Заради студа: Около 70% от плодовата реколта поразена

Измръзването при овощните градини е бедствено, обясни експерт
11 апр 2019 14:40, Анисия Иванова
39
Заради студа: Около 70% от плодовата реколта поразена
Архив: Булфото

Огромна част от реколтата от череши, праскови, сливи и кайсии в страната е поразена от слана заради меката и топла зима и рязкото застудяване в края на март – началото на април.

Първоначалните прогнози за загубите са около 70%, съобщи пред БНР производителят на плодове и експерт в овощарството Красимир Кумчев. Още преди 10 дни той алармира, че положението с измръзването и осланяването на овощните градини е бедствено.

Още по темата

"Възможно е този процент, ако оттук насетне няма осланяване, да се коригира малко надолу. При всички случаи обаче щетите ще бъдат над 50%, което си е един провал за плодовата реколта тази година, специално за костилковите овощни видове. Семковите, поради това, че цъфтят по-късно, засега увреждане и осланяване при тях няма“, каза той.

Кумчев обясни, че това е реален риск на пазара да има малко български плодове.

"Никога една лоша реколта и една висока цена на плодове или зеленчуци не може да компенсира загубите на стопаните“, категоричен е той.

Напливът на земеделските производители към застраховане не е голям, отбеляза още Кумчев. Според него причината не е в това, че хората не искат, а е в това, което се налага от застрахователите като условия за застраховки. По думите му застрахователите не са коректни. Ако имаше баланс на интересите, нещата нямаше да изглеждат по този начин, подчерта той и добави мнението си: "За да се решат тези проблеми, би трябвало да се създаде държавна застрахователна компания само за земеделие“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 5 години
Как пък преди 30 години "нямаше" нито слани,нито застудявания,а череши, праскови, сливи и кайсии и всякаква земеделска продукция родна и вкусна -БОЛ.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата година черешите бяха с цена 5-8 лева за КИЛОГРАМ в края на май,началото на юни.А до края на същатия месец цената падна под 4 лева до 2,но въпреки това купувачите бяха единици и голяма част от реколтата отиде на ***.Тази година от рано започнаха с преструвките за реколтата.Очаквайте цени от 10-12 лева за кило.Тия така и не разбраха че цената трябва да нараства с времето и с намаляване количеството на стоката а не обратното,при много стока,висока цена.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При много реколта няма работници при малко реколта няма купувачи ето затова се слуша ес кои колко да произвежда
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата година си отволихме с череши сега за дебелогъзовците ги направете по 15лв и готово
26
1
 
6
 
! Отговори
Munchen_DE преди 5 години
Какъв студ?Февруари и март бяха с по няколко градуса над нормите. Април също започна с топло време. Дъжд заваля едва онзи ден. И те като Топлофикация, потриват ръчички за по-високи цени, това е ясно.После пак задавайте въпроса, защо вносът е по-изгоден... алчни "бизнесмени"!
25
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
малко съм учуден...За какви "слани" и "измръзвания" говорят?!?!Нито слана съм видял,нито минусови температури!.Кайсиите спокойно цъфтяха,ранните праскови също,а вишните са отрупани с цвят както отдавна не са били!.Та за какво става въпрос,да му са не види?!..Цялата дандания да не е за това,че.."Производителите НЕ ИСКАТ ЗАСТРАХОВАТ продукцията си?"Нали помните НАЧАЛОТО С БУХАЛКИТДа са не натискат да въведат "ЗАДЪЛЖИТЕЛНА застраховка земеделска продукция" по аналогия със ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА "ГО"?
24
2
 
9
 
! Отговори
Помним!!! преди 5 години
Едно време селяните си беряха и пласираха плодовете и зеленчуците сами. От Пловдивско и Тракия ,,летяха" огромен брой претоварени до горе ,,Москвичи" със зеленчуци,от Кюстендилско пък идеха ,със същият ,,превоз" череши и ябълки. Нямаше прекупвачи,нямаше мутри.Днес не можеш да направиш така ,защото веднага ще те ,,смачкат". Може и да не оживееш.
23
0
 
2
 
! Отговори
Тато из Правец преди 5 години
При мене беше лесно: виновни бяха силата ,кишата ,а ако не- Гришата...
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 24! Съгласен съм! Всяка година едно и също, голяма зоюа, малка зима, много или малко дъжд. Ако не се изкара 100% от продукцията и годината била лоша... Да си ги държат! Ще ядем евтини турски и груъцки, пък после да се оплакват, че залежават
21
0
 
5
 
! Отговори
гладен преди 5 години
От есента в България няма лук и картофи не искаме авокадо и изгнили череши.
20
0
 
17
 
! Отговори
Аман преди 5 години
Омръзна ми всяка година да слушам как: нямало да има реколта заради суша; заради слана; заради влага; заради вредители; заради международното положение и метеорити. После пък почва друга песен: продукцията залежавала; нямало пазар; имало внос на ниски цени; не трябвало да има посредници; държавата трябвало да се намеси и пр.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме български плодове.
18
0
 
5
 
! Отговори
Ирк преди 5 години
Аре почва се сега цените нагоре дали някой фактори не влиаят като преса новини с някви изказвания
17
0
 
10
 
! Отговори
Solution преди 5 години
Да се разреши на селските производители сами да продават продукцията си в големите гратове.Съботен пазар на земетелска продукция - така както е било едно време, и както е сега в момента в редица Европейски Столици!И пазара не е в покрайнините, а в Центъра на града!
16
0
 
11
 
! Отговори
Все нещо има! преди 5 години
Как всяка година в началото на сезона на черешите все има нещо грандиозно?ту студеноту суша ту топлоТу нямало работници.А всъщност се опитва да се прикрият картелните споразомения.
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде го видяхте този студ.
14
0
 
21
 
! Отговори
факт преди 5 години
Оказа се че 90% продавачите на пазарите в София от ромски произход имали удостоверение че са производители а те имат малки градинки и са си купили тези удостоверения за да плащат по малки такси,а в същност купуват стоката от борсата!!!
13
0
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
При по-малка реколта и по-висока цена ще сте на по-голяма печалба ,това го учехме още в соц училищата .Не като миналата година когато нямаше смисъл да се плаща на берачи ,щото изкупната цена на черешата беше малко над надника им .
12
1
 
18
 
! Отговори
ужас преди 5 години
Това са лъжи за да може да продават на по високи цени,този "експерт"колко е лапнал от така наречените"производители"
11
3
 
7
 
! Отговори
Абе преди 5 години
До Пръскат със химия!И като унищоцат 90% от населението и ще отблокират слънцето и ще оправят климата после ли? Кух си като чайник!