Още операции за прострелялата се с автомат курсантка

Ще се наложи да отстранят горния лоб на белия дроб
Обновена: 5 апр 2019 15:20 | 5 апр 2019 15:15, Петя Славова
24
Още операции за прострелялата се с автомат курсантка
Снимка: ВМА

Пострадалата курсантка, която се самопростреля ще претърпи втора операция в близките дни. При тази интервенция ще се наложи отстраняването на горния лоб на белия дроб.

Това стана ясно от изказването на проф. Венцислав Мутафчийски, директор на Военномедицинска академия (ВМА), предаде "Фокус".

Още по темата

Лекарят коментира още, че нараняването на курсантката от Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново" е изключително тежко. По думите му става ясно, че при прострелване от изключително мощно оръжие, каквото е автомат "Калашников", влиза не само проектива от самия патрон, но и взривните газове, които допълнително увреждан тъканите.

"Горната част на левия бял дроб на жената е напълно деструктирана, откъдето се е получило и силно кръвотечение. Тя е изгубила 3 литра кръв. На скенера, който направихме още при идването на ранената се вижда почти унищожения горен лоб на левия бял дроб", посочи той, като обясни, че долният й десен бял дроб е в добро състояние.

"Огнестрелното нараняване има своята еволюция и то не приключва след момента на изстрела и с първата среща на хирурга. Еволюцията на тези наранявания продължават около 7 дни. При първата операция се овладява кървенето и се отстраняват нежизнените тъкани, видни с просто око", обясни той. Проф. Мутафчийски подчерта, че отстраняването на горния лоб на белия дроб не можело да стане при първата операция, тъй като тогава лекарите са се борили за спасяването на живота на курсантката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз като бях в казармата имаше пред караулното нещо като маса на която трябваше да сложиш автомата с дулото към нещо като сандък и да извадиш пълнителя и провериш дали няма патрон в цевта като дръпнеш затвора до край а дулото сочи към празния сандък. Никога не сме си насочвали един към друг. Веднъж един редник беше караул в щаба в неделя нямаше никои и той си играл с автомата и гръмнал в ламперията откъртило се парче и го ударило та се уплашил.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Операция Слава" и "Операция История" на УВО-то от Шоуто.
18
1
 
3
 
! Отговори
Lan преди 5 години
1ма НИЩО не разбираш! "Проектив" идва от "про" и "обектив" - значи професионален един вид. Взимаш Калашника и снимаш, снимаш...
17
0
 
9
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Сгрешила е и си е платила.И едно време ставаха подобни инциденти.С оръжието трябва да си винаги внимателен.Дано оживее .
16
0
 
3
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 5 години
Проектил при прашката е примерно камъкът, джанката и т. н. Става въпрос за снаряди, взривове, топлинни процеси и оръжия, не за езици.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И понеже виждам, че спорите какво е проектил, когато става дума за оръжия, а не ми се четат повече oлигoфренски глупости, ще ви кажа, че проектилни оръжия са всички, които могат да се насочват по определена траектория, за да въздействат на определена цел от разстояние. Такива са включително ръчни гранати, водни струи от "водни оръдия", стрели и лъкове, артилерия, авиационни бомби дори. А проектил, е това, което е изстреляно/изхвърлено (куршум, газ, вода, стрела, бомба, сажди, кучешка фaшкия)
14
7
 
17
 
! Отговори
Fck преди 5 години
Думи нямам. Дано се оправи . Да боравиш с огнестрелно оръжие е голяма отговорност,както и шофирането на автомобил. Две неща в който жените изпитват затруднения.
13
4
 
13
 
! Отговори
Тая история е гнила преди 5 години
на мен ми се струва че някой и е опрял автомат в гърдите щото сигурно не е искала да го поеме и автомата е гръмнал случайноисторията много прилича на историята на оная гимнастичка дето случайно паднала от терасата на баба сив тая мутренска държава за кокошка няма прошка
12
4
 
4
 
! Отговори
Пич преди 5 години
До УЕФА - мафиякато ще се правиш на англофон вземи първо да научиш Английски, че само смях предизвикваш и като кифладжия се излагаш !""проектиЛ" е техническото наименование на "куршум"."projectile - произнася се "ПРОДЖЕКТАЙЛ" означава нещо което се изхвърля със сила ако са искали да кажат куршум щяха просто да кажат "bullet"
11
1
 
14
 
! Отговори
някой преди 5 години
Пълна скръб и това нещо за офицер учи.. Дано оживее! Едно време имаше НВО. И още там набиваха в главите как се държи оръжие. Да се гръмнеш по този начин или е самоубийство или изключителна тъпотия! Как ли е нямало един старши офицер там да си проверява ***?!
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не беее... Нали все се подиграват на мюсюлманите, че жените им се занимавали само с женски неща. И колко било хубаво в белите и "напреднали" държави като България (пффф.. ха-ха!) където жената можела да бъде мъж, имала свободата да бие мъжа си и да се прави на войник. Е, пожелавам здраве на момичето, въпреки всичко.
9
0
 
19
 
! Отговори
Сп??нс !? преди 5 години
Аз като ходих казарма, боеприпаси се раздаваха на полигона преди стрелбите и на караула преди да застъпи и в двата случая минаваш един кратък опреснителен курс, ако ще и през ден да застъпваш. Да не говорим че 24 часа на ден ти се повтаря че оръжие НИКОГА не се се насочва към теб или околните, пък ако ще и 1000% да си сигурен че не е заредено.Дано оживвее( щот със сигурност няма да се оправи)
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пътят към сърцето минава през стомаха" - девиз на куршума с изместен център на тежестта.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази трябваше да служи по бай Тошово време на граничната застава където бях 2 г. и 3 месеца. Такова тепане щеше да настане че жив граничар нямаше да остане. Кой и е взводният командир да и обясни как се използва огнестрелно оръжие. Този калашник не е направен за деца. Това е бойно оръжие с което ако не е запозната не трябва да го поглежда камо ли да го пипа. Само олиго..френи ли са останали на тази територия начело с Русенскио Македонец. Дано се възстанови и никога повече да не пипа автомат.
6
2
 
2
 
! Отговори
koko преди 5 години
Ima dobri xiruzi vav VVMI.VAPROSA E RHEANIMAZIATA DALI E DOBRA.OGNESTRELNITE RANI SA NAI OPASNI I S MNOGO PORAGENIA.DANO DA IMA KASMET I BOG DA E S NEIA..
5
0
 
3
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 5 години
Като драскате може поне да четете. Оксолочно-фугасният снаряд (бомбен взрив) кара сместа (проектиЛА) да се движи с много висока скорост. Самата смес се пръска и отломките в този случай се наричат проектил. Ако вземем за пример един лък, за него проектил е стрелата, тъй като тя е изпратена с определена кинетична енергия в дадена посока от механизъм (пр. пружина), в случая с лъка - от тетива. Ако пак някой не е разбрал, "проектиЛ" е техническото наименование на "куршум".
4
8
 
5
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 5 години
После пишете колко е хубаво жените да стават офицери, вместо да брише там с парцала в кухнята и да овиква по няколко децата!
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бяхте я закарали в нормална болница, защо я мъчите при ветеринарите във ВМА, които не разбират нищо??? Там са само разни клетници, които са с връзки, ходят и децата на разни доктори, да стават доктори при мама и тати, че на други места ги не искат и не могат да прокопсат.Има и добри доктори там, но са много голяма рядкост. А да не говорим колко са цинични тия хора. Циничността им е толкова голяма на някои хора там, че това просто не може да са лекари. Жалко за момичето! Връзките не лекуват!
2
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Калашника не прощава, хидрошоковия ефект върху тъканта е много по лош от пробивната рана. На 20 години девойчето, а дано да я спасят, ама осакатена до живот. Жалко
1
0
 
24
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Какво е "проектив"? Петенце, да нямаш предвид "проектил"?