Тревожно: Наредба ограничава достъпа до нови терапии!

Тежката процедура влиза в сила от 1 април
31 мар 2019 09:30, Петя Славова
41
Тревожно: Наредба ограничава достъпа до нови терапии!
Снимка: архив, Reuters


Достъпът до нови терапии ще бъде затруднен, заради нова лекарствена регулация, алармира Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители. Това ще стане след като на 1 април влезе в сила Наредба 10 на Министерството на здравеопазването, публикувана в "Държавен вестник", предаде "Дарик".

По думите му наредбата ще забави достъпа до терапиите с около три години. Ако даден продукт влезе до 30 септември т.г. в Позитивния лекарствен списък, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще започне да го реимбурсира през 2020 г., но ако не успее, реимбурсирането му ще бъде отложено най-рано за 2021 г., обясни той. Новите терапии достигат до пациентите в Германия няколко седмици след като са били разрешени за употреба, а в България сега процесът отнема поне две години, допълни Денев.

Според Денев тежката процедура в регулацията води до отказ компаниите да регистрират продукта си в България. През последните три години от 121 одобрени за употреба нови терапии българският пациент има достъп до 23, което е по-малко в сравнение с 2017 г., каза още той.

След 1 април България ще започне да заплаща нови терапии, едва след като те бъдат одобрени от държави, в които досега най-бавно са били одобрявани, изрази тревогата си Денев. В промените на наредбата се изисква дадено лекарството да е заплащано от обществен здравноосигурителен фонд в 5 от 17 държави, за да го заплаща и НЗОК, но не е ясно какво би станало, ако то е заплащано от друг източник, допълни той.
Аптекари се опасяват, че няма да могат да продават лекарства
Друга промяна, която би затруднила достъпа до иновативно лечение, е изискването фармацевтичните компании да плащат на Здравната каса още една сума над тази, която в момента връщат като договорена отстъпка от цената на медикамент. За миналата година в бюджета на НЗОК са постъпили 160 млн. лв. от договорени отстъпки, а след 1 април компаниите ще трябва да плащат допълнително, ако се надвиши планираният разход за лечение с даден медикамент.

Публичните разходи за здравеопазване в България се очаква през тази година да бъдат малко над 5 млрд. лева, а за лекарства - 1,4 млрд. лева, което е близо 23% без ДДС, посочи още Денев и допълни, че системата ни харчи за лекарства колкото и другите държави в Източна Европа.


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
здравеопазването у нас не подържа живота. Закриха фонда за деца, всичко прави за да ни заличи. Защо ние не го заличим официално, поне да се знае!
2
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фармацевтичната мафия няма наяждане..................опасни са те !
1
3
 
22
 
! Отговори
Цецко ухото с етажа преди 1 година
Така е при генерал Борисов наричан още способния. Просперитет, устойчиво развитие, благоденствие, стабилност и видими резултати.