Шоковото повишаване на тока - неизбежно. Чака ли ни 20% увеличение?

Не можело да се прави социална политика с цената му, смята експерт
Обновена: 9 апр 2019 09:17 | 9 апр 2019 09:16, Петя Славова
497

Националната електрическа компания е поискала близо 20% увеличение на тока за бита и малките фирми от 1 юли.

Според доклад на НЕК прогнозната средна покупна цена на тока за бита и регулирания пазар от 1 юли е 151 лева за мегават, което е с близо 20% повече от утвърдената цена за текущия период.

Трите електроразпоредителни дружества заговориха за поскъпване, но със стойности наполовина на цитираните - между 8% и 9%.

Още по темата

По думите на бившия директор на ЕСО Валентин Колев пред Bulgaria ON AIR поскъпването на тока е неизбежно, тъй като разходите за въглеродния диоксид са се увеличили много.

Според бившия заместник-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев парите, които се събират за енергетика, не отговарят на разходите.

По думите му, ако цените трябва да са пазарни и да се търси баланса в енергетиката, те трябва да са още по-високи.

"Има и друг проблем - не може да се прави социална политика чрез цената на електроенергията. Това, което трябва да се направи, е да се стимулира потреблението на хората, които не могат да си го позволят, а не задържане на цената на тока", коментира Куюмджиев в "България сутрин".

Според него ще бъде по-евтино за държавата да подпомага гражданите, които нямат възможности.

"Субсидирайки цената на електрическата енергия, ние субсидираме повече големите потребители, а не малките. Именно заради това би трябвало социалното министерство да поеме своите функии и за тези, които не могат да плащат да се осигури съответното подпомагане", съгласи се Колев.

Според Явор Куюмджиев вероятно е увеличението да бъде символично и няма да стигне до 20%, тъй като предстоят избори.

Колегата му обясни обаче, че ако се случи така, НЕК ще претърпи огромни загуби.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
302
15
 
23
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Енергията ни е скъпа ,защото храним американските "Инвеститори" с милиони гарантирана печалба и защото храним чешките пенсионери чрез държавната ЧЕЗ. Човекът започнал явната борба с американските тецове и ЧЕЗ беше Сидеров с неговите хора във Варна ,София и къде ли още не преди много години. Шеф на НЕК е бивш явен седесар като Иван Иванов работещ по заповедите на САЩ и Брюксел. Само с 4-5 депутата от АТАКА Сидеров не може сам нищо да направи. Ако на времето хората го бяха избрали за президент да
301
17
 
7
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
Проблемът е, че енергото се държи от децата на комунистите и те пускат скъп ток, а требе да ни дойдат децата на капиталистите да държат енергото да пускат евтин ток. Капитализмът е най-съвършената система, социализма се провали защото беше неефективн и България фалира три пъти.
300
7
 
20
 
! Отговори
НАЧАЛОТО преди 5 години
ДА БЯХТЕ СИ ПОСТРОИЛИ АЕЦ "БЕЛЕНЕ"СЕГА УМНИТЕ СИ КУПУВАТ ГАЗОВИ ЛАМПИИ ТЕ ЩЕ СВЪРШВАТ СКОРО.ПОБЪРЗАЙТЕ
299
6
 
23
 
! Отговори
36729 преди 5 години
Да увеличават цената на тока на тези, които спмогнаха да затворят преждевремнно реакторите на АЕЦ "Козлодуй" и на тези, които са против АЕЦ "Белене".
298
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато продължава да се строи комунизъм чрез ГЕРБ,ДПС,Патриоти-предатели разни така ще бъде, овцете никога не са избирали правилните и неомаскарени с червена идея люде ! Хак да ви е сега червената шайка от ГЕРБ !
297
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е, всичко си има цена. Не може да се пилее ток ей така. Енергийните източници са скъпи, няма начин - руската газ и тя си има цена.
296
3
 
26
 
! Отговори
гледайте къде удряте преди 5 години
Така е, защото никой не протестира през ЧЕЗ, ЕВН или друго ЕРП. Протестирате пред правителството, вместо да пребиете шефовете на ЕРПта. Така правителствата се сменят, а ЕРПтата остават и правят същото, което са правили винаги. Защо да ги е страх? Отнасят го политиците, а ЕРПтата си тънат в комфортна за тях анонимност и безотговорност.
295
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли друга държавна енергийна компания в България, освен НЕК и АЕЦ "Козлодуй"?Няма!!!ЕРП-тата чужди, ТЕЦ-овете-чужди!Още ли се чудите, че токът ще скача като цена!!Гласувайте пак за герберите и работете да храните западните пенсионери!!
294
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Токът ще поскъпва, да............днес с 20 %, утре с още 40 %!Гарантирано от ГЕРБ!!!
293
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България няма собствена енергетика..........................................трагедия!Утре и 50 % да поискат по-скъп ток.............нищо не може да се направи!Сърдете се на политици като Меглена Кунева!!!
292
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Paя, с 200% да ви го вдигнат!
291
3
 
17
 
! Отговори
men преди 5 години
капитан бойко войвода ей сега ше скръцне със зйби на монополиста и ще спре увеличението преди изборите. жули месец раята като отиде на село че има елате пиуенца при батко. пиесата я гледаме през две години една и съща. оставка и съд за всички политици от последните 30 години. конфискация на имуществото им и това на децата им.
290
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако всяка година правим соларни/ветро паркове на стойност по 1 милиард, след 5 години ще се наложи да ги спираме, че няма да има какво да правим енергията през деня.
289
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина печели медал по търпимост - най-бедните в ЕС с най-скъпи стоки, храни, горива, ток .. а той си спи сладко сладо. Бееее бееее!И 120% да го направят нищо няма да се промени и те го знаят, раята спи. На един протест повече от 50 баби не могат да се съберат, държава цирк
288
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО 304 Какво ти разбира на тебе главата, че дрънкаш глупости, експерт с експерт. Инвестицията е голяма, но ще се изплати в рамките на двайсет години. И далекопроводът не струва 2 милиарда, а само 500 милиона - хайде, върви да продаваш домати и краставици на пазара, ти от друго не разбираш
287
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен307Нямам претенции да съм експерт.Просто казвам фактите, на късопаметни селски маймуни като тебе.
286
0
 
4
 
! Отговори
Ivan преди 5 години
Posle ne se chudete shto jenite tursqt muje s pariKoq iska beden
285
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тока е солидарен компонент,катофункция за държавност.От 450-~700лвмин.заплата небива да се пипа-примернБанкин знае това,но знае ,че друго упра-вление ще го намали.Е да, ама до тогавас фандъкова ще правят Графа и магистр.
284
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО 300 Много станахте "експертите" - като се започне от Иван Простов до този Вальо Топлото номер две и Плевнелиев, че и до тебе. Програмата на ГЕРБ е да се увеличи цената на тока с 50 процента и това тихомълком се прави вече десет години; А народът че умира - ами да мре! Като скочи токът с 10-20 процента, ще скочат и всички други цени
283
1
 
18
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Онзи ден имаше съобщение,че НЕК иска 10% увеличение,днес вече са 20%.Утре може и 30 да пробват,но май някой иска да жъне бунтове.