Средновековната църква в Беренде се руши, държавата нехае?

Законът задължава, но никой не го изпълнява
2 апр 2019 18:52,
20
Средновековната църква в Беренде се руши, държавата нехае?
Снимка: Православна младеж – Света Петка Търновска

Уникалната средновековна църква "Св. Св. Петър и Павел" до драгоманското село Беренде продължава да се руши, изоставена на произвола на времето и природните стихии, а в Министерството на културата не отпускат необходимите средства за спешната реставрация на безценните й стенописи от XIII – XIV век, сравними само с тези в Боянската църква, заявяват от сдружение "Православна младеж – Света Петка Търновска".

Още по темата

Старинната църква се намира на левия бряг на река Нишава в местността "Селище", датирана е от периода на Второто българско царство и се смята, че е построена по времето на цар Иван Асен II, в първата половина на 13-ти век.

Гробищната църква при с. Беренде е обявена за "народна старина" в "Държавен вестник" още през далечната вече 1927 година. Стенописите в храма – дело на изкусни майстори зографи, са обявени за паметник на културата от национално значение през 1966 г. Самата църква до с. Беренде, община Драгоман, е декларирана като художествен паметник на културата от НИПК през 1978 г.

Към днешна дата държавата не прави почти нищо за възстановяването на тази светиня, а състоянието на древната църква и най-вече на стенописите в нея се влошават буквално от ден на ден.

От православното младежко сдружение припомнят, че през 2007 година злосторници демонтират и отнасят незнайно къде медния покрив на църквата "Св. Св. Петър и Павел", в резултат от което след всеки дъжд водата започва необезпокоявано да прониква през свода, а влагата и течовете трайно рушат и съсипват безценните и изкусно изписани средновековни стенописи, които не само че по нищо не отстъпват на тези в прочутата Боянска църква, но и дори са по-стари от тях с няколко десетилетия. Липсата на охрана също си казва своето – преди време иманяри най-вандалски разкопаха пода в олтара,като при това повредиха и част от уникалните стенописи в църквата, припомнят от сдружение "Православна младеж – Света Петка Търновска".

Ако не се предприемат спешни мерки от страна Министерство на културата и НИНКН, стенописите в този средновековен храм с евангелски сцени и с изображенията на Св. архангел Гавраил, Св. архангел Михаил, Св.Св. Константин и Елена, както и на светците воини Св. Теодор Стратилат, Св. Димитър и Св. Георги, които никога не са били професионално реставрирани или консервирани, съвсем скоро ще бъдат съсипани и заличени напълно под пагубното въздействие на влагата и мухъла, предупреждават от православното младежко сдружение.

Нека не забравяме също, че в Член 1. (2) на Закона за културното наследство много ясно и точно е формулирано, че "държавата осигурява закрилата на културното наследство независимо от местонахождението му", напомнят от  "Православна младеж – Света Петка Търновска".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10Боковите тикви не се интересувт от ремонти и строежи, в които не могат да оправдаят над милион леваБоковите тикви ремонтираха толкова храмове последните години колкото БКП не е съборило след 1944г.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А висшите духовници от светия синод се возят в Мерцедеси.През турското робство дето било много страшно гадните робовладелци позволили на робите друговерци да направят църкви, а сега по време на свободата църквите се рушат.
14
0
 
4
 
! Отговори
няма преди 5 години
виновни... по време на турското робство и след това в нашето село са служили 6 шестима свещеници в два храма, а сега е само един свещеник и му разрешават да идва веднъж или 2 пъти в месеца... ако от всяка къща в селото събираха по 2-3 лева на месец, щяха да имат на разположение около 1500-2000 лева. За година ги сложете към 18 000 - 24 000 лева. С тази сума спокойно може да се издържа семейство на свещеник, клисарките, неделно училище, социална дейност и да се ремонтират сградите при нужда.
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Досега Бйко даде много хиляди за църкви и манастири.Защо поповета сами не си ремонтират тази църква ?!
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я чакайте бе, БПЦ е много богата и нехае за тази църква, а всички плюят Държавата , ЗАЩО ?!Защо Аз и Вие да плащаме при положение че Църквата е най-богатата фирма у нас ?!Аз Не съм съгласен данъците ми да отиват в джобовете на поповете!
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нехае я...това не ти е джамия...За мюсюлманското изповедание - опрощаване на дългове и повишаване на заплатите на имамите с 20%. Но за църкви и православие кинти не са предвидени, мили деца.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боковите тикви не се интересувт от ремонти и строежи, в които не могат да оправдаят над милион лева. Да се разбира да откраднат над милион лева.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
светия синод да бръкне в касичката си и да поема разходите, това е тяхно имущество и задължение! детето ми като се разболее аз не отивам в министерството на здравеопазването за лекарства, бъркам в джоба и купувам лекарството!
8
2
 
7
 
! Отговори
Само преди 5 години
Приказки колко много сме загрижени за всичко,свързано с историята ни......чак до Буров стигна тикв.оний велики,то не беше оплюване на нац.герои,писатели и поети,отхвърляне на творби от учебниците и какво ли още Не! Да не говорим за "опрощаване "на дългове на чужда религия ! С тези пари може да се направи много,ако има желание,ноо...интереса е ДРУГА ДЕ! .......
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако беше джамия нямаше да нехае.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина стенописите там са ценни като тези в Боянската църква, но селото е отдалечено и забутано. То всъщност по Драгоманско всичко е полуумряло и е пълно с роми, същите са отмъкнали и покрива. По тази причина даже преди време имаше идея цялата църква да бъде преместена на по-посещаемо място и съответно да се плаща вход. В Боянската църква 12 лв. е входа, например. Малко налудничава идея е това с преместването, не знам докъде стигна.
5
7
 
6
 
! Отговори
Профан преди 5 години
Чакайте, позната мантра, държавата не хае... Преди държавата са БПЦ, Общински съвет, Кметство, граждански сдружения... Не може за всеки проблем да викаме неволята. Не може от най- горе да спускат пари пти всяка пукната стена в държвата. Тива е дело на ГРАЖДАНИТЕ, ако не могат сами да решат проблема, то да го отстоят пред местните власти. Не може вечно ДЪРЖАВАТА...
4
1
 
16
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 5 години
За кое по-напред пари- за църква от времето на Второто българско царство или за самолети от времето на Второто българско царство?
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се рушеше някоя джамия, държавата със сигурност щеше да се загрижи.
2
3
 
20
 
! Отговори
констатация преди 5 години
няма държава
1
3
 
20
 
! Отговори
не знаех преди 5 години
ОХОО ,АМА НИЕ И ДЪРЖАВА ЛИ СМЕ ИМАЛИ !!!