Седем катаджии от Перник в ареста за "такса спокойствие"

Вземали пари от транспортни фирми срещу предупреждения за проверки
28
Седем катаджии от Перник в ареста за "такса спокойствие"
Снимка: архив, БулФото

Седем служители на ДАИ-Перник са задържани за подкупи. Обвинението, което ще им бъде повдигнато, е за участие в организирана престъпна група.

Групата е действала на територията на област Перник чрез проверки на пътя и събиране на "такса спокойствие", съобщи Димитър Петров, изпълняващ длъжността административен ръководител на Специализираната прокуратура.

Взимани са пари от десетки транспортни фирми. Част от тях са получавали писма, с които били предупреждавани за проверки, предаде "24 часа".

Когато пък собствениците на тези фирми идвали в ДАИ, са им били искани определени суми пари, за да не им бъдат съставени дължимите по закон актове. Събирани са пари и при издаване на лиценз за транспортна дейност или подновяване на такъв.

При спиране на пътя на кола на съответната фирма, проверяващият служител бил длъжен да се свърже с някой от администрацията, който също бил част от групата. След потвърждение, че таксата е заплатена, камионът не се проверявал. Ценоразписът не бил твърд, преценявало се според финансовото състояние на фирмата и броя на превозните средства.

Групата от ДАИ - Перник е в полезрението на службите за сигурност от средата на миналата година. Задържаните са на средно ниво, има ясно изразен лидер. Сред арестуваните не е ръководителят на ДАИ, уточни Петров.

Акцията е започнала около 9,30 ч. тази сутрин, продължава в служебни помещения и лични адреси.

Утре ще бъде съобщена по-подробна информация. Явно става дума за систематичен проблем в Министерството на транспорта при подбора на кадри, каза Петров, визирайки предишни акции в ДАИ в София и в Благоевград.

За софийското ДАИ делото е в съда, в Благоевград разследването е приключило, изготвя се обвинителен акт, посочи Петров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
И властта, и съдът в Бг не само търпят корупцията, а и са източник на корупцие.
19
1
 
3
 
! Отговори
до №18 и №19 преди 5 години
Гледните ви точки са двете страни на един проблем. За кадрите. Читавите, те трябва да се поощряват и уважават, но гнилото - то трябва да се отстранява по възможно най-суровия начин. Закона просто трябва да ги РАЗМАЗВА. Наказанията за тая *** са не достатъчно тежки и затова отношението на обществото е негативно. Административните началници и правосъдната система действат състрадателно към разбойниците в униформи. Това е!
18
1
 
4
 
! Отговори
do 18 bai kolio преди 5 години
ами тия с престижа са тия дето вадят *** от горящата къща, тия дето зиме и лете са в калта някой талибанин да не направи деца на щерка ти, тия дето те пазят комшията да не ти начупи канчето от заглеждаш жена му на тия са тия с престижа ! Когато смяташ, че ще се справиш по добре от куките напускай работа и отивай към полицията си подаваш документите или си само силен пред компа ? май второто !
17
5
 
4
 
! Отговори
БайКольо преди 5 години
До ssАхахаха чии престиж уронва? Кои са тези с престиж? КАТ? ДАИ? Повече от това колко може да се урони "престижа" на тези две паразитни, безмислени, обременяващи структури? Всъщност, как въобще е възможно да се сложат КАТ и ДАИ в едно изречение с "престиж" ... ?
16
2
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Утре са навън от ареста...
15
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още една касичка на бсп-дпс отпадна
14
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Добре свършена работа! Браво. Винаги има калпав ген в стадото, важното е да се хване навреме.
13
7
 
10
 
! Отговори
ГЕРБ-Гнус и отврат преди 5 години
Гербаджиите полудяха за пари, кражби и имоти. Борисов е направил герберастите хищна и алчна глутница, която съдира кожата на народа.
12
5
 
13
 
! Отговори
уточнение преди 5 години
Почти една година са ги дебнали ,според автора на статията.Представям си колко пари са прибрали тези скромни редови служители на Шайката.И така е навсякъде до където се докопа крадливата герберска ръка.Няма здраво място ,до което да не се протегнала алчната суджукарска ръчичка.И сега ни хвърлят прах в очите ,за да забравим за апартаментаджиите от върхушката.
11
2
 
22
 
! Отговори
КараКанчева преди 5 години
Борисов , а бе тия твоите приятели спирка нямат ! Цвъки Ушков е голям пример !
10
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствения проблем е, че групата от ДАИ не се е отчитала на Великия от Банкя или на някой от неговите подизпълнители.
9
3
 
15
 
! Отговори
sina преди 5 години
До АнонименДа, така е. Да си спомним за "Палките 2" на Цв Цв. Всички ги оправдаха, върнаха ги на работа в мвр-то, изплатиха им заплатите за около 2годишен период и всичко по старо му. Само пушилката на цв цв., а сегашния мвр-шеф се е учил от мутр...те, т.е. от цв.цв.
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната халосна пушилка за симулиране но дейност!Утре от ДАЙжии ще ги сложат КАТажии !Не са първите ,нито ще са последните!Те не могат да работят а само да лежат и да събират готови пари!Тиквария!
7
1
 
18
 
! Отговори
ВСИЧКО ТОВА преди 5 години
Започна когато бяха вдъведени многократно завишени по трудност процедури за получаване да всякакви документи в транспорта -- гарантирам ,че дори млади интелигентни хора няма да издържат ненормалния с въпросите си психотест ,това го знам и от самите изпитващи ,а ако искат пък да те скъсат си довиждане и това е....а и всички процедури те обременяват да работиш и те карат да си постоянно зависим ,че всеки момент може да станеш безработен ,компетентности ,водачи и толкова др. работи за шефовете...
6
1
 
20
 
! Отговори
ss преди 5 години
Абе за репортер не се ли сака някакво образование или поне един тест за обща култура? Де е даиджия де е катаджия .... Ако бяхме в нормална държава на репортерката щеше да и е забранено доживотно да пише статии заради уронване на престижа и бла бла...но това ме кара да се замисля дали тази репортерка нарочно е сменила думите за да е интересно от което следва, че пише художествени измислици и лъже хората ....
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смисъл седем човека само не са взимали подкупи и сега са в ареста?Така ли да разбирам/
4
2
 
30
 
! Отговори
Стан преди 5 години
Уважаеми авторе Веселина Йорданова, първо си оправете заглавието "катаджиите" са служители на МВР, а "даиджиите" са служители на " Автомобилна администрация", ДАИ е старото име, съкращението е "АА" и то от години. Май дипломата за журналист е взета при Джени Суши:)
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една част от българската администрация е затънала до уши в корупция. Като ги хващат какво ги правят? Осъждат ги на пробация, или с условни присъди заради чисто минало. Защо няма рязане на ръце, на уши и т.н. Ето в държавата Бруней която е много по-напреднала и богата от България за кражба се реже ръка или крак, за други неща има убиване с камъни и т.н. Изрежи му на корумпирания пръстите и го пускай, нека ходи пак да граби. Затова България е не приветливо място за живот.
2
2
 
18
 
! Отговори
СВЕТ преди 5 години
БОЖЕ ГОСПОДИ!!!! ДО КОГА ЩЕ ИМА ПИШЕЩИ БЕЗ ЕЛЕМЕНТАРНИ ПОЗНАНИЯ????! КЪДЕ НАМЕРИХА ВРЪЗКА МЕЖДУ ПЪТНА ПОЛИЦИЯ И ДАИ???? ТА ТЕ СИГУРНО И ДЕЦАТА ЗНАЯТ, ЧЕ РАЗЛИКАТА Е ОТ ЗЕМЯТА ДО НЕБЕТО МЕЖДУ ДВЕТЕ ИНСТИТУЦИИ!!!
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак заловиха някакви мишки, а големите плъхове са на свобода.