Социално слаби дължат по 10 000 лв. и не плащат. Докога така?

Кметицата на Габрово иска да ги праща принудително на работа
271
Социално слаби дължат по 10 000 лв. и не плащат. Докога така?
Снимка: Булфото, архив

Глоби от по 10 000 лева са натрупали хора, които се водят социално слаби и  заради това държавата не може да ги събере. В същото време обаче те продължават да получават помощи. Заради това кметицата на Габрово Таня Христова призова да се приеме законодателна промяна, с която глобата да се замени с принудителен труд.

Още по темата
Вицето Томислав Дончев, който също е в града заради ескалираното на напрежението, след като трима роми пребиха продавач  магазин, призна, че има огромен проблем със събирането на глобите.

"С гняв, безредици и насилие няма да постигнем нищо", каза още кметицата.

Тя припомни, че още от миналата година е започнало събарянето на незаконни постройки и рушащи се сгради, в които може да се настани някой.

Христова призова партиите да не се заиграват с етническия мир, защото границата е тънка.

"Като кмет на Габрово призивът ми към всички габровци е да проявим здрав разум и спокойствие. С гняв, насилие и безредици няма да постигнем нищо за нашия град", каза тя.

Според нея проблемът с ромите не е само в Габрово, а в цялата държава.

Шефът на националната полиция Христо Терзийски съобщи, че са образувани две досъдебни производства след снощните безредици.

Задържани са 9 от протестиращите, полицейски служител е пострадал леко.

"По време на протеста в района се събраха около 800-900 човека, които провеждаха мирен протест в рамките на около два часа. След което стартира движение в централната градска част на Габрово. Хората се бяха разделили на три лъча. По време на шествията се обособиха групи от млади граждани, младежи на видима възраст между 20 и 25 години, които към 21.00 и 21.30 ч. предприеха действия, с които нарушаваха обществения ред, изразяващи се в хвърляне на камъни, на бомбички, слагане на маски на своите лица с цел неразпознаването им", обясни той.


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
До Iceblast88

Аз може да съм икономодебил, ама ти си егати шивачодебила! Ако приемем, че твоята глупава схема се приложи, ефектът за фиска ще е нулев, което означва, че няма смисъл от подобна мярка. А при потребителите това няма да се усети много. Освен това, много малки фирмички ще фалират, както вече написах или ще минат в сивата икономика и изобщо няма да плащат никакви данъци. В крайна сметка ефектът от това действие ще бъде отрицателен, а не такъв какъвто ти си го представяш.
179
1
 
1
 
! Отговори
Iceblast88 преди 3 месеца
До икономодебил
Какво и дреме на държавата за 24 лева данък печалба след като ти вече си платил 48 лева ДДС? Ако можеше да си възтановяваш процент от ДДС щеше ли да дадеш фактурата на роднината си? Сега ти е все тая защото така или иначе тия пари си ги отписал нали? Ама иначе ако знаеш, че ще вземеш част обратно няма да му ги дадеш. Елементарно е драги ми икономодебил.
178
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
До Iceblast88

Прав си за едно, че много неща за измамите с ДДС на фирмите не са ми ясни. Нормално е, защото по принцип в университетите не ни учат на двойно счетоводство и на измами. Иначи щях да съм още по-запознат с различните видове схеми, и да ти ги опиша тук най-подробно. Но какво значение имат те за теб шивачо, защото нито ще ги разбереш, нито ще можеш да ги приложиш. Ти си знаеш там машините и си действаш, докато ги има... А след това, да знаеш , че социална защита в България няма!
177
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вижте си логиката!
Откъде да вземе пари един социално слаб,той ако разполагаше с пари,нямаше да е социалнослаб!
176
2
 
3
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
Крайният потребител, който плаща за материалите съм аз, когато си купя тоалетна чиния за вкъщи, която е на стойност 240 лева, но в магазина кажа да ми издадат фактура на името на фирма с булстат еди-какъв си. Все едно купуват материалите за тази фирма, но реално ги купувам за себе си, фактурата е предоставям на фирмата на мой роднина. Сега той има основание да му признаят извършени разходи за 240лева, които ще му намалят финансовия резултат, сега започна ли да разбираш?
175
5
 
3
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
Заради твоята глупава стратегия с изсветляването на оборотите, все повече фирми ще си регистрират да плащат данъците си в офшорни зони, а предполагаемат по-висока събираемост от ДДС, ще бъде изядена от фалита на малките фирми и от по-ниските постъпления от корпоративен данък на средните и големи бизнеси.
Не си мисли, че бизнесмените са по-глупави от един шивач!
174
2
 
2
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
И какво общо имат осигуровките тук, това е съвсем различно плащане? Защо постоянно повтаряш като папагал някакви несъстоятелни неща?
173
2
 
0
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
Това скрито ДДС само в твоите фантазии ли е? Прогнозите са съвсем различни, и става дума за няколко стотин милиона лева.
172
2
 
0
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
До Iceblast88

ДДС-то не се плаща от тях, те само представят документа като основание за извършен разход...
171
1
 
2
 
! Отговори
Iceblast88 преди 3 месеца
До икономодебил
Също така, като изкараш милиарди скрито ДДС как точно ще намалее фиска? Като изкараш милиарди скрити осигуровки как ще намалее фиска? Ти можеш ли да смяташ до 2 или си взе дипломата с рушвет? Ти ако си икономист, аз съм подводничар.ДДС се плаща от крайния потребител и се внася от фирмата изпълнила услугата или доставила продукта.А ДДС се крие когато не се издаде документ, за тази сделка между лицата.Проблема е, че никои не изисква касов бон и затова не се декларира реалния оборот
170
0
 
4
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
При гражданите може и да останат повече пари(които те почти няма да усетят), но в бюджета парите ще са същите, ако не и по-малко, защото много фирми ще фалират благодарение на това изсветляване, за което говориш. Най-малките сигурно ще фалират, което ще увеличи още повече безработицата в страната.
169
2
 
1
 
! Отговори
Iceblast88 преди 3 месеца
До икономодебилчи
Да приемем, че фирма Х има приход от 100 000 и разход от 50 000. Ако направи както ти казваш и декларира фалшиви разходи от 50 000 и плати 20% ДДС, това са 10 000 лева. Ако ги декларира като печалба, това са 10% или 5000 лева. Хайде обясни, защо а) някои частник ще го прави? Б) какво я бърка държавата, че криеш печалба като плащаш двойни данъци и В) ти можеш ли да смяташ?
168
2
 
0
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
Ще се плати ДДС, но реално разхода няма да бъде извършен от фирмата, а от друго лице, което си е купило материалите, нали така молоумнико? Накрая на месеца фирмата ще е направила(само по документи), почти толкова разходи колкото и оборот! Печалбата ще е почти нулева, а на нулева печалба какъв корпоративен данък ще дириш? Ти си нищо повече от един глупав шивач!
167
0
 
1
 
! Отговори
Iceblast88 преди 3 месеца
До икономист
Панелките са по европрограма и данък имот. ДДС не го меси там. То затова сме на тоя хал, защото икономистите ни са като теб, все ДДС слагат, а другите данъци къде са потънали по трасето не е ясно. ДОД него къде го забрави? Той за какво отива, за нови икономисти като тебе ли? Че ако е така да си искаме парите обратно, че сте много дефектни и неуки.
166
0
 
1
 
! Отговори
Iceblast88 преди 3 месеца
До икономист
Нали гражданите като знаят, че ще вземат пари ще почнат да изискват касови бонове, като изискват касови бонове, нали ше излезе оборота на светло! Дете от детската градина го разбра, само на теб не ти стигна мозъка да вържеш нещата. Имаш касови бонове за Х продажби, значи в месечния отчет трябва да са Х, а не У. А сега са У, защото на никои ме му дреме дали са му издали една безполезна хартия наречена касов бон!
165
3
 
2
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
До Iceblast88

Санирането на панелките и него ли с данък МПС го финансират? Не ме разсмивай, че ми става лошо от простотията ти. Очевидно ти няма да станеш по умен, а аз скоро няма да падна на твоето ниво, затова предлагам да прекратим седянката!
164
1
 
8
 
! Отговори
славянин преди 3 месеца
''Глоби от по 10 000 лева са натрупали хора, които се водят социално слаби и  заради това държавата не може да ги събере. В същото време обаче те продължават да получават помощи.''

В страната на чудесата всички абсурди са норма! Евроатлантическа България!
163
0
 
3
 
! Отговори
Iceblast88 преди 3 месеца
До икономист
Как да нямат нищо общо бе, нали те купуват крайния продукт. Уморих се да ти обяснявам основи на счетоводството. А това с фактури от роднини, нали трябва да се плати ДДС на тези фактури бе таранко, това се прави за да се изчисти черна каса, която е следствие от плащания без документ и на които не са платени данъци (най често осигуровки). Да не се бъркат двата щата, прави разлика между оборот които се облага с ДДС и изчистване на черна каса!
162
3
 
1
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
До Iceblast88

Никой няма да плаща повече ДДС! Ти си тотален ***, и просто не може да се спори с теб! Как ще накараш фирмите да плащат повече, като те и този минамален данък не искат да платят? Те за едни касови апарати ревнаха до небето, а ти ми говиш, да тръгнат и оборотите си да декларират. Гледай си шивашкия цех, че скоро идва автоматизация, и ти ще си на първа линия! Тогава ще искаш соц. помощ, но нищо няма да има, защото то по принцип няма....
161
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
Работниците нямат нищо общо тук, и кучетата ще ти се смеят! Малките фирмички масово си пишат, че имат разходи за материали, с които си намалят финансовия резултат, а всъщност представят фактури от техтни близки и роднини за извършени от тях разходи за някакви материали и резервни части. По този начин онези фирми си намалят финансовия резултат, и това никога няма да излезе на светло, защото е нъвезможно!