Казус: Гонят военни пенсионери, 100% инвалиди, от дома им

Нов закон принуждава Станислав да напусне жилището
Обновена: 28 мар 2019 08:18 | 28 мар 2019 08:18, Петя Славова
46

Пенсионери, със 100% инвалидност, има опасност да останат без покрив над главите си. Те живеят в жилище на министерството на отбраната над 35 години. Преди години обаче получават заповед, че трябва да напуснат ведомственото жилище. От тогава започва и тяхната борба.

Станислав Бутенко служи на българската армия повече от 20 години. Преди време обаче разбира, че трябва да напусне ведомственото жилище, предаде Bulgaria ON AIR.

Синът му Пламен разказва, че имало закон, който бил създаден 2009 година, че военнослужещи, които нямат навършени, към създаването на този закон, 65 годишна възраст нямат право да обитават тези жилища, а баща му по това време бил на 63.

През 2017 година семейството получава заповед, че има един месец да освободи жилището.

От стреса майката на Пламен получила инсулт още същия ден. Семейството отправя жалба срещу заповедта.

Законът гласи, че докато работят към държавата - имат право на ведомствено жилище. Пенсионират ли се - освобождават даденото им. А след 2010 година жилища на министерството на отбраната, където има гарнизони, не могат да се закупят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Мда преди 5 години
До House M.D.Може и да си плащат за нея.
33
1
 
1
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Съжалявам, че хората боледуват, но все пак...Колкото и изненадващо да звучи за тях - съществуава нещо, наречено квартира под наем. В нея се живее също тъй нормално, както в тяхната, с тази разлика, че за това се плащат пари. Разбирам, че един военен е свикнал на прибира, а не да вади от джоба, но човек трябва да се приспособява. Има болни хора, живеещи под наем по тавани и сутерени и даже нямат син, който да им помага.
32
0
 
2
 
! Отговори
до 16(Вълнаро) преди 5 години
Сещам се за случка в казармата.Синът на един офицер бил 8 -ми клас и баща му научил задачите за контролното по математика.И така събрали се 4 -*** офицери и след 2 часа напъване -резултат никакъв.Видял ги старшина пред пенсия и им казал,че ще намери някой войник приет за студент да им реши задачите.И старшината намери мен.След 20 минути им дадох написаното и наградата ми беше един ден градски отпуск.Нашите офицери не се интересуваха от науки и техника.Бяха шампиони по пиене,не по математика!
31
3
 
6
 
! Отговори
тя преди 5 години
Безобразие ! Нямам думи за какъвто и да е коментар!
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...Преди години обаче получават заповед, че трябва да напуснат ведомственото жилище...___Знаели са,че трябва да напуснат и са започнали безсмислена "борба" с вятърни мелници и против закона.Да кандидатстват за общинско жилище или децата им да се погрижат за тях.10 години се инатят да напуснат ведомствено жилище.
29
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Живеем така както заслужаваме, в егоизъм и алчност. Генетичния българин е малцинство. 500 г....
28
0
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
За изминалата една година тази статия се обнародва за 8-ми път.
27
5
 
18
 
! Отговори
ААА преди 5 години
Вместо състрадание, от единични случаи, изводи и обобщения правят. Затова сме на този хал. Другите така, пък ние - онака. Спрете се! Става въпрос за пенсионери, 100% инвалиди. Всеки знае себе си, стига сте писали, гледайки от собствената си камбанария!! С нещо няма да се ощети Министерството на отбраната, ако остави хората да доживеят дните си. Човещината бяга от хората. Какво доживяхме?
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е кое не е ясно, жилищата не са общински а ведомствени, на всеки който е получил такова му е обяснено чемесец след нспускане нс МО го освобождава. Много хитруваха и не ги освобождаваха докато имаха деца ди 18 г. Просто плащаха троен наем който реално идва три пъти по нисък от свободен наем в София примерно.
25
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истина е, че много от жените на военните не работеха. За една част от тях това е обяснимо, защото живееха заедно с мъжете си в такива гарнизони, че беше трудно да им се намери работа.Но не бяха малко и онези, които наистина не желаеха да работят и си стояха вкъщи дори и в случаите, когато живееха в градове и ги назначаваха на работа с предимство, стига да пожелаят.
24
2
 
14
 
! Отговори
Имам съседки,които преди 5 години
разказват като вицове разни случки с момиче от провинцията, което било дошло в София на курсове за няколко месеца, но се представяло за студентка. За това кратко време успяло да забременее от ел.техник, който работел към военните и се омъжило за него.Същата се хвалела "Аз не готвя. Мъжът ми носи храна от техния стол, хем знаете ли с колко много месо!" И се държала като гранд-дама с лекарки, учителки и юристки, които живеели в същата сграда. Спрямо дъщерите им пък била високомерно снизходителна.
23
5
 
17
 
! Отговори
А помните ли преди 5 години
началото на 90-те години, когато по магазините хранителните продукти се свършваха половин час след отварянето на супермаркетите? На ул."6-и септември" в София, до градинката пред Военния клуб, имаше някакъв стол, от който жените на военните си взимаха храна в канчета. Не знам защо дразнеха останалите граждани, като обясняваха какво точно и в какви количества им се полага като порции.
22
2
 
17
 
! Отговори
Когато започнах преди 5 години
работа, по-възрастните ми колеги все още споделяха неприятни случки от соца, предизвикани от някогашна служителка в канцеларията, която от мързел, а също и от извратено желание да се представя като много значима, ги разигравала с дни, когато се налагало да им даде обикновен документ, състоящ се от 1-2 изречения, написани на бланка. Когато се оплаквали на директора, той отговарял, че не може да я уволни, нито да я накаже, защото мъжът й бил офицер. Понякога й правел кротки забележки, тя нехаела.
21
8
 
11
 
! Отговори
Циник преди 5 години
У нас военните бяха и са - каста от привиллегировани ... не изпитвам жалост!
20
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво тиква всичко е ок,икономиката цъфти както казваш,мед.сестри пищят,стари хора на улицата браво тиквенико справяш се чудесно да умориш и последните останали българи.
19
4
 
15
 
! Отговори
Защо не бил пестил? преди 5 години
Забравяте, че съпругите на много военни не работеха,дори когато имаха тази възможност. Именно заради по-високите заплати и останалите привилегии,сума ти момичета от времето на соца чудо правеха, за да се омъжат за военен.Не знам какъв е конкретния случай, затова не мога да отсъдя.Но познавам не една и две празноглави мързелани, които или получаваха айляшки административни длъжности, защото мъжете им били военни и се държаха безотговорно спрямо служ.си задължения, или предпочетоха да си работят
18
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горките възрастни хора!!! Това в "мила родино ти си земен рай" ли се е случило???
17
5
 
20
 
! Отговори
даскал Пандо преди 5 години
До ВълнароЕ ти как смяташ,че 90% от българите сме купили жилищата си ???Естествено ,че с лишения ! А мита за тежкия живот на военните го разправяй като приказка на младите! Мой приятел,бивш военен ,ми е разправял ,че за 30 години служба в БНА е изстрелял пет /5/ патрона...А и заплатите им бяха далеч по-високи от тези на инженери,доктори,учители...
16
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по соца.военните си живуркаха,и мързелуфаха,гледаха къде да идат да се напият яко.И полиц. беше същото,ядене ,кражби и лежачка.Трябваше веднъж седмично да ги пращат да,чукат камъни за отмора
15
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България ... а и другаде ... военните са непроизводителна част от обществото... живееща от данъци.Разликата с други "държавни чиновници" на хранилката ми убягва.