Жена дължи над 1000 лв. на хазната, а земята й - превзета от роми

Абсурд в "Столипиново": Дължиш данъци, но не ползваш имота си
21 мар 2019 11:00, Александър Попов
110
Жена дължи над 1000 лв. на хазната, а земята й - превзета от роми
Снимка: Булфото, архив

Възрастна жена дължи над 1000 лв. данък за неин имот. Нищо нередно, ако върху него не са построени десетки незаконни постройки. Историята на Люба Шаламанова се развива в "Столипиново", Пловдив, и не е от днес.

Общината санкционира Люба заради неплатени данъци за имот, който на практика не ползва. Семейството ѝ притежава над 7 декара земя там, но от 20 години имотите им са превзети от роми, които са построили десетки незаконни къщи в тях. Истинските собственици имат само задължения да плащат данъците си, но не и право да владеят имотите си.

"Направиха голяма широка стена и дотам – повече навътре не може да се влезе. Завладели са къща с два входа, с чешма, с ток, с всичко. Живеят вътре, дето се казва, и пеят. Нито наем, нито здравей на нас като собственици, каза Люба Шаламанова пред bTV.

Но пък задълженията й растат, защото отказва да плаща данъците си за заграбените терени.

"Как да ги платя, като циганите живеят там? А на моята племенница не ѝ приеха документите за детската градина на детето, защото трябвало да плати данъка. Ние сме четирима души наследници. Не може един човек да плати данъка", категорична е Шаламанова. Тя среща трудности и с плащането на данъците на къщата, в която живее.

"Отивам да си плащам данъка за къщата и чиновничката казва: Няма да ви взема данъка. Имате един голям данък, трябва първо да го платите и после този за къщата", обяснява жената.

В крайна сметка след големи разправии общината прави компромис за детската градина и внучето е прието, но данъчните задължения продължават да се трупат.

Тя има всички необходими документи за собственост на родния си дом, но това се оказва без значение въпреки поредица от жалби в полицията и общината.

Районният кмет Николай Чунчуков смята, че проблемът с незаконното строителство в цялата страна не може да се реши от общините, защото е създаден в парламента. А държавата, вместо санкции, предвижда права за нашествениците, превзели чужда земя. Според Чунчуков незаконното строителство продължава, защото сега действащият Закон за устройство на територията дава правото на хората, които са построили незаконни постройки, да обжалват.

"Когато ти си извършил строителство в чужд имот, независимо общински, държавен или частен, то не трябва да се дава право и минута да си помислиш, че този човек може да обжалва. Това даже трябва да се криминализира, а не да му даваш право да обжалва", подчерта той.

Докато делата се точат, имотът се ползва от нашествениците, а данъците се плащат от собственика, години наред.                          

"И продължават още да строят, кой каквото намери. Братът на баба ми има 13,5 декара земя, ако ви заведа да видите колко незаконни сгради има, ще се хванете за главата. Нищо не плащат, а ползват", заяви Люба Шаламанова.

Айри Мурад, общински съветник от Реформаторския блок, който живее в "Столипиново", също потвърди, че случаите, в които хора се настаняват върху чужда земя, са много.

"Проблемите в махалите трябва да бъдат решавани. Държавата и общината трябва да съдействат имотите да бъдат освободени. След това имотът може да бъде продаден, или общината да мисли възможност за купуване и пускане след това за продажба на тези терени", посочи Борислав Инчев, кмет на район "Южен" и председател на ВМРО в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
40
 
! Отговори
наглост преди 5 години
Предложили й 10 пъти по -малък терен за заменка. Кон за кокошка. А *** нагло пита къде да отива с тез деца?
45
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ikarO, аз имах един приятел лудак. Даде 600 лева, за метална врата (на една турска марка, дето е по-лесно, да изринеш стената, отклкто да събориш врата), сложи я, пусна а отнколаната един УЖАСЕН високочистотен звук, който според слуховете е ползван от службите за мъчение. Та усили на макс, остави го да се върти и напусна апартамента за 2 месеца. Като се върна, имаш след от горено, от блъскано, рязано по вратата, ама натрапниците се бяха изнесли.
44
0
 
48
 
! Отговори
мак преди 5 години
Общината и други институции нямат ли права? Да отрежат ток и вода, да съборят незаконни постройки, вече е топло, та тия да се махнат. Или само събират пари, пък другото не ги интересува? Такова безобразие цари, не е за вярване.
43
1
 
44
 
! Отговори
Запомнете! преди 5 години
Българската "държава" като институция днес съществува само и единствено за да мачка собствения си народ до пълно унищожение и да обслужва интересите на "великите" сили които идват да за грабят природните ни ресурси, да правят децата ни еничари на НАТО и западните корпорации, (източване на човешки ресурси) и да ползват територията ни като плацдарм за новата студена война срещу Русия.
42
0
 
43
 
! Отговори
Циник преди 5 години
"Как да ги платя, като *** живеят там?"Така си е .... ние сме правова държава ... а гореспоменатите - са над нея...Данъци не плащат - те са за серceмите с работа
41
0
 
40
 
! Отговори
трайчо преди 5 години
за съжаление това не е единствения случай. АКо говорим за махалите то е така при повече по половината *** махали в България, а някои от местата са много апетитни и струват много пари. Същото е положението и с Максуда във Варна.Уви държавата не показва никакви признаци на желание да реши този проблем и дава отново права на едни граждани пред други.Да си българин в България и собствената ти държава да нехае за теб, ето това е управлението на България в момента.
40
0
 
31
 
! Отговори
ikar преди 5 години
До АнонименСамо че в този случай общината най-вероятно да се задейства и да ви изгони, да разруши постройката и изобщо да приложи всички възможни средства. Мои приятели се принудиха да се продадат на безценица апартамент в кв. Тракия - Пловдив, точно заради съжители от този етнос.
39
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от БХК няма ли да се изкажат по въпроса?
38
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не получаваш съдействие от държавата по този въпрос, но пък получаваш сметката за данъка.
37
1
 
34
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Така е в светлата демокрация, в нея индусите са царе, а ние плащаме, спомняйте си палячовците от съюза на държавна сигурност сега и ,че времето било ваше, не времето е тяхно, а вие сте балъците на хилядолетието, че избрахте този път ;) !!!!
36
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами държавата да си ги плати тези данъци Щом бездейства Бих посъветвал ромите ...отивайте у Цецо там ще ви е по удобно
35
0
 
41
 
! Отговори
Фандъкова преди 5 години
Утре отивам да строя пред на Цецо Блока една малка къщичка, пък ,който иска да плаща данъците!
34
0
 
33
 
! Отговори
ikar преди 5 години
До БПФПреди няколко години ичаше предаване по ТВ за подобен случай в София, ако не се лъжа беше в Орландовци. Мнението на Еворпейските специалисти от Брюксел беше, че хората няма къде да живеят и не могат да бъдат съборени къщите им, без да се интересуват, че имотът е частен и т.н.
33
0
 
41
 
! Отговори
Сп???нс преди 5 години
геноцида е в действие, със сигурност от общината ще почакат още година, после ще я дадат на ЧСИ , докато се жалва дългът ще набъбне и накрая от същата тази община ще й направят услуга да и купят имота, като парите ще отидат за покриване на задължението от 1000лв
32
0
 
55
 
! Отговори
БПФ преди 5 години
Първо частната собственост е неприкосновена и второ: незаконното строителство е криминализирано по закон. Тая жена и другите потърпевши трябва да си търсят правата по съдебен ред, ако трябва пред международните европейски съдилища. Недопустимо е основните ни конституционни права да бъдат нарушавани абсолютно безнаказано, само защото нарушителите били от гнъсният eтнoс.
31
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защп държавата защитава тези, които не са чували за работа и плащане на данъци и сметки, т.е. с нищо не са полезни?...
30
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
къде е държавата?!... Цецо апартамента ако му се нанесат една тумба дали ще му е добре, в новия 250 кв апартамент?...
29
1
 
45
 
! Отговори
незапознат преди 5 години
ха на бас ,че ако аз се настаня в чужд имот , няма да остискам и 2 дена.
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туй се нарича черно риелтърство,риелтърите набелязват някакъв имот и започват да досаждат и всяват смут сред и над собствениците на имот независимо,че собствениците на имота не искат да го продават,риелтърите се ползват от неразбории в законодателството и незащитеноста на собственоста в законодателството и дотягат на собствениците постоянно докато законодателно не ги изметат от сцената със сценките им особено тия .
27
1
 
43
 
! Отговори
Мирослав преди 5 години
Много е лесно да се каже Идва багера и бута... Някой от вас ходил ли е изобщо в този квартал? Знае ли какво е положението там? Ако не си с 10 буса жандармерия, не посягай на никой... Общината да плати земята на хората и после да се оправя с ***!