От борсата до трапезата ни: Краставиците двойно по-скъпи

Докато сме зависими от вноса, цените ще растат, според земеделци
80
От борсата до трапезата ни: Краставиците двойно по-скъпи
Снимка: архив, БулФото

Търговци надуват двойно цената на краставиците, заяви председателят на Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция Атанас Кунчев.

По думите му от оранжериите ги продават по 1,60- 1,80 лева за килограм на едро, а в магазините и по пазара цената е двойна 3,60 - 4 лева за кг.

Има и гръцки краставици, които са по-евтини от нашите и се продават на борсите по 1,40 лв. за кг. Все още оранжериите не изкарват достатъчно количества домати, за да предлагат на пазара. До края на месеца ще започнем да зареждаме български домати, посочи председателят на асоциацията пред "Труд".

По думите му цените в момента са високи, защото няма родно производство на пазара.

Драстично е паднала цената на салатите – на борсата бройката се продава по 35 стотинки. Преди седмица беше по 50-60 стотинки. На пазара обаче салатата върви по левче за бройка.

От 26 до 29 април цената ще се вдигне заради Великденските празници, прогнозира Атанас Кунчев.

Ягодите, които се предлагат в момента на пазара, са вносни от Гърция, твърди агрономът Николай Недялков. Те са американски сортове, които се преразмножават от италианците. "Освен това ягодата не трупа нитрати и пестициди. Самият плод е така създаден да е абсолютно чист”, добави агрономът.

У нас ягоди произвеждат най-вече млади ентусиасти, които според мен си губят времето, тъй като пазарът е залят с вносни ягоди. Но все пак успяват да си ги продадат по някакъв начин, заяви Недялков. И добави, че със затоплянето на времето и на пазара ще се намират български ягоди, но в малки количества.

Най-сериозният проблем за сектора е пазарът на зеленчуци у нас. Докато се толерира вносът и то незаконният, нещата ще стават още по-зле, категоричен е Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите.

Става въпрос за стоката, която се вкарва с бусове от Гърция, без да се декларира. "Внасят се 20 тона, а се осчетоводяват 3 тона и само върху тях се плаща ДДС. Българският производител обаче не може да продава без ДДС и това ни поставя в неконкурентна среда", посочи той. Трифонов беше категоричен, че държавата не насърчава родното производство.

Много от зеленчукопроизводителите преминават към зърнопроизводството, защото субсидиите там са по-големи, обяснява Слави Трифонов

По думите му докато страната ни е зависима от вноса, цените у нас ще стават все по-високи. "Вносът стана монополист – у нас той е над 50%. С неофициалния внос става над 85 на сто от пазара", изчисли Трифонов.

По думите му в момента по магазините има български краставици, лук, чесън и салати. До 2 седмици трябва да излязат и българските домати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До транспорт2 стинки/ кило е "оскъпяването"!НЯМА разумна аргументация за буквално двойният, че и троен скок на цените! чиста спекула, "стъпала" на всеобщото покачване на енергийните цени, идващи от про-кремълската дс-енергийна мафия!
66
1
 
4
 
! Отговори
транспорт преди 5 години
Работя в транспортна фирма.Днес сключихме сделка с клинет който иска да доставим 11 тона краставицо от София до Велинград. Сделката е на стойнос 230 лева .Лесно е да се семтне колко оскъпявя транспорта за килограм ... май не е чак толкова много
65
2
 
1
 
! Отговори
До 66 от Ииии преди 5 години
Както виждаш въпреки призивите да не се увеличава хляба, производителите не работят на загуба, а си покачват цените и хората, като нямат избор, го копуват. Аз ти говоря за реални факти, а ти с хипотези на глупостта.
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 66Ти пък си хептен тъпо парче.Ако не продаде на загуба, ще трябва да изхвърли продукцията.
63
6
 
3
 
! Отговори
До 64 от Ииииии преди 5 години
Абе ти чувал ли на каква база е ценообразуването. Вие Герберите сте *** парчета. За производството на тези краставици нали в оранжерията трябва вода за напояване (Тя поскъпна), нали трябва ток за помпи и праскачки(тока поскъпна ), нали трябва гориво за транспортиране на продукцията, за генератори, за доставки(горивата поскъпват). Когато на производителя му поскъпва ток, горивата и вода, та той какво да прави? Да продава на загуба?
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 58Яж заешко чиста работа!--от време на време ям, при това - домашно отгледано! но не си мисли, че ще ходя "да купувам" заека ти!
61
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 61Цените наистина са завишени, но и заплатите ни са малки.--че те заплатите като бяха по-ниски, тогава и цените бях по-ниски, спомняш ли си, при това от 2 до 3 пъти по-ниски цени бяха!и какво излиза - увлечението на заплатите води до увеличение на вашите разходи!
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПеркоТ.е. ако краставицата излиза 1 лв. на дребно трябва да е 4 лв.--хм.... че преди 2-3 години, как така СЪЩАТА КРАСТАВИЦА беше около лев, а през лятото и под лев?кво се е променило физически с тази краставица?! не съм убеден, че тя се е променила... променила се е алчността на лихварите, защото ЦЯЛОТО ПОСКЪПВАНЕ, което идва световното-"отгоре" е заради печалбите на ши-баните лихвари, които сериозно спаднаха с отлива на нови кредитни май.муни!ВСИЧКО се прави заради Лихвата, всичко!
59
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИииииииуИиииии. ама си голям разбирач.толкова много разбираш, а на практика не си способен 500лв да си заработиш.
58
3
 
8
 
! Отговори
Иииииииу преди 5 години
Цените наистина са завишени, но и заплатите ни са малки. На дъното в ЕС сме и това е факт. Нали имаше статия, че отделяме 40-50% от заплата за храна и сметки, а на запад този процент е 10-15%.Не виждам министерството на икономиката, да има план за развитие, като се привлекат инвеститори, да се промени закона, че да не ти крадът фирмата, да се изготвят разрешителни с прескачане на администрацията,която взима подкупи, да се направят държавни предприятия в сфера, която има голяма възвращаемост и др
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наско Кунчев да си продава краставиците директно на пазара и да не ме занивама с простотията си.
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И търговците са прави за себе си,и производителите са си прави!Жалко за крайния потребител.Във всяка сфера е такова положението!
55
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 54Яж заешко чиста работа!
54
6
 
2
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Ценообразуването е абсолютно нормално и логично - от производителя (вносителя) до борсата х 2 и от борсата до търговеца на дребно още х 2. Т.е. ако краставицата излиза 1 лв. на дребно трябва да е 4 лв.
53
2
 
6
 
! Отговори
баба Сийка преди 5 години
едно време, га бях млада, имаше един комшия с ей такава краставица и с ей такива домати.
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 55А за 20 ст. можеш да ядеш някоя втасала маруля останала от разсада...--тц, ти ще си ядеш втосоло, при това - втасала за 1 лев!
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 431/4 пиле е 1 бутче. Кого ще нахраниш с 1 бутче? Себе си?А близките ти?1 печено пиле върви 9лв броя. Имаш ли представа от цени?---ти ако знаеш това "пиле", как е израстнало, НИКОГА повече не би го докоснал, ако и по 1лв да го пуснат!
50
5
 
4
 
! Отговори
до 53 преди 5 години
Тука голям го вадиш, ама на празника ще тръгнеш по пазарите и да се озърташ като мишчица... Колкото и да те боли истината е това - масовия прекупвач продава на колкото може по-ниски цени защото там конкуренцията е голяма. Евентуално тези които правят пари са собствениците на големи складове които внасят. Бил съм в бизнеса - единици изкарват. Най-лесно е да се хвърля вината на дребния търговец. А за 20 ст. можеш да ядеш някоя втасала маруля останала от разсада...
49
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До sante_dogКойто мисли, че прекупвачите са се поцепили да печелят да заповяда - към 35 стотинки да добави--НЕ ме интересува, какви са ти разходите!моята цена 20 ст ... оке щеш! яж си ги сам за лев!
48
4
 
8
 
! Отговори
sante_dog преди 5 години
"Драстично е паднала цената на салатите на борсата бройката се продава по 35 стотинки... На пазара обаче салатата върви по левче за бройка."Който мисли, че прекупвачите са се поцепили да печелят да заповяда - към 35 стотинки да добави:1. Гориво и амортизации (стоката не идва сама по пазарите)2. Заплати (някой трябва да я продава)3. Наем - маса, магазин и т.н.4. Данъци5. Развалена стока - Българските производители обичат да сложат отгоре хубавото а в чувала смрад.6. Печалба