Социално слаби дължат по 10 000 лв. и не плащат. Докога така?

Кметицата на Габрово иска да ги праща принудително на работа
271
Социално слаби дължат по 10 000 лв. и не плащат. Докога така?
Снимка: Булфото, архив

Глоби от по 10 000 лева са натрупали хора, които се водят социално слаби и  заради това държавата не може да ги събере. В същото време обаче те продължават да получават помощи. Заради това кметицата на Габрово Таня Христова призова да се приеме законодателна промяна, с която глобата да се замени с принудителен труд.

Още по темата
Вицето Томислав Дончев, който също е в града заради ескалираното на напрежението, след като трима роми пребиха продавач  магазин, призна, че има огромен проблем със събирането на глобите.

"С гняв, безредици и насилие няма да постигнем нищо", каза още кметицата.

Тя припомни, че още от миналата година е започнало събарянето на незаконни постройки и рушащи се сгради, в които може да се настани някой.

Христова призова партиите да не се заиграват с етническия мир, защото границата е тънка.

"Като кмет на Габрово призивът ми към всички габровци е да проявим здрав разум и спокойствие. С гняв, насилие и безредици няма да постигнем нищо за нашия град", каза тя.

Според нея проблемът с ромите не е само в Габрово, а в цялата държава.

Шефът на националната полиция Христо Терзийски съобщи, че са образувани две досъдебни производства след снощните безредици.

Задържани са 9 от протестиращите, полицейски служител е пострадал леко.

"По време на протеста в района се събраха около 800-900 човека, които провеждаха мирен протест в рамките на около два часа. След което стартира движение в централната градска част на Габрово. Хората се бяха разделили на три лъча. По време на шествията се обособиха групи от млади граждани, младежи на видима възраст между 20 и 25 години, които към 21.00 и 21.30 ч. предприеха действия, с които нарушаваха обществения ред, изразяващи се в хвърляне на камъни, на бомбички, слагане на маски на своите лица с цел неразпознаването им", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
32
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Тази работна сила, ще може да бъде използвана в отраслите, от които ние наистина имаме полза, а това са всички отрасли свързани с изхранването на човечеството и производството на ел. енергия. Много от позициите в сферата на адм. обслужване също с лекота могат да се автоматизират, разисквахме го това вече с колегата по-долу. Счетоводната отчетност, е система за отчетност, която съществува само заради това, че стоките имат паричен измерител. В миналото се е отчитало само количеството стоки!
208
2
 
31
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Имам предвид ликсозни стоки като леките автомобили, самолетите(включително и тези, с които се осъществяват масовите пътнически полети). Това са доказано неефективни средства за транспорт, но въпреки това ние ги произвеждаме, и голяма част от работната сила и потенциал на човечеството е съсредоточена именно там. Военната промишленост...защо ни е военна промишленост при мирно време, срещу кога се борим?Ако ние извадим всички тези паразитни отрасли от икономиката, ще се освободи много раб. ръка
207
2
 
31
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Очевидно е, че пазарната икономика не се справя с ефективното разпределение на благата сред членовете на обществото. След като не може да се справи, и се получава ситуация, при която се изхвърлят блага, значи трябва да сменим системата с такава, която ще върши по-добре тази работа. Система, която е фиксирана върху разполагаемите блага и задоволяването на човешките потребности, а не върху безсмисленото съсредоточавне върху производството на стоки и услиги, които не са толкова важни за хората.
206
2
 
31
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Всеки гражданин има право на труд, но и право да не се труди, ако прецени да не се възползва от това свое право, дадено му по Конституция. Правата на българските граждани обаче, а и на голяма част от гражданите на Света като цяло, биват сериозно погазвани от местните правителства, под абсурдния предлог, че няма пари! Да, пари може и да няма, но за сметка на това имаме блага в изобилие, които залежават по складовете. Значи излиза, че проблема е в системата за разпределяне на благата.
205
2
 
31
 
! Отговори
икономист преди 5 години
На хора, които са изпаднали в ситуация на продължителна безработица(без значение от причината), трябва да им се оказва необходимата социална защита, за да могат да покриват поне елементарните си нужди. Това е правилното човешко отношение, всичко друго е нацизъм и зверщина. Ако същите тези хора, са извършили престъпление и/или продължават да извършват престъпления по смисъла на наказателния кодекс, трябва да си получат съответните предписани от закона наказания, както и спиране на помощта!
204
2
 
31
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Iceblast88Съжалявам, че спорът между нас протече толкова ожесточено, но и ти трябва да разбереш, че не може да гледаш на човешки същества като на "био маса". Никого не защитавам,но всички сме хора, и като такива имаме своите права, но и задължения. Задължението да си плащаме данъците, е едно от тях, но само когато работим и получаваме достойно възнаграждение на труда си. Никой не трябва да бъде задължаван, при никакви обстоятелства, да извършва работа, която не е по силите му!
203
3
 
39
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До На безотговорните:Като нямат жилища - да се заселват с тях обезлюдени села, да им се дава земя за ползване и да се изхранват сами. Щото сега е болен здрав носи. Ама нали сте си рая и търпите..Само габровци не са.
202
1
 
50
 
! Отговори
... преди 5 години
Дайте ги на ЧСИ бре. Да им направи запор и готово. Ама не смеете, само българина се дава на ЧСИ и плаща като поп. Помощи ще получават а ние ще плащаме само. Аре ша ви таковам и чиновниците. Нямало начин да си съберете парите а за българина има, съдирате му кожата а за тъмносините нямало начин. Не ви ли е срам бре?????
201
0
 
51
 
! Отговори
На безотговорните преди 5 години
не бива да се дават и общински жилища.На какво прилича това? Започват да създават проблеми още на 12-13 г., не учат, не работят, но създават многобройно потомство и изнудват бюджета да ги хрантути, а общините - да им дават жилища!Който иска да има покрив над главата си, да започне работа и да си наеме такова или да си изтегли заем и да си купи жилище като всички нормални граждани.Който е направил незаконно жилище на чужд терен и се оправдава с бедност, принудително да работи, за да плаща наем
200
0
 
46
 
! Отговори
Ние тук откога пишем преди 5 години
- който е длъжник, но не ще да работи, а предпочита да е социално слаб и да кара на помощи, да бъде пращан принудително да работи!Това да важи и за онези, които създават деца, но нямат средства да ги издържат. Никой не е длъжен да остава с по едно дете или поради ниски доходи и липса на жилище да не се жени и да остане без свои деца, защото държавата го изнудва да храни чуждите! Това е грабеж и дискриминация!!!
199
3
 
32
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Твоята система само прави нещата по-сложни, и не се знае в крайна сметка, дали този труд на гражданите ще си струва усилията. Не се знае и как ще се отрази на бизнеса в страната, защото ти споделяш опит от едни други, съвсем различни от нас икономики.Много икономисти, които са завърши в чужбина, а после се прибират в страната си, се сблъскват с горчивата реалност, а тя е, че техният опит там, не може да се приложи на родна почва. Мащабите и структурата на икнономиките са съвсем различни.
198
3
 
33
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Iceblast88Завършил бил, ама бачка като шивач? Това май не звучи като сериозно професионално израстване? След като си толкова умен и разбираш повече от мен нещата, защо не си направиш собствена фирма? Мислиш ли, че по университетите в страната няма завършили в чужбина преподаватели, които от Мин. на финансиите биха могли да попитат за съвет по темата? Явно "храбрият шивач" е най-умния икономист в държавата, но него няма кой да го попита...
197
1
 
34
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До икономистЗащо коментираш нещо от което си нямаш ни най малка представа? Шивашката дейност е сложно нещо, не е за твоя крехък ум, а колкото до икономиката, драги завършил съм Кардиф Метрополитън, не съм ти в категорията, за това хайде припкай при баш герберите и на колене да си заслужиш държавното местенце. Писна ми за днес да те уча на елементарни неща. Лека и следващия път да си прочела някоя по сложна книга от Винету като вожда и учителя ти.
196
3
 
31
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Iceblast88Няма значение какво се гледа бе ***, нали някой трябва да провери и да погледне данните, а този някой, ще е някакво човешко същество, било то и мързеливо. Програмата не може да направи това сама! Иначе целия НАП нямаше да го има, и не ме обиждай ако обичаш.
195
2
 
33
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Iceblast88Тя програмата все още нищо не може да направи, без ти да и го зададеш! Иначе нямаше да има нужда и от счетоводители, и от финансови консултанти, и най-вече от шивачи!
194
2
 
32
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Iceblast88За мен всеки шивач, който може да се автоматизира, отговаря на определението за био маса, а ти си типичен пример!
193
1
 
32
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Iceblast88Ама нали все някой трябва да провери дали номерата на касовите бонове съответстват на съществуващи номера в системата на НАП?
192
1
 
32
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Iceblast88Нищо не коментираш по това, което съм написал, защото не знаеш какво да ми отговориш, нали? Затова пак въртиш и сучеш ололо компютрите, ама нали на тези компютри все още някой трябва да им натиска копчетата? Нали сам каза, че автоматизацията е далече?
191
0
 
32
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До икономистУж си икономист, а все каменната ера те влече, беше то едно време 1000 писарушки в гишета и бюра, в 21 век 1 компютър заменя 100 държавни заплатополучатели. Така, че спокоино, няма да има нужда от нови служители в НАП, даже трябва да се съкратят с 90% инспекторите защото няма да има нужда от масови проверки и акции. Всеки гражданин се превръща в един вид инспектор като изисква касов бон.
190
2
 
32
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Твоето предложение много прилича, на предложението, което беше отправено към хората притежаващи акции от предприятията, в които са работили на времето. Да ги управляват, но ще трябва да ги поверят на фин. консултант, а накрая сметката излизаше по-дебела самата стойност на акциите. Измисли нещо по-умно следващия път, и престани да наричаш хората био маса, защото накрая и ти свършиш като био маса на два метра под земята. Малко повече уважение към хората!