роми
Снимка: Булфото, архив

Възрастна жена дължи над 1000 лв. данък за неин имот. Нищо нередно, ако върху него не са построени десетки незаконни постройки. Историята на Люба Шаламанова се развива в "Столипиново", Пловдив, и не е от днес.

Общината санкционира Люба заради неплатени данъци за имот, който на практика не ползва. Семейството ѝ притежава над 7 декара земя там, но от 20 години имотите им са превзети от роми, които са построили десетки незаконни къщи в тях. Истинските собственици имат само задължения да плащат данъците си, но не и право да владеят имотите си.

"Направиха голяма широка стена и дотам – повече навътре не може да се влезе. Завладели са къща с два входа, с чешма, с ток, с всичко. Живеят вътре, дето се казва, и пеят. Нито наем, нито здравей на нас като собственици, каза Люба Шаламанова пред bTV.

Но пък задълженията й растат, защото отказва да плаща данъците си за заграбените терени.

"Как да ги платя, като циганите живеят там? А на моята племенница не ѝ приеха документите за детската градина на детето, защото трябвало да плати данъка. Ние сме четирима души наследници. Не може един човек да плати данъка", категорична е Шаламанова. Тя среща трудности и с плащането на данъците на къщата, в която живее.

"Отивам да си плащам данъка за къщата и чиновничката казва: Няма да ви взема данъка. Имате един голям данък, трябва първо да го платите и после този за къщата", обяснява жената.

В крайна сметка след големи разправии общината прави компромис за детската градина и внучето е прието, но данъчните задължения продължават да се трупат.

Тя има всички необходими документи за собственост на родния си дом, но това се оказва без значение въпреки поредица от жалби в полицията и общината.

Районният кмет Николай Чунчуков смята, че проблемът с незаконното строителство в цялата страна не може да се реши от общините, защото е създаден в парламента. А държавата, вместо санкции, предвижда права за нашествениците, превзели чужда земя. Според Чунчуков незаконното строителство продължава, защото сега действащият Закон за устройство на територията дава правото на хората, които са построили незаконни постройки, да обжалват.

"Когато ти си извършил строителство в чужд имот, независимо общински, държавен или частен, то не трябва да се дава право и минута да си помислиш, че този човек може да обжалва. Това даже трябва да се криминализира, а не да му даваш право да обжалва", подчерта той.

Докато делата се точат, имотът се ползва от нашествениците, а данъците се плащат от собственика, години наред.                          

"И продължават още да строят, кой каквото намери. Братът на баба ми има 13,5 декара земя, ако ви заведа да видите колко незаконни сгради има, ще се хванете за главата. Нищо не плащат, а ползват", заяви Люба Шаламанова.

Айри Мурад, общински съветник от Реформаторския блок, който живее в "Столипиново", също потвърди, че случаите, в които хора се настаняват върху чужда земя, са много.

"Проблемите в махалите трябва да бъдат решавани. Държавата и общината трябва да съдействат имотите да бъдат освободени. След това имотът може да бъде продаден, или общината да мисли възможност за купуване и пускане след това за продажба на тези терени", посочи Борислав Инчев, кмет на район "Южен" и председател на ВМРО в Пловдив.


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
3
 
! Отговори
иван преди 1 месец
Продайте имотите на некой Ромски Барон той ще се оправи с тях.
70
0
 
11
 
! Отговори
Ужасите бг преди 1 месец
Мутра пожарникар и учител по физическо управляват държава... Звучи като виц, но всъщност е трагедия... Една балканска трагедия
69
0
 
6
 
! Отговори
Боби62 преди 1 месец
..коментарът в който Ви питам дали сте защитници на един етнос е мой .... не е от анонимен просто съм допуснал грешка и не съм се подписал като БОБИ62
68
2
 
5
 
! Отговори
Боби62 преди 1 месец
Вие сте ПОВЕЧЕ ВИНОВНИ и от тях......как да ги нареча тия наши мили съграждани , че да не нараня и без това ранимите им души..... ще пробвам с УТРУДЕНИ И УНЕПРАВДАНИ РОМИ !!! И моля ви не ме затривайте отново и аз искам гласът ми да бъде чут !!!
67
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Безобразие. Пълен провал сме от всякъде. В каква държава живеем..... Колко жалко...
66
0
 
16
 
! Отговори
да преди 1 месец
ДА почва дела. Първо срещу кмет, община и квото там се сети подред като повода да е, че е малтретирана поради етническата си принадлежност към Българския етнос. И това може лесно да се докаже. Проблема е че е чакала дълго. Ромете и мисилманите действат така: идва едно тихо и свито семейство, заселва се и носи мир и любов. После тихо стават две. Леко и неусетно стават три. После стават тълпа.
65
0
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 1 месец
До Да .... ама-НЕ 58 По често от това всеки път да гласуваш за ГЕРБ не може.
64
0
 
13
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 месец
Уелкъм ту АБСУРДИСТАН!!!
63
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така се изхранват Гербаджиите и БСП-арите, цоцат от народа, и толерират ромите, за да ги избират отново и отново! Държавата на мутрите, ченгетата и престъпността!
62
0
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
В такива случаи имота се продава на силова групировка.
61
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пародия на (държава)
60
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАЙ ПОСЛЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СЕ ОБЕДИНИ В ЕДНА КАУЗА -КАУЗАТА НА БЪЛГАРИЯ СРЕЩУ ПРОДАЖНАТА КРАДЛИВА АНТИ БЪЛГАРСКА ШАЙКА -ГЕРБ.КЪДЕТО И ДА ВЛЕЗЕТЕ В НЯКОЙ ФОРУМ РЕЗУЛТАТА Е ЕДИН И СЪЩ ЦЯЛ НАРОД СРЕЩУ ГЕРБАВАТА МАФИЯ,ДОРИ И ГЕРБАВИТЕ ТРОЛОВЕ БА НАЦВЪКАНИЯ АПАРТАМЕТЧИК СЕ ИЗПКРИХА,САЛ ЕДНИ ПЛАТЕНИ (СОЦИОЛОГИЧЕСКИ) АГЕНЦИИ ОЩЕ СЕ ОПИТВАТ ДА ЗАБЛУЖДАВАТ,ЧЕ ГРОБ БИЛИ (ПЪРВА) ПОЛИТИЧЕСКА(СИЛА)
59
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Егаси държавата. Никъде нищо не работи като хората, каквито управниците, такива и всички надолу. Да ги праща на Цвъки в апартамента, той и без това е със заграбеното от народа.
58
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тва само у нас го има. мани.
57
0
 
33
 
! Отговори
Най-ефикасно преди 1 месец
Молба до кмета и после дело срещу него за бездействие. Ще стане най-бързо. Глобите след това се увеличават ежеседмично. Нека продължи да бездейства.
56
2
 
13
 
! Отговори
Да .... ама-НЕ преди 1 месец
По-често да гласува за ГЕРБ.
55
2
 
6
 
! Отговори
vlady преди 1 месец
Да потърси съдействие от компетентния служител в Пловдив протойерей Храч Мурадян след 20 април - тогава приключва траура по повод кончината на арменския цариградски патриарх архиепископ Месроб Мутафян.
54
0
 
39
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 месец
Жената да съди жалкото подобие на държава навън, в страсбург или някъде другаде. Тук оправия няма с тези закони
53
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До БПФКакъв съдебен ред, като придобивната давността е 10 години, а те не и дават да владее имота си повече от 20. Сега и да опита да ги изгони, в съда ще възразят за изтекла придобивна давност и пак ще си останат, само че, този път - като законно признати собственици от съда. Дали да не се помисли да се върне старата данот от 20 г. или повече?
52
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
оставка на правителството поради несправяне с проблемите в държавата!