Социално слаби дължат по 10 000 лв. и не плащат. Докога така?

Кметицата на Габрово иска да ги праща принудително на работа
271
Социално слаби дължат по 10 000 лв. и не плащат. Докога така?
Снимка: Булфото, архив

Глоби от по 10 000 лева са натрупали хора, които се водят социално слаби и  заради това държавата не може да ги събере. В същото време обаче те продължават да получават помощи. Заради това кметицата на Габрово Таня Христова призова да се приеме законодателна промяна, с която глобата да се замени с принудителен труд.

Още по темата
Вицето Томислав Дончев, който също е в града заради ескалираното на напрежението, след като трима роми пребиха продавач  магазин, призна, че има огромен проблем със събирането на глобите.

"С гняв, безредици и насилие няма да постигнем нищо", каза още кметицата.

Тя припомни, че още от миналата година е започнало събарянето на незаконни постройки и рушащи се сгради, в които може да се настани някой.

Христова призова партиите да не се заиграват с етническия мир, защото границата е тънка.

"Като кмет на Габрово призивът ми към всички габровци е да проявим здрав разум и спокойствие. С гняв, насилие и безредици няма да постигнем нищо за нашия град", каза тя.

Според нея проблемът с ромите не е само в Габрово, а в цялата държава.

Шефът на националната полиция Христо Терзийски съобщи, че са образувани две досъдебни производства след снощните безредици.

Задържани са 9 от протестиращите, полицейски служител е пострадал леко.

"По време на протеста в района се събраха около 800-900 човека, които провеждаха мирен протест в рамките на около два часа. След което стартира движение в централната градска част на Габрово. Хората се бяха разделили на три лъча. По време на шествията се обособиха групи от млади граждани, младежи на видима възраст между 20 и 25 години, които към 21.00 и 21.30 ч. предприеха действия, с които нарушаваха обществения ред, изразяващи се в хвърляне на камъни, на бомбички, слагане на маски на своите лица с цел неразпознаването им", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
33
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Сигурен съм, че много от работещите си обичат работата, и дори и да се въведе социално плащане, което напълно да покрива тяхната минимална издръжка, те пак биха запазили работното си място. Защото освен всичко друго, така ще получават повече пари, с които ще си гарантират по-висок социален статус. А ти не искаш да се откажеш от социалния си статус, заради едно мизерно соц. плащане, което ти гарантира и мизерен живот, прав ли съм? Затова спри да пишеш простотии, ако е възможно?
128
2
 
33
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Iceblast88Никой не може да накара бизнеса да си изкара оборотите на светло, пишеш небивълици! Те не стига, че не плащат нищо, ами на всичкото отгоре и да им възстановяваме и данъци. Я сега си кажи, че си работодател в шивашки цех?
127
1
 
33
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Iceblast88Тази безплатна квалификация и обучения, не гарантират по никакъв начин, че ще можеш да работиш по съответната специалност. Фирмите искат кандидатът за работа да има поне начални умения, за да се пробват да го обучават. Като го видят, че е с две леви ръце, дали ще си губят времето и парите за обучение?Точно на сила те карат! Защото след като нямаш странични доходи, ти си принуден да работиш за да се издържаш. Особено при тази на практика липсваща социална система.
126
1
 
34
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До икономистПроблема се корени в това, че едни работят, а други взимат на готово. Дискриминация на социална основа. Хайде да свикаме Велико Народно Събрание както предлагаш и всички да минем на социални помощи, държавата да ни гарантира прилични доходи, да видим колко време ще има държава? Мързела е в дъното на проблема, а не, че няма работа! Кои им е виновен, че са необразовани? Ние ли сме ги карали да пивтунят вместо да учат? Пък после работа нямали, еми да са мислили навреме!
125
1
 
34
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До икономистСъщо така прави разлика между какво не е по силите на държавата и за какво няма желание! Казах ти, възстановяване на данъци срещу представени касови бонове. Изкарваш оборотите на светло и ето ти ги данъците. И реалните осигуровки ще излязат на светло защото няма как да харчиш 5000, а да се осигуряваш на 1000. Просто е, но няма желание защото ще се развали рахата на партийците.
124
1
 
35
 
! Отговори
икономист преди 5 години
А колкото до източването на социалната система чрез детските, винаги могат да се вземат мерки да спре източването, и дори да се ограничи раждаемостта сред определени групи от обществото. Детските може да се спират напълно след 3-тото дете. Така стимулът да се правят деца на килограм бързо ще секне. Ако в едно и също жилище живеят повече от двама души на соц. помощи, може да бъде спирана помощта за другите членове на семейството, които също са на помощи. Всякакви мерки са възможни...
123
4
 
32
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До икономистПърво бюрото по труда предлага безплатна квалификация.Второ фирмите сами предлагат квалификация и предлагат да те научат, стига да искаш. Работя в шивашка фирма и има много колежки които преди да започнат идея си нямаха какво е това шевна машина. Въпрос на желание. И стига с тези концлагери! Никои не те кара на сила да работиш, ама като не ти се работи, то тогава не се реди на опашка за помощи!
122
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отдавна предлагам следната система. Неплатените всякакви глоби, съдебни разходи, издръжка на дете, обезщетения и други неплатени суми да се делят на минималната заплата и колкото се получи толкова месеца в затвора.
121
1
 
34
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Ако приемем, че този човек реши да се преквалифицира като инженер или програмист, като iceblast88 по-долу е предложил, той освен, че няма да има работа, докато се преквалифицира, но ще трябва и да плаща таксите във ВУЗ-а, които никак не са малки. Освен това може и да не завърши, което е много вероятно.... Ако пък случайно завърши, сигурно няма да има никакви умения да упражнява професията си. За механик също няма кой да го вземе, защото те са си половин инженери, само че без дипломата!
120
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откъде да платят,като са социално слаби????
119
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Социално слаби!?Превърнаха 90% от населението в социално слаби!При наличие на АЕЦ.При положение, че в Бг "вода газим - жадни ходим"!Плащаме несъразмерно висока цена!И не ми говорете за другите държави!Сравнете доходите (заплатите) в Бг и Зап.Европа!Сравнете цените в Бг и покупателната способност на населението ни с тези на западноевропейците!Европа на различни скорости???Е, ние сме в "Трета глуха"!Това оправдание ли е???Не знам! Всеки решава сам - "според чергата си"!
118
2
 
32
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Преди време, когато работих в РИО( финансово-счетоводен отдел), в кабинета ми дойде един мъж, който беше завършил история, но беше дълготрайно безработен. Беше дошъл при нас, за да попита дали случайно няма някакво свободно работно място за учител по история, макар и по заместване. Работа нямаше, защото във всяко училище има не повече от двама учители по история, чиито места се освобождават обикновено при пенсиониране. След време, за хора с подобна специалност въобще няма да има работа!
117
2
 
34
 
! Отговори
До кога така преди 5 години
Осъдената г-жа нинова дължи 2 000 лв. за детска градина и продължава да не плаща втора година.
116
3
 
34
 
! Отговори
Жиб. преди 5 години
Така ще бъде, докато имаме соц-закони а не германски: там ти спират всичко даже и следването, ако не си платил а ако бавиш глобите,ти начисляват и лихви върху тях!
115
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
заиграване с етническия мир,хм, ние с другите етноси проблем нямаме,никой не протестира срещу арменци,турци,руснаци,китайци,само и единствено срещу *******,сам си ги пиша звездичките щото по друг начин не заслужават да ги наричам.Явно съм селекционен расист(само към една националност)
114
1
 
33
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До iceblast88Ти май не осъзнаваш каква глупост си написал? Трябвало да се автоматизират 100% от работните места, за да се вземат някакви мерки. Мерките трябва да се взимат, много преди хората да започнат да излизат на улицата. Имаш ли някакъв акъл изобщо в тази главица? Ако в напредналите страни заменят работната сила с роботи, то в нашата страна, ако сме изостанали от тази тенденция, и малкото ни останали предприятия ще затворят врати, защото просто няма да са достатъчно конкурентни.
113
1
 
32
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До iceblast88Сега искам да си признаеш, че ти харесваш работата, която вършиш? Само не ми казвай, че я вършиш по задължение, а иначе работиш тежка работа, при лоши условия на труд. Работа, която ако не харесваше и не вършеше с лекота, щеше да доведе до значително влошаване, както на психическото, така и на физическото ти здраве.
112
1
 
33
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Освен това в някои региони на страната, като Северозападна България, няма никаква работа. Тогава какво да правят здравите и млади хора, след като няма работни места?Ако сменят населеното място, това ще е свързано с увеличаването на разходите им(за наеми най-вече), а никой не им гарантира, че ще си намерят работа. Много често хазяите искат по няколко наема наведнъж, за да са сигурни, че човекът ще е надежден платец.Никой не е длъжен да поема подобен риск!
111
1
 
32
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До iceblast88, коментар 118Щом твърдиш това, значи трябва да свикаме Велико Народно събрание, и да направим поправка в Конституцията. Там трябва да се напише, че трудът е задължение, а не право! А теб ще те сложим за надзирател на концлагера.Виж, това, че ти си преценил ще имаш уменията и физическите възможности да вършиш определена работа, не значи, че хората, които нямат никакви умнения и достатъчно физическа сила, трябва да се съгласят да вършат каквато и да е работа.
110
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-скоро ГЕРБ и ОП трябва да са в затвора, защото лъжат че няма безработица и инфлацция и хората могат да си плащат сметките. Задлъжняването идва от липсата на икономика и ниските заплати с които не могат да плащат.