Великден след месец, но цените на яйцата вече са нагоре

В четири области скокът е с до 12%
14
Великден след месец, но цените на яйцата вече са нагоре
Снимка: архив, БулФото

Месец преди Великден яйцата поскъпват. В четири области на страната скокът в цената е с до 12%, по данни на Системата за агропазарна информация.

Според последния седмичен бюлетин средната цена на стандартните яйца е 27 стотинки за брой, като има райони, в които тя достига до 38 стотинки.

Експертите не се наемат с прогноза дали поскъпването ще продължи и до какви нива ще стигнат цените до края на април, когато е Великден, предаде БНР.

Поскъпване, но по-незначително, има и при месото и млечните продукти.

Миналата година преди празника статистиците на системата пресметнаха, че стандартно Великденско меню за четиричленно семейство, включващо агнешко месо, хляб, салати, млечни продукти, бира и ракия, струва между 90 и 100 лева на домакинство, като най-скъпа излизаше Великденската трапеза в Русе, а най-евтина – в Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ЮК една *** от 30 яйца струва между 2.49 - 3.49!
9
1
 
5
 
! Отговори
Някъде в Европа преди 5 години
Тук където живея една кутия с 10 яйца струва 1,15 евро . И цената си стои такава от няколко години . Дали щото тук си нямат Великден ? Или щото си нямат такива търгаши както тези в БГ ?
8
2
 
5
 
! Отговори
Германия преди 5 години
От години живея тук. За всеки празник цените Падат! Има отстъпки ,които не са само на етикет,а масло,захар,брашно,мляко са по евтини! Купих 2 бр кисело мляко" на баба" от новооткрито бг магазинче с цена върху тях 1.19лв за 0,400г 4,5% ! За сравнение 1килограм гръцки или турски йогурт 10% купувам за 1?.10цента!!!!!
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че все още не внасяме яйца, но и това ще стане. Левче яйцето така наредиха от Брюксел.
6
3
 
4
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Тук важна роля играе и обстоятелството, че липсва елестичност в търсенето на яйцата... Хората не могат да заменят тази стока с друга за празника, както и останалите характерни за Великден неща. На Коледа е по-различна ситуацията, защото търговските вериги знаят, че хората ще купуват всякакви неща за подаръци на своите близки, но не знаят към какви стоки по-конкретно ще се ориентират хората. Затова намялат всички там с някакъв процент, за да може хората да купят максимално от всичко.
5
9
 
12
 
! Отговори
Живущ в Америка преди 5 години
В САЩ е обратното. По празници цените падат. Така е и почти навсякъде в Западна Европа. Докато служите на Русия и Путин и се дърпате от запада така ще е. Търпете щом ви е толко акъла... Колкото и да плювате запада, тук най-малкото има толерантност и уважение към човека. Ама това ви е още останало от престъпните ви комунистически деди...Какво се учудвам!?
4
2
 
20
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Не се научиха родните пишман-бизнесмени, че могат да правят пари от по-голям оборот, а не от вдигане на цените.... Ама за тази цел и стоката им трябва да е качествена!
3
4
 
14
 
! Отговори
препатил преди 5 години
Ако това се случи в Турция , Ердо ще им разкаже играта ! Тука преди всеки празник дране .
2
2
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
преди две години се вдигна цената на маслото и яицата но никои не дава обяснениекакво става
1
2
 
25
 
! Отговори
Ден година храни преди 5 години
Привет от една друга нормална европейска държава, където цената на яйцата ПАДА преди и по време на Великден.