Тревожно: Наредба ограничава достъпа до нови терапии!

Тежката процедура влиза в сила от 1 април
31 мар 2019 09:30, Петя Славова
41
Тревожно: Наредба ограничава достъпа до нови терапии!
Снимка: архив, Reuters


Достъпът до нови терапии ще бъде затруднен, заради нова лекарствена регулация, алармира Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители. Това ще стане след като на 1 април влезе в сила Наредба 10 на Министерството на здравеопазването, публикувана в "Държавен вестник", предаде "Дарик".

По думите му наредбата ще забави достъпа до терапиите с около три години. Ако даден продукт влезе до 30 септември т.г. в Позитивния лекарствен списък, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще започне да го реимбурсира през 2020 г., но ако не успее, реимбурсирането му ще бъде отложено най-рано за 2021 г., обясни той. Новите терапии достигат до пациентите в Германия няколко седмици след като са били разрешени за употреба, а в България сега процесът отнема поне две години, допълни Денев.

Според Денев тежката процедура в регулацията води до отказ компаниите да регистрират продукта си в България. През последните три години от 121 одобрени за употреба нови терапии българският пациент има достъп до 23, което е по-малко в сравнение с 2017 г., каза още той.

След 1 април България ще започне да заплаща нови терапии, едва след като те бъдат одобрени от държави, в които досега най-бавно са били одобрявани, изрази тревогата си Денев. В промените на наредбата се изисква дадено лекарството да е заплащано от обществен здравноосигурителен фонд в 5 от 17 държави, за да го заплаща и НЗОК, но не е ясно какво би станало, ако то е заплащано от друг източник, допълни той.
Аптекари се опасяват, че няма да могат да продават лекарства
Друга промяна, която би затруднила достъпа до иновативно лечение, е изискването фармацевтичните компании да плащат на Здравната каса още една сума над тази, която в момента връщат като договорена отстъпка от цената на медикамент. За миналата година в бюджета на НЗОК са постъпили 160 млн. лв. от договорени отстъпки, а след 1 април компаниите ще трябва да плащат допълнително, ако се надвиши планираният разход за лечение с даден медикамент.

Публичните разходи за здравеопазване в България се очаква през тази година да бъдат малко над 5 млрд. лева, а за лекарства - 1,4 млрд. лева, което е близо 23% без ДДС, посочи още Денев и допълни, че системата ни харчи за лекарства колкото и другите държави в Източна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Щом нямаш достъп до здравеопазването- Закривайте тая *** с роби .
20
3
 
1
 
! Отговори
AZ преди 5 години
Нищо не се ограничава,просто няма да го плаща касата,а пациентът.Няма да харчи пари за плюскане,пиене и цигари, а за лечение. Безплатното свърши.
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещата са ясни - БОЛНИТЕ ДА НЯМАТ ДОСТЪП И КАСАТА ДА НЕ СЕ ОХАРЧВА!!!Какво толкова има да се коментира?
18
1
 
2
 
! Отговори
dolu grob преди 5 години
emi nakraja na godinata trebwa da ima edni 3-4 miliarda izlishyk ta Tikwata da si napylni djoba otnovo i otnovo.a che bylgarite shte umirat, puka mu na banditskata kaska!
17
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като дойде БСП ще цъфнем и ще вържем!
16
4
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ИСКАХТЕ ГРОБ НА ВЛАСТ НА ВИ ГРОБ!
15
1
 
23
 
! Отговори
Свилен преди 5 години
Какъв разкош!Цял живот плащаш здравни осигуровки,но недай си боже да се разболееш и да нямаш връзки или пари-ще те оставят да умреш пред болницата като куче.
14
0
 
24
 
! Отговори
Лешояд преди 5 години
Закривайте здравната каца, докато не са започнали дела в европейските съдилища за отказ от здравна помощ срещу бг.По-голяма глупост от здравното осигуряване в бг - няма.Цял отбор побъркани политици се упражняват от 20 години кой ще направи по-големи поразии, в резултат гробищата (и избирателните списъци) са препълнени.
13
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама торорке пушек от горе надолу ходи ли та мрънкаш а или ти си мрънкаш всеки ден я викни 112 имате навика да даваме фонд за дарения *** пии си хапчетата и *** на психиатър
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за облъчените гирбави тролчетамедицината в българия преди 89 година беше на по-високо нива от турция и гърциятука идваха даже за операции на сливици да не говорим за останалотоплащаха в долари в нашите болницисега сме 30 години зад турците и не е виновен бай тодор ами такива по.сер.ковци детоси избират крадливите упавници и после бае ви тодор виновен
11
1
 
11
 
! Отговори
В един ред преди 5 години
Какъвто народа такива и управниците му ....................ПРОСТИ !
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всички са за смяна, всички да напуснат парламента, не ги бива. да има само министри, които да вършат работа по министерства. Инак, нищо не се прави, само хрантутим апартаментгейци.
9
15
 
5
 
! Отговори
Помня преди 5 години
До Бай Тодар 8 Тодаре , сигурно си млад и нямаш представа каква изостанала медицина имахме някога .Няма западни лекарства и консумативи , няма модерна техника.Баща ми почина на 56. Три години в най "елитните " болници не могат да поставят диагноза.Абе като всичко останало.Мизерия.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да сменим ГЕРБ, Борисов и Цветанов с апартанебтите и да дойдат БСП и Корнелия които живеят под наем и ще има пари за терапии.
7
3
 
19
 
! Отговори
Бай Тодар преди 5 години
Вместо терапия - да ядата болните банани! Бананова терапия в бананова република!
6
4
 
17
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Да се разбира Геноцида на Бойко и Цецо продължава!
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Медицината постоянно носи нещо ново, а статистиката не иска и да знае за това, и постоянно отчита нарастване на броя на болестите и болните.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
медицината постоянно носи нещо ново, което дава възможност за живот. Ние няма да имаме достъп до него. това е чудовищно, държавата спъва най-важното развитие. Тя не помага, не поддържа, само пречи!
3
4
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Какво означава "иновативно"?
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
здравеопазването у нас не подържа живота. Закриха фонда за деца, всичко прави за да ни заличи. Защо ние не го заличим официално, поне да се знае!