Тревожно: Наредба ограничава достъпа до нови терапии!

Тежката процедура влиза в сила от 1 април
31 мар 2019 09:30, Петя Славова
41
Тревожно: Наредба ограничава достъпа до нови терапии!
Снимка: архив, Reuters


Достъпът до нови терапии ще бъде затруднен, заради нова лекарствена регулация, алармира Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители. Това ще стане след като на 1 април влезе в сила Наредба 10 на Министерството на здравеопазването, публикувана в "Държавен вестник", предаде "Дарик".

По думите му наредбата ще забави достъпа до терапиите с около три години. Ако даден продукт влезе до 30 септември т.г. в Позитивния лекарствен списък, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще започне да го реимбурсира през 2020 г., но ако не успее, реимбурсирането му ще бъде отложено най-рано за 2021 г., обясни той. Новите терапии достигат до пациентите в Германия няколко седмици след като са били разрешени за употреба, а в България сега процесът отнема поне две години, допълни Денев.

Според Денев тежката процедура в регулацията води до отказ компаниите да регистрират продукта си в България. През последните три години от 121 одобрени за употреба нови терапии българският пациент има достъп до 23, което е по-малко в сравнение с 2017 г., каза още той.

След 1 април България ще започне да заплаща нови терапии, едва след като те бъдат одобрени от държави, в които досега най-бавно са били одобрявани, изрази тревогата си Денев. В промените на наредбата се изисква дадено лекарството да е заплащано от обществен здравноосигурителен фонд в 5 от 17 държави, за да го заплаща и НЗОК, но не е ясно какво би станало, ако то е заплащано от друг източник, допълни той.
Аптекари се опасяват, че няма да могат да продават лекарства
Друга промяна, която би затруднила достъпа до иновативно лечение, е изискването фармацевтичните компании да плащат на Здравната каса още една сума над тази, която в момента връщат като договорена отстъпка от цената на медикамент. За миналата година в бюджета на НЗОК са постъпили 160 млн. лв. от договорени отстъпки, а след 1 април компаниите ще трябва да плащат допълнително, ако се надвиши планираният разход за лечение с даден медикамент.

Публичните разходи за здравеопазване в България се очаква през тази година да бъдат малко над 5 млрд. лева, а за лекарства - 1,4 млрд. лева, което е близо 23% без ДДС, посочи още Денев и допълни, че системата ни харчи за лекарства колкото и другите държави в Източна Европа.


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Щом нямаш достъп до здравеопазването- Закривайте тая *** с роби .
22
3
 
1
 
! Отговори
AZ преди 1 година
Нищо не се ограничава,просто няма да го плаща касата,а пациентът.Няма да харчи пари за плюскане,пиене и цигари, а за лечение. Безплатното свърши.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добрите медикаменти изчезнаха от аптеките - медикаменти нескъпи, но изправящи човек на крака! Предположението ми е, че са отсвирени, за да се пробутват онези, струващи хиляди, източващи здравната каса. Поради тази причина са и лекарствените екскурзии. Наскоро лекар ме убеждаваше, че синактен депо е отречен като медикамент. Странно защо тогава NOVARTIS продължават да го произвеждат и да се предлага в аптечната мража на всички развити държави?
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещата са ясни - БОЛНИТЕ ДА НЯМАТ ДОСТЪП И КАСАТА ДА НЕ СЕ ОХАРЧВА!!!
Какво толкова има да се коментира?
19
1
 
2
 
! Отговори
dolu grob преди 1 година
emi nakraja na godinata trebwa da ima edni 3-4 miliarda izlishyk ta Tikwata da si napylni djoba otnovo i otnovo.a che bylgarite shte umirat, puka mu na banditskata kaska!
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като дойде БСП ще цъфнем и ще вържем!
17
4
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ИСКАХТЕ ГРОБ НА ВЛАСТ НА ВИ ГРОБ!
16
1
 
23
 
! Отговори
Свилен преди 1 година
Какъв разкош!Цял живот плащаш здравни осигуровки,но недай си боже да се разболееш и да нямаш връзки или пари-ще те оставят да умреш пред болницата като куче.
15
0
 
24
 
! Отговори
Лешояд преди 1 година
Закривайте здравната каца, докато не са започнали дела в европейските съдилища за отказ от здравна помощ срещу бг.
По-голяма глупост от здравното осигуряване в бг - няма.
Цял отбор побъркани политици се упражняват от 20 години кой ще направи по-големи поразии, в резултат гробищата (и избирателните списъци) са препълнени.
14
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама торорке пушек от горе надолу ходи ли та мрънкаш а или ти си мрънкаш всеки ден я викни 112 имате навика да даваме фонд за дарения *** пии си хапчетата и иди на психиатър
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за облъчените гирбави тролчета
медицината в българия преди 89 година беше на по-високо нива от турция и гърция
тука идваха даже за операции на сливици да не говорим за останалото
плащаха в долари в нашите болници
сега сме 30 години зад турците и не е виновен бай тодор ами такива по.сер.ковци дето
си избират крадливите упавници и после бае ви тодор виновен
12
1
 
11
 
! Отговори
В един ред преди 1 година
Какъвто народа такива и управниците му ....................ПРОСТИ !
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всички са за смяна, всички да напуснат парламента, не ги бива. да има само министри, които да вършат работа по министерства. Инак, нищо не се прави, само хрантутим апартаментгейци.
10
15
 
5
 
! Отговори
Помня преди 1 година
До Бай Тодар 8 Тодаре , сигурно си млад и нямаш представа каква изостанала медицина имахме някога .Няма западни лекарства и консумативи , няма модерна техника.Баща ми почина на 56. Три години в най "елитните " болници не могат да поставят диагноза.Абе като всичко останало.Мизерия.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да сменим ГЕРБ, Борисов и Цветанов с апартанебтите и да дойдат БСП и Корнелия които живеят под наем и ще има пари за терапии.
8
3
 
19
 
! Отговори
Бай Тодар преди 1 година
Вместо терапия - да ядата болните банани!
Бананова терапия в бананова република!
7
4
 
17
 
! Отговори
Православен преди 1 година
Да се разбира Геноцида на Бойко и Цецо продължава!
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медицината постоянно носи нещо ново, а статистиката не иска и да знае за това, и постоянно отчита нарастване на броя на болестите и болните.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
медицината постоянно носи нещо ново, което дава възможност за живот. Ние няма да имаме достъп до него. това е чудовищно, държавата спъва най-важното развитие. Тя не помага, не поддържа, само пречи!
4
4
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
Какво означава "иновативно"?